Червоне і Чорне

19.05.2006
Червоне і Чорне

Весняний день на пляжах затоки Наама-Бей у Шарм-ель-Шейху.

Арабська Республіка Єгипет: Червоне море

      З огляду на зростання добробуту українських громадян, за кордоном відпочиває вже не набагато менше наших співвітчизників, ніж на Чорному та Азовському морях. Єгипет із його гарячим кліматом — одне з найулюбленіших місць «заморського» відпочинку. У цій країні навіть посеред зими температура води в Червоному морі фактично не опускається нижче 22—24 градусів, повітря ж у грудні вдень прогрівається до 25-28. Що вже казати про літні місяці — до плюс 40 в тіні! При цьому з двох головних курортів АРЄ варто обирати спокійніший Шарм-ель-Шейх — це той, що в Азії, на Сінайському півострові. Бо в більш урбанізованій і шумній Хургаді, що на протилежному, африканському, березі, упродовж значної частини року дмуть малоприємні холодні вітри. До того ж саме в Шармі уздовж усього Червономорського узбережжя зосереджено одну з головних переваг відпочинкового Єгипту — коралові рифи. Ви можете плавати поміж них і над ними в масці з трубкою без жодного ризику замерзнути й потонути — настільки в морі тепла й солона вода. Що вже казати про багатий тваринний світ коралів. Тут можна зустріти «ніс до носа» сотні видів яскравих тропічних риб, включно з муренами, восьминогів, скатів, морських їжаків тощо. Останніх варто остерігатися — їхні уколи дуже болючі.

      Словом, оцінили — поїхали. Тури до Єгипту продають багато українських операторів. У вартість туру входить медичне страхування, авіапереліт в обидва боки (скажімо, Київ — Шарм-ель-Шейх — Київ), трансфер із єгипетського аеропорту до обраного вами готелю й назад на летовище, проживання й харчування в готелі впродовж визначеного терміну. Більшість турів розрахована на 7 або 8, 10 або 11, 14 або 15 діб.

      До вашої уваги — приклади готелів у Шарм-ель-Шейху трьох цінових категорій.

      Один із дешевих — «Сан сет» — скромний, але ошатний і затишний, 3-зірковий, за 2 км від моря. Вартість туру від фірми «Вояж-Київ» на 8 днів (починаючи з 28 червня) — 389 доларів на одну людину в 2-місному номері зі сніданком і вечерею, на 14 днів — 508 доларів.

      Один із «середнього» класу — наш улюблений, «Дейз інн Гафі» — із чималою зеленою територією, з деякими елементами східної розкоші, 4-зірковий, на березі моря із власним великим пляжем. Пожити тут із дворазовим харчуванням зараз 8 днів коштує 500, два тижні — 708 доларів. У Хургаді готелі в середньому на 20 відсотків дешевші.

      Найрозкішніші 5-зіркові, як-то «Хайятт», коштують 1833 долари на 8 днів і 2375 — на два тижні.

      Чим більше зірок — тим більше «понтів», комфорту в проживанні й обслуговуванні, розкошів і розваг (у тому числі — концерти на власній території, масовики-затійники на пляжі тощо). При цьому як мінімум два плавальні басейни (звичайний і дитячий) біля житлових корпусів має кожен готель. Пляжі тут — піщані, кожному відпочивальнику безплатно надаються окремий лежак і рушники. Готелі, розташовані далі від моря, забезпечують безплатні рейси мікроавтобусів на берег і назад, крім того раз на добу доставляють у центр курорту, де можна відвідати магазини, круті, але при цьому дешеві (в порівнянні з нашими) ресторани, покурити там кальян тощо.

