До нас приїхав 50 Cent

06.06.2006
До нас приїхав 50 Cent

Олiвiя i 50 Cеnt. (Володимира СТАДНИКА.)

      Спочатку в приїзд реп-святині 50 Cent-а мало хто вірив. Дзвонили в оргкомітет, замовляли квитки по 500-700 доларів, але перепитували: «Що, правда приїде?». Причому саме ці квитки у ВІП-зоні - сидячі місця під парасольками в Arena Concert Plaza - продалися найшвидше.

      Організувати концерт зірки такого масштабу складно. Передусім тому, що багато вимог, які кожна з них описує у райдері, не до виконання в Україні. Припустімо, райдер The Black Eyed Peas, які з'являться в Києві за кілька днів, один із тих, якi взагалі не можна виконати, передусім - кажуть в оргкомітеті - через технічні вимоги. «Сказати, що було важко - нічого не сказати! - запевняють із цього приводу організатори концерту 50 Cent-а - харківське творче об'єднання «Два товариші». - Хтось у пресі сказав, що Україна готова приймати артистів першого ешелону, а не згасаючих зірок, як це було досі. І от нам якось подзвонили представники європейського агентства, що займається гастролями багатьох музикантів, і запропонували співпрацю. Хотіли привезти в Україну Копперфілда, прислали його райдер на 32 листках друкованого тексту! Ми, звичайно, відмовилися. Але іноземці «не здавалися» і запропонували організувати приїзд 50 Cent-а».

      Сам Кертіс Джексон (справжнє ім'я репера) довго вагався і прийняв ствердне рішення тільки в середині квітня, коли вже ніхто б за організацію не взявся - надто пізно. Між іншим, артист погодився, коли йому сказали, що є можливість виступити на Майдані, де відбувалася Помаранчева революція, причому для всіх бажаючих. «Навіть у своїх найекзотичніших мріях і снах я не думав, що потраплю сюди», - повідомив він на прес-конференції українським журналістам, які, між іншим, на десятихвилинну появу «п'ятдесятцентовика» чекали понад дві години.

      Спочатку Кертіс хотів отримати сто квитків на концерт, які б він сам роздавав на вулицях перехожим. І начебто він замовив відро горішків-емендемс, причому серед них не повинно бути драже коричневого кольору. Як у анекдоті: «Своїх не їм». Організатори усміхаються і кажуть: «На щастя, це відмінили». Так само не було баскетбольного майданчика за сценою, як того вимагав райдер. Встановили тільки гральні автомати. Представник «Двох товаришів», колишній кавеенщик (ХАІ) Гліб Тимошенко жартує: «Тобто я собі це уявляю так: прийшов на концерт, взяв м'яча, постукав... А, скучно! Пограв у комп'ютерні ігри - набридло! Ну що, піду поспіваю...»

      У гримерці й у номері мало бути рідке мило та енергетичний напій конкретних фірм, які в Україні просто не представлені. «Ми за день перед концертом особисто купили вісім дюжин білих рушників. І не питайте нас, що можна ними робити! Мабуть, це якимось чином підкреслює його статус...» - каже організатор Ігор Дюденко.

      З 50 Cent приїхала 21особа, з яких майже половина - його охорона, а двоє - особисті бодігарди. Відомо, що охорона цього Джексона найбільша серед усіх зіркових. У квітні 2000 р., коли зірка репера тільки запалала, у нього стріляли 9 разів, включно з 9-міліметровою кулею в обличчя. Кертіс iшов тоді провідувати бабусю, котра його виховала (він - син повії, яка загинула за нез'ясованих обставин).

      Уся «група 50» - американці, але один - мешканець Ямайки. «Виявляється, - кажуть організатори. - Ямайка - одна з 37 країн, які є підозрілими для України. Довелося побігати, щоб отримати для нього візу». Темношкіра співачка Олівія, яка співає з «півдоларом» дуетом, у райдері великими буквами написала, що цей ямаєць обов'язково повинен жити на іншому поверсі. Між іншим, вона поселилася під псевдонімом принцеса Лея, а Кертіс під ім'ям Майкла Джордана.

      Група прилетіла в день концерту в Бориспіль iз Москви, де виступали на MUZ Awords, о 14-й. Увесь вільний час перед 20-ю, коли Олівія і Кертіс виїжджали з готелю «Редісон Сас» на прес-конференцію, вони, за словами організаторів, спали. Тільки двоє музикантів з'їздили «на американську територію» - в Макдональдз.

      Виступ заокеанських гостей теж затягнули. О 21.02 на сцену вийшли ТНМК, які були на розігріві. Хоча після виступу «зірки номер один» було таке враження, що краще б на розігріві був 50 Cent. Звичайно, реп-культура, яка вона є, українському слухачеві не пішла, тупцяли під біти, деколи «Йо» з піднятими вгору руками кричали, на біс ніхто нікого не викликав. Більшість пісень були обірваними - стандартна практика реп-виконавців, яку використовують, щоб публіка не нудьгувала під четвертий приспів чи десятий програш. Це дозволяє прослухати не вісім, а, скажімо, 22 композиції.

      На думку українського любителя хіп-хоп та реп-культури Вови zi L'vova, приїзд 50 Cent - однозначно дуже велика подія в музичному житті країни. «Я стояв перед сценою, хотів подивитися на його виступ зблизька. Крім того, хіп-хоп-музику треба слухати стоячи. Я махав руками - все як має бути, наступного дня навіть крепатура була, як після баскетболу. Взагалі-то я думав, що публіка сприйматиме його музику гірше: з такими цінами на квитки мали прийти ті, хто хотів попонтуватися - «Я там був!».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>