Коаліціада

17.05.2006
Коаліціада

      Формувати коаліцію — те саме, що бути наголів'ям у маятника, який безперервно хитається з одного боку на інший. Як тільки учасники переговорів сягнуть якогось прогресу в розробці документів, на поверхню піднімається ще щось, і знов відштовхує їх один від одного. Цей цикл, здається, повторився вже вчетверте. Спочатку переговори обірвалися за місяць до виборів, потім — у перший тиждень після голосування, втретє — після відмови «Нашої України» від шостого пункту протоколу про створення коаліції. Позавчора під вечір інформаційні стрічки майоріли повідомленнями: от, мовляв, документи вже готові, соціалісти тепер везуть їх до Юлії Тимошенко, потім доправлять і на вулицю Спаську, де розташувався штаб «Нашої України». Але — знову облом.

      «Так, Вінський щось мені передав у червоній папці, але що саме, я не знаю. У нас є свій проект угоди, який вже практично готовий». Слова головного юриста «НУ» Романа Зварича, сказані в коментарі газетi «Коммерсант», знову показали: до порозуміння ще далеко.

      Ба більше: «Наша Україна» вчора навіть припинила свою участь у переговорному процесі зi створення коаліції. От вам і «погоджені» документи, і підписи на них... Пан Зварич пояснив, що «НУ» оголосила переговорний страйк, аж поки Блок Тимошенко не прояснить свою позицію в контексті заяв лідерки про розподіл посад, відповідно до якої БЮТ відійде портфель Прем'єра, Соцпартії — спікера, а «Нашій Україні» — щось менш вагоме (наприклад, Радбез), позаяк вона має посаду Президента.

      Поки що доводиться констатувати, що домовленості урвалися на тому місці, де почали визначати принципи розподілу сфер відповідальності.

      Політик, який усіма своїми можливими кінськими силами чи ватами намагається повернутися на небосхил українського політістеблішменту, — Петро Порошенко — підтвердив, що «Наша Україна» отримала вчора від БЮТ пропозиції із алгоритмом розподілу посад. Петро Олексійович відмовився коментувати документ, бо «його бачив, але зі змістом його не знайомий», повідомляє УНІАН.

      Про зміст документа можна судити зі слів першого секретаря Соцпартії Йосипа Вінського. Позавчора в ефірі каналу НТН він повідомив про такий «алгоритм»: лідер перегонів серед «помаранчевих» сил — БЮТ мав би отримати 50 відсотків посад, у соціалістів — «одна сьома, а все інше — «Наша Україна».

      Найбільше ж, судячи з усього, «нашоукраїнців» роздратувало вимагання БЮТ i Соцпартією посади Голови ВР. «Наша Україна» вважає це призначення своєю квотою. І, слід зазначити, справедливо.

      Спершу «нашоукраїнці» сприймали заяви про спікерство Олександра Мороза несерйозно — як інструмент, завдяки якому СПУ і БЮТ хотіли вибити собі кращі умови на переговорах. «Відверто кажучи, тоді я сприйняв ці заяви як невдалий жарт, — зазначив у коментарі УНІАН Роман Зварич. — Але згодом Юлією Володимирівною була зроблена ще одна заява, в якій вона категорично ствердила, що саме такий розподіл — їхня ультимативна умова».

      «Наша Україна» пропонує партнерам відмовитися від виголошених заяв. А ще «НУ» виголосила й свою цікавеньку, навіть провокативну заяву-відповідь: аналітичний департамент блоку поширив свою думку про те, що найбільш прийнятною кандидатурою на прем'єрство є... Олександр Мороз. Він, мовляв, не такий контраверсійний, як Юлія Тимошенко. Радикалізм останньої, як ідеться в повідомленні «Нашої України», може призвести до непроходження Ю. Т. у парламенті.

      Олександр Турчинов назвав таку позицію «Нашої України» «винятково деструктивною». Він вважає, що заява «НУ» свідчить про те, що вони ведуть переговори «не тільки з БЮТ і СПУ». Турчинов також сказав, що найближчим часом відбудеться зустріч лідерів БЮТ, «НУ» і СПУ (дехто передбачає, що в одній із таких зустрічей візьме участь і Президент), на якій будуть з'ясовані позиції всіх політичних сил. Аби лишень не перестарались зі з'ясуваннями...

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>