      Утім, живучи в єгипетському готелі, особливого сенсу ходити по ресторанах немає. Варіанти готельного харчування такi: ВВ (тільки сніданок), найпоширеніший — НВ (сніданок і вечеря), FB (сніданок, обід і вечеря). Все — за правилами «шведського столу» (з’їж стільки, скільки зможеш за один раз), але, окрім сніданку, без питної води (мінералку треба купувати окремо, при цьому в магазинах — не в готелях! — вона значно дешевша, ніж в Україні.) Якщо оберете НВ — не помилитеся, бо обід при такій кількості їжі вранці (менш смачної) й увечері (просто «ульотної») зайвий.

      Останнім часом у Єгипті набирає популярності також формат харчування All inclusive («олл інклюзів» — «все включено», тобто ви можете їсти й пити на території готелю впродовж дня у будь-яких кількостях, включно з алкоголем місцевого виробництва). Але й коштує це дорожче.

      Продукти в місцевих крамницях дешевші, ніж у нас, бо й рівень доходів арабського населення нижчий. Фруктово-овочевий базар — узагалі привiлля: кілограм полуниці коштує на наші гроші близько 4 грн., свіжих фініків або гуави — стільки ж, соковитих манго — 8-9 грн., є й більш екзотичні плоди. А ось алкоголь трапляється лише у спеціальних крамницях і значно дорожчий — все-таки в країні мусульманські звичаї, напівсухий закон. Півлітрове пиво місцевого виробництва (вельми смачне) коштує щонайменше 7 грн. Для іноземців діють також магазини «д'юті фрі», затоваритися в яких можна лише раз — протягом доби по приїздi.

      Єгипет, крім моря й сонця, — це, звісно, неповторний колорит Сходу. Торгуватися й збивати ціну тут можна й потрібно не лише на базарах, а й у більшості магазинів. Кишенькових злодіїв не зустрічається, а пильнувати, щоб не надурили, варто насамперед у таксі. Маршрутки ж тут коштують від 0,5 до 1 грн. Бо бензин дуже дешевий — ну просто як у нас при соціалізмі.

      Окрема стаття витрат — 15 доларів за місцеву візу, яку продають в аеропорту одразу по прильоту.

      І, звісно, просто неможливо побувати в Єгипті й не побачити залишкiв зниклої цивілізації фараонів. Екскурсія у великому кондиціонованому автобусі з Шарму до Каїра з відвіданням пірамід, Сфінкса і славнозвісного музею древностей коштує 45-60 доларів (харчування включено, їхати в один бік — близько 8 годин). З Хургади можна так само навідатися до Луксора з його Долиною царів і Карнакським храмом. З-поміж багатьох інших екскурсій варто виділити поїздку до монастиря св. Єкатерини, де можна доторкнутися до справжньої неопалимої купини, якій кілька тисячоліть, і зустріти схід сонця на горі Мойсея (саме там він отримав від Бога скрижалі). Коштує все це задоволення 30-40 доларів. Любителям пустельного екстриму варто з'їздити на мотосафарі — ціна 30-35 доларів на двох.

 

Автономна Республіка Крим: Чорне море

      Дістати залізничний квиток до Криму під час курортного сезону — велика проблема, як і з півострова на «велику землю». Щоб не мати проблем із добиранням, перейматися купівлею проїзного документа слід хоча б за два-три тижні до виїзду. Інша тема — вартість квитка. Наразі «чистий» тариф проїзду у плацкартному вагоні маршрутом Київ — Сімферополь становить 41 грн., у купе — 76 грн., СВ — 307 грн. Але з 1 червня ціни на залізницю зростають, і проїзд зі столиці України до столиці Автономної Республіки Крим коштуватиме на 34 відсотки дорожче. Ясна річ, орієнтуватися варто на середній рівень — купе. Вам запропонують також постіль за 8 грн. (а якщо кращу — то за червінець) і чай по гривні.

      Найдешевший квиток на літак із Києва до автономії коштує понад 550 грн.

