«НУ», третім будеш?

25.05.2006
«НУ», третім будеш?

«Двiйка» радiє своїй угодi. I чекає на «третього». (Фото Володимира СТАДНИКА.)

      «Це може статися завтра, післязавтра, у вівторок або... найближчим часом. Я розумію, що вам як журналістам хочеться знати точну дату, але якби ми завжди знали, що буде в майбутньому, життя було б не таким цікавим», — познущався лідер Соцпартії Олександр Мороз у відповідь на запитання, коли ж його політична сила, Блок Тимошенко та «Наша Україна» нарешті створять коаліцію. Нервовий сміх журналістів перервала серйозна Юлія Тимошенко: «Думаю, людям ця «цікавість» [життя в очікуванні коаліції] вже набридла, суспільство хоче визначеності і стабільності». Лідерка БЮТ на вчорашньому брифінгу наголосила: коаліційна угода вже давно мала б бути підписана, і те, що цього досі не сталося, яскраво демонструє, який же насправді розгардіяш твориться в таборі «демократичної трійці». Але коаліція, переконана Юлія Володимирівна, буде. Не пізніше, ніж до середини червня — так сказав Президент, а його слова, на думку леді Ю, «багатого варті».

      Сьогодні «коаліціонери» мають зустрітися з Віктором Ющенком — у повному, «потрійному» складі. А щоб прийти до Президента не з порожніми руками, вчора вони нарешті парафували проект коаліційної угоди. Удвох — Тимошенко і Мороз.

      Покрутившись на всі боки з угодою, під якою стояли свіженькі підписи, сяюча (хоча відчувалася внутрішня напруженість і неспокій) і тендітна Юлія Тимошенко в білосніжному костюмі з пришпиленою на грудях квіточкою вкотре запевнила, що це лише «парафування цього документа, а підписувати угоду ми точно будемо втрьох». Себто з «Нашою Україною». Представників якої у вщерть напханій журналістами й теле- та фотоапаратурою кімнаті для прес-конференцій у будинку комітетів Верховної Ради не було. На запитання, чи їх бодай запрошували, Тимошенко у властивій їй манері відповіла: «Ми «Нашу Україну» запрошуємо до підписання угоди за розкладом — двічі на день уже протягом двох місяців. І сьогодні ми в цьому не були оригінальнi».

      Однак якщо «нашоукраїнці» й образяться на такий демарш обох потенційних партнерів по коаліції, то самі винні: замість того, щоб нарешті підписати вже щось спільне, напередодні пізно ввечері вони прислали «двійці» новий проект угоди за підписом Романа Безсмертного. «Там пропонується провести аудит всього і вся, все реформувати, провести адміністративно-територіальну реформу, і зробити все це до кінця 2006 року. Це мені нагадує мультик про Простоквашино: «Я захворів, лапи чешуться, хвіст відвалюється, і все відразу», — прокоментувала Тимошенко цей документ. При цьому на кожне запитання про те, чи не стане така кількість проектів на перепоні створенню коаліції, саме лідерка БЮТ запевняла, що розбіжності у варіантах угод від «НУ» та БЮТ із Соцпартією не такі й великі, вторинні тощо. Натомість головний соціаліст фактично щоразу після цього твердження пані Юлі м'яко наголошував на протилежному: мовляв, розбіжності таки є, і не такі вже вони й маленькі, але все обговорюється, про все можна домовитися...

      Що конкретно відрізняє угоду а ля Безсмертний від парафованого Тимошенко й Морозом документа, політичні лідери так і не пояснили. Зате розповіли, що в їхньому проекті багато взято з меморандуму, підписаного свого часу всіма трьома учасниками «демократичної коаліції». Зокрема, вже обсмоктаний з усіх боків принцип розподілу сфер відповідальності, себто кадрових питань — за черговістю, починаючи від того учасника коаліції, який набрав на виборах найбільше голосів. При цьому посади Прем'єр-міністра та Голови Верховної Ради розподіляться за окремим принципом. Як пояснив Олександр Мороз, ці пости «повинні бути предметом окремих політичних домовленостей у складі коаліції». «У цьому документі кадрові питання прописані як принцип, — додала Юлія Тимошенко. — Прізвища не вказуються, за учасниками коаліції закріплюються сфери відповідальності, й цим силам дозволяється поміняти своїх представників, якщо вони не впоралися із завданням».

