Заплатите за все

17.05.2006

      Боротьба за крісло міського голови у Харкові проходила в основному під комунальними гаслами. «Регіонал» Михайло Добкін переконливо обіцяв землякам відмінити новий тариф на квартплату, запропонований «нашоукраїнцем» Володимиром Шумілкіним, — і таки переміг. Різницю між витратами і прибутками ЖЕКів кандидат обіцяв компенсувати з міського бюджету. Мовляв, попередня команда задіяла не всі резерви поповнення харківської казни. Тому, усунувши цей недолік, «регіонали» вполюють одразу двох зайців.

      І ось приголомшлива новина. Виявляється, мерія, яку очолив синьо-білий переможець, уже встигла забути про свої обіцянки. Тобто квартплата невдовзі дійсно зросте. А до керма  ЖЕКів, начальники яких  постійно скаржаться на брак коштів, пустять приватних господарів. Останні, без сумніву, в одну мить привчать користувачів комунальних послуг до залізної платіжної дисципліни. Відтак чиновникам і спитати буде з кого за неприбране сміття, і боржників з числа рядових городян явно поменшає.

       Як повідомив заступник міського голови Олександр Кривцов, наразі мерія  розробляє нову  концепцію реформування житлово-комунального господарства Харкова. Вже наступної сесії управлінці запропонують депутатам на розгляд одразу дві моделі проекту — помірну і більш радикальну. Якій із них віддадуть перевагу, ще не відомо, оскільки з цього приводу триває дискусія. Але окремі деталі нового комунального  порядку пан Кривцов озвучив уже тепер. «Відповідно до світового досвіду, — говорить він, — у місті буде створено службу єдиного замовника комунальних послуг, яка на тендерній основі залучатиме організації для обслуговування житлового фонду. Йдеться переважно про комерційні структури».

      Досвід співпраці з останніми в мерії вже є. Не так давно приватні фірми Харкова робили поодинокі спроби керувати двірниками та прибиральницями. Але перший млинець безнадійно збився у грудку через занизький тариф на квартплату. Тепер, коли «регіонали» більше не кандидати, а харків'яни — уже не виборці, про великий почин згадали знову. За словами Олександра Кривцова,  вартість жеківських послуг у місті зростатиме в кілька етапів. Але й на останньому з них добкінська ціна буде нижчою від тієї, що пропонував Шумілкін. Аби пом'якшити ціновий удар, управлінці планують виключити з тарифу послуги, за які комунальники беруть гроші безпідставно. А також посилять контроль за фінансовою діяльністю самих ЖЕКів. Причиною того, що робітникам останніх із початку року заборгували приблизно 3 мільйони гривень зарплати, є не лише занизький харківський тариф. Як повідомив пан Кривцов, грошей на зарплату ЖЕКам вистачає і в межах теперішньої цінової політики. Але їхні керівники часто направляють кошти не на оплату праці двірників, а на ремонт дахів чи під'їздів. Причому з досить меркантильних міркувань: ці гроші просто легше вкрасти.

      А поки мерія визначається з концепцією реформи, Харків поволі перетворюється на один великий смітник. Управлінці міста не змогли організувати прибирання  вулиць ні до Великодня, ні до Першотравня, ні до Дня Перемоги. Цього року вперше за останні шістдесят років ветерани принесли квіти до непідфарбованих обелісків.