      Вокзальна площа зустрічає піснею про «Сімферополь — ворота Криму» і великим вибором транспортних засобів, якими можна добратися на Південний берег. На руках і ногах у вас висітимуть набридливі таксисти, але ви їх просто не помічайте, бо їхня такса починається зі 100 грн. Вигідніше їхати на маршрутках, які завезуть вас до будь-якого курортного містечка чи селища. Вони тут є двох видів — «офіційні» й приватні. Різниця невелика: перші, приписані до автостанції «Курортна», ходять за розкладом, а їхні пасажири, які купують квитки в касі (до Ялти — 18 грн.), вважаються застрахованими. Приватники ж збивають ціну до 10—15 грн., але можуть довше чекати, поки наповниться салон.

      До Ялти такі мікроавтобуси їдуть півтори години, тоді як символ цієї дороги — тролейбус — дві з половиною. Він ходить неквапно, але за чітким графіком (раз на 20 хв.) із цієї ж площі; гальмує на кожній зупинці й коштує до Ялти 10 грн. 20 коп., ще по гривні — за місце багажу. Тролейбус варто обирати романтикам і естетам — тим, хто не поспішає й хоче оцінити розкішні картини парків, сіл із кримськотатарськими назвами, лісів, гір, зрештою моря, що відкриваються за вікном.

      Будьте обережні й пильнуйте кишені: автори цих рядків стали свідками того, як при посадці до порожнього тролейбуса водій навмисне відкрив, крім передніх, ще й задні двері, в яких троє мужичків утворили штовханину навколо подружжя курортників й витягнули таким чином гаманець. Лише активність жінки, яка змусила кондуктора зачинити двері, зняла галас і провела обшук, змусила крадіїв кинути ще невипатраний гаманець і ретируватися ні з чим.

      Так ви доїхали до столиці Південного берега Криму — Ялти (варіант — Алушти, Місхора, Гурзуфа, Феодосії, Судака, Євпаторії тощо). Як і на будь-якому кримському курорті, вже поруч із місцем висадки пасажирів ви побачите квартирне бюро, крім того, вас візьмуть у лещата місцеві мешканці, які пропонуватимуть орендувати їхнє житло. Якщо говорити про ялтинські розцінки, то йдеться здебільшого про 30 доларів за добу, плюс мінус 10 «баксів» — залежно від комфорту самого помешкання (кімнати чи окремої квартири) та його наближеності до моря (в розпал сезону, щоправда, ціни злітають просто на очах; помешкання класу «люкс», природно, завжди обійдеться дорожче — від 100 доларів і вище). На менших курортах ціни трохи нижчі, хоча, звісно, можливі й варіанти.

      Зараз подобова оплата усталена не лише за найм квартир, а й за розташування в пансіонатах, санаторіях. Само собою — в готелях. Ми жили в середньому, за кримськими мірками, але дуже затишному готелі «Массандра» з повним євроремонтом. Готель-пансіонат розташувався в мальовничому парку на околиці міста, за 15 хвилин пішого ходу від набережної. Сидячи на балконі, бачиш і чуєш, як за сотню метрів шумить морський прибій. Є імпортний телевізор із повним набором програм кабельного ТБ; цілодобово — холодна й гаряча вода (це в Криму дуже важливо). Вартість проживання однієї людини у двомісному номері звичайної комфортності навесні — 90 грн., з початком курортного сезону (з 1 червня) — 115 грн. за добу в номері без кондиціонера, 145 — із ним (до речі, в Єгипті кондиціонерами оснащені всі без винятку номери). З 10 липня по 1 вересня («гарячий» сезон) ціни зростають, відповідно, до 175 і 200 грн. на добу.

