ХРОНІКА

02.06.2006
Футбол

      В останній день весни Україна й Польща у штаб-квартирі УЄФА представили спільну заявку-досьє на проведення чемпіонату Європи 2012 року. Участь у презентації взяли президенти футбольних федерацій (Суркіс і Лісткевич), міністри спорту (Павленко й Ліпєц) та президенти НОК (Бубка й Нуровський). Українсько-польська заявка другої стадії складається з восьми глав і включає в себе 400 підписаних гарантійних листів, що свідчать про повну підтримку урядів і місцевої влади обох країн щодо проведення континентальної першості в Україні та Польщі. У досьє запропоновано вісім основних і чотири запасних стадіони.

      Нагадаємо: нашими суперниками є Італія та Угорщина з Хорватією. Остаточне рішення щодо господаря Євро-2012 виконком УЄФА прийме 7 грудня цього року.

* * *

      Збірна Іспанії, суперник української команди в її першому матчі на чемпіонаті світу, втратила захисника. Гравець «Челсі» Асієра Дель Орно зазнав травми і не зможе допомогти іспанцям у Німеччині. Ким замінити оборонця, наші суперники ще не вирішили.

* * *

      Товариські матчі. Саудівська Аравія — Туреччина — 0:1 (Атес, 59), Франція — Данія — 2:0 (Анрі, 13; Вільтор, 76 (пен.)), Іран — Боснія і Герцеговина — 5:2, Грузія — Парагвай — 0:1, Словенія — Трінідад і Тобаго — 3:1, Швейцарія — Італія — 1:1 (Жиго, 32 — Джилардіно, 10), Естонія — Нова Зеландія — 1:1.

Шахи

      Жіноча збірна України після десяти турів Олімпіади в Турині продовжує лідирувати. У середу наші дівчата здолали команду Грузії з рахунком 2:1. Перемогу чорними фігурами на другій дошці здобула Інна Гапоненко, а Наталія Жукова й Ганна Ушеніна свої партії білими завершили внічию.

      Турнірне становище лідерів: Україна — 23, Росія — 22,5, Китай — 20,5, Грузія — 20, Болгарія, Індія, Греція — 19,5.

      Менш успішно в Італії виступають наші чоловіки — переможці минулої Олімпіади дворічної давнини. Позавчора вони поступилися росіянам 1:3. Іванчук розійшовся миром з чемпіоном світу з класичних шахів Володимиром Крамником, а Карякін — з Грищуком. Обидві поразки українці зазнали чорними фігурами: Волокітін — від Свідлера, Єфименко — від Барєєва. Тепер наша збірна, маючи в активі 24,5 очка, перебуває в когорті команд, що ділять місця з дев’ятого по 16-те.

      Становище лідерів: Вірменія — 29, Китай — 27, Росія, Чехія — 26,5, Франція — 26, США — 25,5, Куба, Узбекистан — 25.

Баскетбол

      НБА. Фінал Східної конференції. «Детройт» — «Маямі» — 91:78 (Прінс (29), Біллапс (17+10 передач) — Уейд (23), О’Ніл (19)). Рахунок серії — 2:3.