Був Шева «червоно-чорним», став «синім»

02.06.2006
Був Шева «червоно-чорним», став «синім»

Тепер Шева гратиме під керівництвом португальця Моуріньйо.

      Минулого місяця ймовірний перехід українського форварда Андрія Шевченка з італійського «Мілана» до англійського «Челсі» набув статусу мильного серіалу. Інформація у пресі поширювалася й одразу ж спростовувалася ледь не кожного дня. Але в середу ввечері те, про можливість чого говорили останні півтора року, нарешті таки сталося — Шева підписав контракт iз чемпіоном Англії двох останніх сезонів.

      Не секрет, що власник «Челсі» росіянин Роман Абрамович почав «обхажувати» нашого нападаючого вже після кількох місяців перебування на своєму посту, на який він потрапив два роки тому. Шевченко й «Мілан» заявляли про взаємну любов і говорили про неможливість розриву існуючої довгострокової угоди. Та праця російського нафтового олігарха принесла свої плоди: порадившись з дружиною, українець дав згоду. Як аргументи стосовно трансферу 29-річний гравець навів... необхідність вивчити англійську мову, ну, й, звісно, бажання випробувати свої сили в іншому сильному чемпіонаті.

      Віце-президент «россо-нері» Адріано Гальяні спробував умовити Андрія змінити свою думку, та марно. У цивілізованому світі не прийнято утримувати футболістів силою, навіть якщо вони мають iз клубом контракт, тому «Мілан» вступив у переговори стосовно переходу Шевченка. Всупереч очікуванням, сторони зійшлися на сумі у 30 мільйонів фунтів стерлінгів (42 мільйони євро). Цей трансфер став шостим за величиною в історії футболу і найбільшим для Англії й обох клубів-учасників угоди.

      У середу капітан збірної України пройшов медичне обстеження в Лондоні, після чого підписав чотирирічний контракт на «Стемфорд Брідж» — клубному стадіоні «Челсі». А вже вчора Андрій мав прибути до табору національної команди у Швейцарії, де сьогодні вона зіграє товариський матч з італійцями. Цього року Шевченко став другим бомбардиром в історії «Мілана», і, схоже, вже не зійде на перший рядок. За сім років в Італії кращий футболіст Європи 2004 року провів 296 матчів і забив 173 м'ячі.

 

Найбільші трансфери світового футболу за всі часи:

Зінедін Зідан

(Франція). 44 мільйони фунтів. «Ювентус» (Італія) — «Реал» (Іспанія)

Луїш Фігу

(Португалія). 37 мільйонів. «Барселона» (Іспанія) — «Реал»

Ернан Креспо

(Аргентина). 35,5 мільйона. «Парма» (Італія) — «Лаціо» (Італія)

Джанлуїджі Буффон (Італія). 32,6 мільйона. «Парма» (Італія) — «Ювентус»

Крістіан Вієрі

(Італія). 31 мільйон. «Лаціо» — «Інтер» (Італія)

Андрій Шевченко (Україна). 30 мільйонів. «Мілан» — «Челсі»