Бюджет не олiя. Вижати не можна

17.05.2006

      Цікавий лист голови податкової адміністрації Дніпропетровщини Василя Андрухіва Президенту України нещодавно потрапив у розпорядження ЗМІ. Серія скандальних публікацій в обласній пресі одразу викликала вибуховий ефект. Ще б пак! Адже у своєму листі головний податківець Дніпропетровщини не багато не мало звинувачує в ухилянні від сплати податків не абикого, а гіганта вітчизняної харчової промисловості ЗАТ «Дніпропетровський маслоекстракційний завод», відомого своєю торговою маркою «Олейна».

      У своєму листі пан Андрухів стверджує на вищому державному рівні, що податківці не повинні відшкодовувати власникам цього підприємства неіснуючі бюджетні «борги» зi штучно створеного ПДВ й надалі намагатимуться забезпечувати надходження податків у бюджет, згідно з обсягами діяльності тих чи інших підприємств. Рiч у тiм, що контрольним пакетом акцій маслоекстракційного заводу володіє американська компанія «Бунге», i, як стверджують фахівці, іноземні інвестори, потрапивши на український ринок, орієнтуються на місцеві умови, а не ті правила гри, до яких вони звикли на Заході.

      Схемами відшкодування штучного ПДВ в Україні нікого не здивуєш, про зловживання у цій недосконалій «правовій царині» тіньового бізнесу говорилося чимало i силовиками, i народними обранцями, i суддями. Щоправда, поки що подолати ситуацію, за якої держава виступає дійною коровою для окремих махінаторів, ще не вдалося. У даній ситуації податківці стверджують, що тоді, як реалізація продукції «Олейни» з кожним роком збільшується, податків на прибуток, навпаки, у 2004 році було нараховано у чотири рази менше (6,6 мільйона гривень замість 26!). Усе просто. Завод нібито купує (згiдно з документами) насіння соняшнику для подальшої переробки у ДП «Сантрейд» (яке також пов'язане з американським «Бунге»), потім неіснуюче насіння «зберігають» на елеваторі, за послуги якого непогано платять. Звідти насіння віртуально перевозять на завод, i теж за непогані гроші. Відбуваються безтоварні операції, які «накручують» ціну сировини. До того ж реальне насіння «Сантрейд» купує у третіх осіб за готівку, не витрачаючи жодної копійки за збереження та доставку.

      За словами головного податківця Дніпропетровської області, у цій схемі взагалі використовується ланцюжок з пiдконтрольних підприємств та приватних підприємців, i таким чином збільшується податковий кредит по ПДВ у цього ЗАТ. Оскільки завод свою продукцію реалізує на експорт, то податкових зобов'язань по ПДВ у підприємства не виникає. Відповідно, бюджетні грошики у вигляді відшкодованого податку на додану вартість фактично незаконно опиняються на рахунках підприємства.

      «Після 14 днів роботи на посаді мною була ініційована зустріч iз представником компанії «Бунге» Ганною Пуцулою, — пише Президенту голова обласної податкової пан Андрухів. — Головна мета зустрічі — відпрацювати практичні питання i проблеми, які накопичилися у попередні роки на підприємстві з відшкодування ПДВ та сплаті податків до державного бюджету». Але «Бунге» не потрібно було відпрацьовувати якісь практичні питання та проблеми, бюджет i надалі мав розкошелюватися. Про що пані Пуцула й сказала пану Андрухіву, до того ж нібито натякнула, що має можливість змусити податківців до відшкодування ПДВ. А йдеться про чималеньку суму у 50 мільйонів гривень.

      Керівництво Дніпропетровського маслоекстракційного заводу використовує усі засоби — від скарг на ім'я Президента Віктора Ющенка до судових позовів. Лише за останні два роки таких позовів до податківців було більше двадцяти. I не завжди Феміда ставала на бік податкової, але інспектори здаватися не збираються. Після оприлюднення листа Андрухіва компанія «Бунге» розіслала у ЗМІ власний прес-реліз, у якому стверджує, що добиватиметься відшкодування ПДВ у 50 мільйонів через суд. На думку керівництва компанії, податок не відшкодовують заводу без законних підстав, а те, що їм доводиться працювати з посередниками, так у цьому винна конкуренція на ринку насіння соняшнику.

      «Спір із податківцями виник не з приводу власне самого факту права на відшкодування ПДВ, а відносно періоду, коли виникає право на таке відшкодування», — стверджує сторона інвестора. I додає, що у наступні п'ять років компанія збирається інвестувати у свої підприємства в Україні близько 350 мільйонів доларів. Що ж, ставки зроблені, лишається тільки сподіватися, що бюджет не поменшає на зовсім не зайвих 50 мільйонів гривень. Принаймні поки що ці кошти перебувають на стадії оскарження у Господарчому суді, внаслідок формування переплати по сировині, на яку заводу не переходило право власності.

 

ДОВІДКА «УМ»

      Bunge Ltd — одна з найбільших транснаціональних компаній у галузі агробізнесу, має представництва більше ніж у 32 країнах світу. В Україні Bunge належить п'ять елеваторів — в Одеській, Дніпропетровській, Кіровоградській, Запорізькій областях і Криму, а також 90% акцій ЗАТ «Дніпропетровський маслоекстракційний завод» — одного із найбільших олієпереробних підприємств у країні. Олія реалізується під торговою маркою «Олейна» (переробні потужності — 400 тисяч тонн соняшнику на рік).

  • «Термінатор» згадав усе

    Через тиждень після свого призначення на посаду Генерального прокурора Юрій Луценко відвідав камеру №158 у Лук’янівському СІЗО (площею у дев’ять метрів квадратних), в якій він «відсидів» майже півтора року в часи режиму Януковича. >>

  • Кримінальний талант

    Чотири роки тому 18-річний Артур Самарін виїхав з України до Америки за програмою «Робота та подорож». У рідний Херсон хлопець повертатися не планував, тому склав свій хитромудрий план втілення в життя своєї «американської мрії». >>

  • Шанс для невинних

    Законопроект «Про внесення змін до Кримінально-процесуального кодексу України щодо забезпечення засудженим за особливо тяжкі злочини права на правосудний вирок» уже давно готовий до другого читання у сесійній залі Верховної Ради України. Але вже кілька місяців у народних обранців руки не доходять до того, щоб поставити його на вирішальне голосування. Незважаючи на те, що Європейський суд з прав людини послідовно виносить рішення не на користь держави Україна, за які, до того ж, розплачуються не судді, а ми, платники податків. >>

  • «Хорте», тримайся!

    Суддя Ірина Курбатова більше двох годин читала текст вироку активісту Юрію Павленку (на прізвисько «Хорт»). У результаті, за «організацію та участь у масових заворушеннях під Вінницькою ОДА 6 грудня 2014 року» майданівець Павленко отримав чотири роки й шість місяців позбавлення волі. Він також має компенсувати судові витрати — 10 тис. грн. >>