Віктор Ющенко: «Український і польський народи, починаючи з 1990-го, проходять процес поєднання»

13.05.2006
Віктор Ющенко: «Український і польський народи, починаючи з 1990-го, проходять процес поєднання»

Президенти України та Польщі з дружинами на офіційній церемонії у Варшаві. (Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА.)

      Майже рік тому, у квітні, Президенти Віктор Ющенко та Александр Кваснєвський у варшавській Національній опері урочисто відкрили Рік України в Польщі. Кваснєвський тоді, до речі, зауважив, що попередній Рік Польщі в Україні почався після знаменного для поляків приєднання до Європейського Союзу, рік України — після перемоги демократичних сил на чесних виборах Президента. Цьогоріч офіційних урочистостей із приводу закриття Року України в Польщі за участю Віктора Ющенка не заплановано. Український Рік у сусідній державі закриватимуть натомість міністр культури Ігор Ліховий та міністр у справах сім'ї та молоді Юрій Павленко.

      Учора президентське подружжя Ющенків зустрілося із Лехом Качинським та першою леді Польщі, обмінялися подарунками. Глави держав провели двосторонні переговори та бесіду у вузькому колі.

      Під час зустрічі Віктора Ющенка та Леха Качинського (а вона, до речі, була вже третьою) президенти обговорювали чимало важливих питань. Так, за словами Віктора Ющенка, йшлося про співпрацю обох держав в енергетичній сфері. Зокрема, про нафтогін «Одеса—Броди». Розглядають сторони участь у цьому проекті інших держав, зокрема Казахстану. Існує також проект побудови в Бродах нафтопереробного заводу за участі польського капіталу. Ще Президент України каже про проведення у Варшаві в жовтні міжнародної конференції з питань енергетичної безпеки. Йшлося також під час зустрічі й про технічну співпрацю збройних сил обох держав, обмін досвідом науковців. Також обговорювали президенти прикордонну співпрацю. За словами Ющенка, нині існує 12 пунктів перетину на українсько-польському кордоні. Наступного року сторони планують відкрити ще 4 пункти перетину.

      Тим часом дружини президентів Катерина Ющенко та Марія Качинська відвідали Міжнародний центр слуху та мови, Етнографічний музей у Варшаві. Віктор Ющенко зустрівся зі студентами Європейського коледжу Натоліні.

      Щодо церемонії закриття Року України в Польщi, то вона відбуватиметься сьогодні в Кракові. Як розповів «УМ» міністр культури Ігор Ліховий, у Кракові виступатимуть українські танцюристи та хористи, відоме тріо «Золоті ключі» у складi Ніни Матвієнко, Валентини Ковальської та Марії Миколайчук. Для дітей буде театр на ходулях, розгорнуть на головній площі Ринок українську кухню та виставку майстрів народної творчості. А під вечір виступатимуть гурти«Тартак»,«ВВ»,«Таліта кум» та інші.

      Загалом Ігор Ліховий вважає, що Рік України в Польщі був принаймні в культурно-мистецькому плані «грандіозним». «Нам вдалося реалізувати давню мрію української та польської інтелігенції — провести Рік Польщі в Україні, а потім — Рік України в Польщі, — каже міністр культури України. — Під час цього Року і поляки, і українці були, як на мене, набагато відкритішi один до одного, ніж раніше».

      Але основною точкою на карті сьогоднішнього офіційного візиту буде не Краків, а село Павлокома на сході Польщі, де за участі президентів Ющенка та Качинського буде вiдкрито пам'ятник українцям, загиблим у 1945 році у братовбивчій війні.

 

ЦИТАТА

Віктор Ющенко, Президент України

(з інтерв'ю польській «Газеті Виборчій»):

      Історія може допомагати або ж перешкоджати розвитку добрих стосунків між народами. Наша спільна історія вже прожита. Було в ній усе — і багато доброго, і злого. Тож хотілося б із чимось попрощатися, перегорнути сторінку, щось залишити у пам'яті. Для цього іноді треба подивитися один одному у вічі, сісти за стіл, до кінця вимовити те, про що мовчалося. Цього вистачить, щоб частину історії залишити позаду, щоб вона не забирала в нас нинішніх можливостей і взаємної поваги.

      — Ви говорите з політичної точки зору. Однак ті важкі події нашої не так уже й далекої історії все ще викликають певні емоції в людей.

      — Бо за кожною з тих подій стоїть багато людей, які перепустили історію через свої серця.... У кожній історії приходить момент, коли починаємо розуміти, що треба подати один одному руки. Український і польський народи роками, з 1990-го, проходять процес поєднання. Дуже високо ціную те, що ми можемо це робити, вибачати і подавати руку згоди у нелегких, емоційних справах.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>