От би за хату платити небагато...

08.06.2006

      Підвищення цін на газ провокує підвищення цін і на житлово-комунальні послуги. Однак Мінпраці запевняє: всі малозабезпечені українці матимуть необхідний «імунітет». «Підвищення рівня інфляції вище одного відсотка автоматично вводить у дію механізм індексації, - зазначив міністр праці Іван Сахань, - таким чином, це перший захист для людей, які одержують доходи в межах прожиткового мінімуму». Іншим способом захисту населення в умовах підвищення тарифів, за словами Івана Саханя, є збільшення житлово-комунальних субсидій. «Більшість людей, які отримують грошові доходи на одного члена сім'ї менші, ніж прожитковий мінімум, матимуть серйозну підтримку від держави, оскільки сплачуватимуть за вартість житлово-комунальних послуг лише 15-20 відсотків свого доходу. Тому зміни на тарифи їх взагалі не торкнуться», - зазначає міністр.

      За підрахунками фахівців, зазначають у прес-службі Мінпраці, кількість людей, які користуються житлово-комунальними послугами в опалювальний період, збільшиться майже вдвоє. Тому нові субсидії призначатимуться протягом двох місяців із часу підвищення розміру платежів, аби уникнути черг громадян, котрі звертаються за призначенням субсидій. При цьому перерахунок чинних субсидій здійснюватиметься без звернення громадян -автоматично.

 

ДОВІДКА «УМ» 

Хто має право на призначення житлової субсидії?

      Право на субсидії мають сім'ї, у яких розмір плати за житлово-комунальні послуги у межах норм споживання з урахуванням пільг перевищує обсяг обов'язкового відсотку платежу (15 чи 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу).

Скільки сплачує за комунальні послуги отримувач субсидії?

      Сім'ї, яким призначена житлова субсидія, сплачують за житлово-комунальні послуги 20 відсотків середньомісячного сукупного доходу. Сім'ї пенсіонерів та інших непрацездатних громадян, а також сім'ї, до складу яких входять неповнолітні діти, інваліди І і ІІ груп, сплачують за послуги 15 відсотків середньомісячного сукупного доходу, якщо розмір їхнього доходу на одну особу не перевищує 50 відсотків прожиткового мінімуму.

Чи враховується при призначенні субсидії майновий стан сімей?

      При призначенні житлової субсидії враховується майновий стан громадян. Зокрема, субсидія не призначається, коли:

      - серед зареєстрованих на житловій площі є працездатні особи, які не працюють, не вчаться, не перебувають на обліку в службі зайнятості як такі, що шукають роботу;

      - у володінні зареєстрованих на житловій площі або членів їх сімей є додаткове житлове приміщення або транспортний засіб, що перебуває в експлуатації не більше 10 років;

      - житлове приміщення придбане не більше року тому.

Куди звернутись, які документи надати?

      Для призначення житлової субсидії громадянам необхідно звернутись до органів праці та соціального захисту населення за місцем проживання (у сільській місцевості - до уповноваженого сільської ради) та надати такі документи: паспорт, заяву, довідку про зареєстрованих у житловому приміщенні осіб, довідки про доходи кожного із зареєстрованих та декларацію про їхні доходи і майновий стан, відомості про забезпеченість житловою площею та комунальними послугами, розрахункові книжки, квитанції або аналогічні документи про фактичну оплату житлово-комунальних послуг за попередній період. Після подання заяви громадяни можуть протягом місяця донести необхідні документи. Рішення про призначення (непризначення) субсидій приймається протягом десяти днів після подання всіх необхідних документів. Субсидія призначається з місяця надходження заяви. Субсидія для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначається на 6 місяців.

За інформацією Міністерства праці

та соціальної політики України.