      Отже, демократичній коаліції у складі «Нашої України», БЮТ та СПУ бути — «ніхто і ніщо» не зможе стати цьому на заваді, переконані Мороз і Тимошенко. Тим паче, що, як розповіла журналістам Юлія Тимошенко, саме такий формат парламентської більшості підтримує і Президент, про що свідчать усі її з ним розмови. І Тимошенко будь-що стане Прем'єром, навіть якщо хтось із депутатів новоствореної коаліції не проголосує за її затвердження і найрішучішій з усіх закосичених жінок не вистачить голосів. Юлія Володимирівна переконана, що в такому випадку на її захист стане оновлена Конституція: «Якщо частина коаліції не проголосує за мою кандидатуру як висунутого коаліцією Прем'єра, то є 81-ша стаття Конституції про імперативний мандат — ці депутати просто міняються на інших, які відповідатимуть умовам коаліції, і проголосуємо ще раз».

      Після цих слів Тимошенко один із «батьків» конституційної реформи Мороз промовчав, хоча кутик рота у нього на якусь мить скептично смикнувся догори. Потім, уже на прохання журналістів роз'яснити ситуацію, Олександр Олександрович зауважив, що Основний закон такого повороту подій все ж не передбачає. «Конституція не передбачає імперативного мандату і не заперечує його. Тому деякі правовідносини треба викласти у вигляді спеціального закону», — зазначив лідер Соцпартії. При цьому він пообіцяв, що хоча варіант, за якого під час затвердження Прем'єр-міністра хтось із коаліційних нардепів голосуватиме не так, як визначила фракція, справді можливий, «ми знайдемо цьому запобіжники». На що Тимошенко, стиснувши кулаки (у фігуральному, а не буквальному розумінні) знову порадила представникам ЗМІ, перш ніж ставити такі запитання, «читати першоджерела — тобто 81-шу статтю Конституції, там усе чітко записано».

      До слова, лідерка БЮТ укотре підтвердила, що не боїться жодних труднощів, і який би важкий спадок не залишив її уряду Кабмін під керівництвом Юрія Єханурова — від підвищених тарифів до ще якоїсь капості, вона з цим упорається. «Я залишала Єханурову у спадок розкладачку, а він мені — «Мерседес». Приємно, що влада багатіє!» — пожартувала ЮВТ (нагадаємо, днями Кабмін придбав броньований «Мерседес» S 600 L для обслуговування Прем'єра та глав урядів зарубіжних країн під час офіційних візитів в Україну).

      Знайшлася в Юлії Володимирівни і ще одна порада — цього разу вже не для журналістів, а для Партії регіонів. «За останні два тижні майже до 20 депутатів від нашої фракції звернулися представники Партії регіонів і пропонували від 1,5 до 10 мільйонів доларів за позитивне голосування по кандидатурі Януковича [на посаду Прем'єра], — розповіла Тимошенко, якій про такі зустрічі розповідають самі «підлеглі». — Але більше хай краще цього не роблять. Бо я попереджаю: наступного разу наші депутати прийдуть на таку зустріч із диктофонами й міні-відеокамерами».

 

КОМЕНТАР З ПРИВОДУ

      «Наша Україна», схоже, на БЮТ і СПУ таки образилася. «Це підписання коаліції, чи парафування, чи якісь незрозумілий кульбіт двійки. Про жодне погодження сьогодні (у середу. — Ред.) о 13-й годині в «Нашій Україні» не знають. У цей час у нас проходить політрада, присвячена створенню коаліції, — прокоментувала подію речниця «НУ» Тетяна Мокріді.  — Ми свій проект коаліційної угоди завершили і вчора передали в офіси БЮТ і СПУ. «Наша Україна» з вчорашнього дня не отримала реакції з жодного офісу. «Наша Україна» вважає, що будь-які підписання сьогодні угоди про створення коаліції може носити суто декларативний характер».

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>