«Подарунок» від Феміди

08.06.2006

      За декілька днів до святкування професійного свята редактора районної газети «Баришівські вісті», що на Київщині, за допомогою правоохоронців намагалися примусово доправити до суду. Як зазначається у постанові, що надійшла до працівників міліції, це викликано тим, що громадянка Кириленко ухиляється від участі в судовому процесі, що розцінюється судовими органами не інакше, як неповага до суду.

      У самій газеті зазначають, що на сьогодні редакція отримала на свою адресу відразу декілька судових позовів, які переконливо свідчать про активну громадську позицію видання. Звісно, працювати за таких умов дуже складно, тож інтереси редакції в суді захищав адвокат, який не пропустив жодного судового засідання. Абсурдність ситуації, яка склалася, полягає ще й у тому, що за тиждень до означених подій редактор газети отримала доволі дивний документ - судову повістку, якою її запрошували до суду як... правопорушника. Цей винахід місцевого судочинства, коли разом із запрошенням до судової зали відразу присилають і вирок, гідний хіба що епохи Берії, і вже ніяким чином не може прижитися на теренах розбудови українського суспільства.

      Звісно, такий оскал Феміди не знайшов ніякого відгуку з боку Наталії Кириленко. З яким ще випадком пов'язане намагання головного судді Баришівського райсуду примусово доправити журналістку до зали судових засідань, достеменно не відомо.

      Як повідомили «УМ» у редакції газети «Баришівські вісті», творчий колектив підозрює, що за допомогою таких своєрідних методів хтось намагається чинити тиск на видання, адже суддя Лисюк поставив під загрозу випуск чергового номера газети. Подібне свавілля місцевих судових органів, на думку працівників редакції, підриває авторитет судової системи загалом, є грубим порушенням прав людини, а отже, потребує негайного втручання з боку відповідних інстанцій вищого рівня. Окрім «України молодої», за перебігом подій у невеличкому містечку спостерігають i колеги - журналісти з «районок» («Березанські відомості», «Яготинські вісті»), а також працівники загальноукраїнського видання «Сільські вісті», які висловлюють підтримку редактору та колективу «Баришівських вістей». А ті, у свою чергу, сподіваються, що конфлікт вдасться врегулювати без втручання вищого керівництва держави.

А ТИМ ЧАСОМ...

      У Харкові народний депутат від Партії регіонів Дмитро Шенцев напав на фотокореспондента харківського інтернет-видання «Медіа-порт» та агентства Associated Press Андрія Авдошина, коли той знімав сутичку в облраді під час висловлення недовіри «губернатору» Арсену Авакову. «Регіонал» Шенцев ударив кулаком по дорогій фотокамері, відтак, журналіст теж зреагував емоційно - у відповідь від дав стусана нападнику-депутату. Журналіст Авдошин знає, що народний депут має статус недоторканності, як і те, що за законом про державну підтримку ЗМІ та соціальний захист журналістів передбачена відповідальність за вчинення злочину проти журналіста при виконанні ним професійних обов'язків, i перепони його службовій діяльності прирівнюються до злочинів проти правоохоронців. А взагалі до подібних інцидентів фотокор уже звик ще з часу президентських та парламентських виборів. «Особливо діставалося від «регіоналів», - каже він.

      Натомість у Херсоні невідомі підпалили квартиру власного кореспондента газети «Киевские ведомости» Сергія Яновського. Із верхнього поверху зловмисники залили бензин у вікно квартири й підпалили, а вхідні двері заблокували стрижнем. Від повного знищення житло врятував випадок. Дружина журналіста Юлія, яка укладала дитину спати, почула нібито шум води та сильний вибух і зайшла до кухні. А вже за півхвилини кухня була охоплена полум'ям. «Якби ще лічені секунди, нас би просто не було в живих», - каже вона. Правоохоронці теж схильні вважати, що це був навмисний підпал. Вони знайшли каністру із залишками бензину, шланг та зірвали з вхідних дверей металевий стрижень.

      «На теперішній час ми робимо все можливе, щоб розкрити цей злочин, порушена кримінальна справа, відпрацьовуються різні версії, в тому числі і версія щодо професійної діяльності журналіста. Вилучені відбитки долоні руки, тому є всі підстави для того, щоб максимально зробити все для розкриття цього злочину», - розповідає начальник УМВС України в Херсонській області Михайло Ясельський. Сам потерпілий журналіст Яновський упевнений, що підпал квартири - це помста за його гострі публікації.

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>