      За харчування в тутешніх і прилеглих ресторанчиках потрібно платити окремо. Недешево — як мінімум, 40 грн. з людини за доволі скромний обід. Тому «столуватися» варто все ж у місті. Тут можна знайти і їдальню «Крим» на початку вулиці Московської, за пам'ятником Леніну — ну просто привіт із радянських часів, із відповідним інтер'єром, алюмінієвими ложками й відповідним меню (дешево, але дуже сердито й несмачно). Неподалік — «Макдональдз» із київським рівнем цін, заклади на кшталт «Домашньої кухні» — «Бумбастик» і «Кушай-Єшка» (тут можна насититися гривень за 30), і, звісно ж, дорогі ресторани, куди краще не потикатися. Є, ясна річ, і продуктові магазини. Ціни в них помітно вищі від середньоукраїнських. Така неприємна специфіка курорту. Що вже казати, коли кілограм полуниць у середині травня в Криму коштує 50-60 грн., яблука — 14 грн. Навіть вино «Массандра» у фірмових магазинах тут значно дорожче, ніж таке саме в київських супермаркетах...

      Завершуючи тему проживання, зазначимо, що доба в готелі «Ялта» (колишній «Інтурист», тут є також власний басейн) в номері з кондиціонером коштує в розпал сезону як мінімум 195 грн. з людини. Найдорожчий у Ялті — готель «Ореанда», де найдешевший нічліг у двомісному номері в сезон коштуватиме вам 685 грн.

      Рівень цін у санаторіях — із 3-разовим харчуванням і мінімальними оздоровчими процедурами — також кусається: «Прибережний» (Ялта) — 290 грн., «Чорномор'я» (Ялта) — 260 грн., «Береговий» (Алушта) — 125 грн., «Зоряний» (Судак) — 185 грн., «Маяк» (Євпаторія) — 155 грн.

      А тепер власне про відпочинок. Зараз температура води в Чорному морі — близько 13 градусів, і до більш-менш прийнятних 20 i вище вона останніми роками прогрівається лише ближче до середини лiта (гідрологи пояснюють це явищем так званого згону, коли біля берега на поверхню постійно виносить холодну воду з глибини). Але ж на пляжі хочеться полежати навіть без купання. Безплатні пляжі на ПБК — далеко не всі, навіть навпаки, більшість місць для водних морських процедур зараз у Криму платні —10-20 грн. за вхід (так  — у Ялті). При цьому громадські безплатні пляжі — значно брудніші, неприбрані і межи людьми проштовхнутися там дуже непросто.

      Відпочиваємо далі. Центральна частина Ялти — місце доволі прибране, на відміну від прилеглих вулиць. Набережна ім. Леніна переповнена людьми навіть задовго до настання теплих днів. Сувеніри, фірмові кримські ефірні олії, фотографування на березі в костюмах давніх вельмож (прокат вбрання — 15 грн.)...

      Канатна дорога на середній ялтинський пагорб, якою Бананан їздив із Тетяною Друбич у фільмі «Асса», зараз коштує 14 грн. на людину в обидва боки. На горі, звісно ж, ресторан. Знизу під канаткою — вже не смітники, як раніше, а ударне будівництво.

      Морська прогулянка на теплоході за маршрутом «Ялта — Алупка», під час якої екскурсовод доволі цікаво розповість вам у гучномовець про архітектуру Південно-західного узбережжя (а без цього не можна), коштує 20 грн. на одну людину. Замок «Ластівчине гніздо» ви побачите зовні — бо всередині там дорогий італійський ресторан. Зате можете погуляти по Воронцовському палацу й прилеглому парку — 20 грн. Дорога морем назад — ще двадцятка. Відповідний рівень цін — і за відвідання Лівадії, Нікітського ботанічного саду тощо.

      У центрі будь-якого кримського курорту вам запропонують екскурсії на мікроавтобусах із гідом фактично в будь-яку цікаву точку півострова. Із Ялти, скажімо, в Бахчисарай (з відвіданням палацу кримських ханів і печерного міста Чуфут-Кале на горі) — 85 грн., у Судак (із Генуезькою фортецею) — 100 грн., у Севастополь (без музеїв) — 60 грн.

      ...Бахчисарай був романтичним і цікавим. Враження пiдпсував хіба дощ, який лив цілий день, і туман на гірських схилах. До речі, смачний обід на двох у кримськотатарському кафе коштував 70 грн.

