«Регiонали»: дайте порулити

19.05.2006
«Регiонали»: дайте порулити

Вiктор Янукович усерйоз нацiлився на посаду Прем’єр-мiнiстра.

      Поки «помаранчево-рубінові» «коаліціонери» чубляться й миряться, апелюють до Президента й дедалі більше розчаровують своїх прихильників, «синьо-білі» сили часу дарма не гають. У них уже все вирішено, і справа за малим — дочекатися, поки «Наша Україна» (а саме на неї розраховані коаліційні потуги Партії регіонів) сама прийде до воза, чи то пак, до політичної сили, яка на виборах набрала найбільше голосів.

      Про те, що у «регіоналів» майже готовий проект коаліційної угоди, журналісти пронюхали вже давно. Як і про те, що, незважаючи на категоричні заперечення «нашоукраїнцями» закидів у веденні ними переговорів про створення коаліції з ПР, переговори ці таки ведуться — якщо не на офіційно-партійному рівні з боку «Нашої України», то на рівні її дуже впливових членів. У середу обидві ці чутки знайшли своє підтвердження. Лідер «синьо-білих» Віктор Янукович заявив на брифінгу, що Партія регіонів підготувала свій проект коаліційної угоди і вже встигла відпрацювати його «разом з іншими політичними партіями, з якими весь час велись переговори». Щоправда, про які саме партії йдеться, Віктор Федорович розповідати відмовився — мовляв, «переговори ще ведуться», і ПР «не відкидає жодної конфігурації майбутньої коаліції», поки вони остаточно не завершаться. Компроміс лишатиметься, як кажуть, до останньої хвилини», — пояснив Янукович.

      За словами «регіонального» лідера, угода у версії ПР є «досить демократичною і змістовною». Ті пункти, які можуть викликати розбіжності між різними політичними силами, до проекту не входять, — як пояснив Янукович, «ці положення винесені в окремий додаток», і він іще потребує «окремого переговорного процесу». Треба визначатися з пріоритетами і ставити завдання, як об'єднати країну, а не як її роз'єднати», — так «конкретно» головний «регіонал» України відповів на запитання про те, на які саме компроміси готова йти Партія регіонів заради створення коаліції.

      Питання посад для ПРників також не останнє. «Ми будемо не просто претендувати [на керівні державні посади], ми маємо достатньо впевнену позицію, ми впевнені, що інших підходів не буває, не існує! — запевнив Янукович. — Оскільки наша партія перемогла на виборах з серйозним результатом: не на один-два відсотки і навіть п'ять, а на десятки відсотків, ми вважаємо, що створення ефективного державного управління неможливе без урахування думки майже половини виборців України».

      Запитали журналісти у лідера Партії регіонів і про те, чи справді він під час «травневих вихідних» зустрічався з Президентом для обговорення «коаліційних» питань. «Ця зустріч була дуже цікава», — зізнався Віктор Федорович, однак уточнив, що йдеться зовсім не про травневі свята: востаннє вони з тезкою Ющенком, за словами Януковича, бачилися ще під час спільної зустрічі Президента з лідерами партій-переможців парламентських виборів.

* * *

      У четвер «регіонали» вустами свого лідера пообіцяли розіслати свій проект угоди всім без винятку депутатам новообраної Верховної Ради. При цьому побачити у своїй коаліції Блок Тимошенко «синьо-білі», схоже, навіть не мріють, а більшість у складі ПР, Компaртії та СПУ без «Нашої України» вважають «безперспективною». Таким цей імовірний союз назвав член політради ПР Євген Кушнарьов, пояснивши, що «між цими партіями і Партією регіонів дуже глибокі розбіжності в головному — в економічному базисі».

      Отже, повертаючись до наших баранів, ухвалений позавчора увечері в улюбленому кінотеатрі «регіоналів» «Зоряному» проект коаліційної угоди, розрахований насамперед на «Нашу Україну». Судячи з того, як сяяли на виході з «Зоряного» головні «донецькі» (скажімо, Рінат Ахметов перебував у такому чудовому настрої, що навіть посадив кількох журналістів у свій броньований «Мерседес» і під звуки радіо «Шарманка» повіз в аеропорт «Бориспіль» — проводжати його на чартерний літак), власна угода їм подобається. Її зміст учора вже з'явився на сайті «регіоналів» — через день після того, як текст оприлюднила «Українська правда».

      ПР по суті наполягає на прем'єрстві свого представника, оскільки у відповідному розділі проекту угоди прямо сказано: «Право на висування кандидатури на посаду Прем'єр-міністра має фракція-учасник коаліції, яка отримала більше голосів виборців». Окрім того, «учасники коаліції дотримуються принципу пропорційності представництва кожної фракції в уряді в залежності від її результатів на виборах». Тобто за умови коаліції з «Нашою Україною» «регіонали» матимуть в уряді у два з половиною рази більше міністрів.

      Керуватиме коаліцією рада, до якої входитимуть Прем'єр (він цей орган і очолить), спікер та по три представники від політичних сил, які утворили об'єднання. Рішення ради «ухвалюються консенсусом та є обов'язковими для виконання» — як коаліційними фракціями, так і урядом.

      Окрім того, проектом угоди у версії Партії регіонів передбачено, що учасники коаліції «несуть солідарну відповідальність за рішення Кабінету Міністрів та результати їхнього впровадження, за те, щоб рішення Кабінету Міністрів були відкритi та обгрунтованi для суспільства і ЗМІ»; «зобов'язані підтримувати узгоджену спільну позицію коаліції з питань внутрішньої та зовнішньої політики», а «кожна фракція — учасник коаліції несе відповідальність за етичність вчинків висунутого нею міністра».

      Водночас ПР залишає за учасниками коаліції право не голосувати за деякі закони, назвавши це принципом «збереження політичної ідентичності фракції і депутатів». Тобто якщо йтиметься, скажімо, про вступ до НАТО чи надання російській мові статусу другої державної, різна позиція з цих питань не розвалить «синьо-помаранчеву» коаліцію — просто кожен голосуватиме по-своєму...

 

      P.S. «Наша Україна» вустами Миколи Катеринчука  повідомила, що власний проект коаліційної угоди «НУ» подасть на розгляд партнерів і Президента за тиждень.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>