 

Порівняльна вартість відпочинкових турів у Єгипет і Крим
(на одну людину в 2-місному номері, період — з початку червня, термін — два тижні, без особливих розваг)

Шарм-ель-Шейх

Ялта

3-зірковий готель

готель-пансіонат

Дорога, проживання, 2-разове харчування, страховка — $510

Дорога — (102 грн. х 2) + (8 грн. х 2; постільна білизна) +(15 грн. х 2) = 250 грн. Проживання — 115 грн. х 14 днів = 1 610 грн. Харчування — 60 грн. х 14 днів = 840 грн.

Питна вода, інші напої, фрукти, сувеніри — $70

Напої, фрукти, сувеніри — 250 грн.

Екскурсії — $110

Екскурсії, поїздки громадським транспортом — 190 грн.

Інші витрати (зокрема дорога в аеропорт «Бориспіль» і назад, віза, традиційний «бакшиш» портьє і прибиральникам, неодмінний крем проти сонячних опіків...) — $40

Інші витрати (зокрема плата за вхід на пляжі, за лежаки...) — 180 грн.

Загалом — $730 (3 650 грн.)

Загалом — 3 320 грн.

 

  • Борщ не для бідних

    Ціни на продукти в Україні не те що не падають, а чи не з кожним днем піднімаються все вище, знищуючи всі сподівання людей на краще життя. Чи не єдиним виходом залишається тільки успішне виробництво, яке зможе покрити потреби населення та знизити вартість продукту. >>

  • «Титанік» іде на таран

    Даремно раділи, що нафта дешевшає. Нові реалії продовжують своє повзуче, але впевнене просування вперед спиною. Нормальний борщ уже давно зжерла інфляція. Споживчий кошик для середнього українця розрахований держкомстатом, очевидно, орієнтуючись на мертвих і ненароджених. >>

  • Купонна лихоманка

    Важко уявити людину, яка пройде повз магазин iз вивіскою «Знижки» без найменшого бажання зазирнути всередину! Так уже влаштована людська психологія, що самі лише слова «розпродаж», «знижка», «акція» діють на нас просто–таки магічно. Й умілі маркетологи на цьому почали грати давно: наші гаманці скоро тріснуть від купи дисконтних карток. >>

  • Ціновий «сказ»

    Минулий рік неабияк спустошив гаманці українців: ціни на харчі били багаторічні рекорди, а доходи не додавали оптимізму. Експерти відзначають: несприятливим економічним реаліям в Україні «підіграв» не тільки «дорогий» долар, а й стрімке підвищення цін на продукти на світових ринках: дорожчало усе — цукор, солодощі, молочні продукти, крупи, алкоголь. При цьому якість українських товарів подекуди гіршала — виробники «воюють» за ціну. «Розслаблятися» не радять аналітики українським споживачам і в новому році — готуйте щонайменше зайві 200 гривень щомісяця. >>

  • «Кожух» для оселі

    Із початком холодів українці незлим тихим словом починають згадувати комунальників, усю нашу систему обігрівання квартир та кругленькі суми у квитанціях за комунпослуги. Зігрітися у власній квартирі однаково вдається мало кому, відтак більшість шукає вихід із «морозостійкої» ситуації в оселі. Варіант — самотужки утеплити свою квартиру. Це ефективно, швидко, але досить дорого. Дешево зробити фасад можна тут, а ще дадуть гарантію на утеплення. >>

  • «Зелений змій» із позолотою

    Українським любителям оковитої, як уже повідомляла «УМ», варто готуватися до чергової хвилі подорожчання горілки. Як відомо, Кабмін має намір ввести нові мінімальні роздрібні ціни на горілчані вироби — коньяк та горілку. І якщо зараз мінімальна ціна «зеленого змія» у продажу становить14 гривень за півлітра, то, згідно з проектом Постанови Кабміну, дешевшої горілки від 18 гривень за пляшку (коньяку — 27 гривень відповідно) у магазинах не може бути. >>