«Мавпи» й очки

12.05.2006

      У чоловічій суперлізі вiтчизняного чемпiонату розпочалися півфінальні серії, які триватимуть до трьох перемог однієї з команд. В обох парах є чітко визначені фаворити — «Азовмаш» та БК «Київ», у складі яких представлені гравці «вартістю» як уся команда-суперниця. Прості шанувальники баскетболу, незаангажовані фанатизмом щодо конкретного клубу, в таких ситуаціях завжди сподіваються, що «не все вирішують гроші». Хоча й «Хімік», який злетів у еліту за три роки, і «Черкаські мавпи», котрі лише восени дебютували на вищому рівні, у порівнянні з багатьма українськими клубами не бідують. Тож тут має значення протистояння не лише зірок, а ще й тренерських концепцій. Андрій Подковиров із «Мавпами» проти Рімаса Гірскіса і колишньої своєї команди, серб Звездан Мітрович проти італійця Ренато Паскуале — хіба це не цікаво?

      Утім перші матчі в Маріуполі та Києві аншлагів не зібрали — апогей боротьби за футбольне «золото» звабив багатьох уболівальників, особливо — у столиці. За великим рахунком, та частина фанатів, яка полюбляє «наживо» спостерігати за народженням сенсацій, нічого не втратили. «Азовмаш» та БК «Київ» контролювали хід своїх поєдинків. У столиці, щоправда, на майданчику СК «Меридіан» гостям вдалося на рівних зіграти першу чверть; ще двічі «хіміки» завдяки організації командної гри були близькими до того, щоб відігратися. У вирішальний момент команді з Південного не вистачило чи то концентрації, чи елементарного досвіду.

      Для тренера «Мавп» Подковирова та його гравців В'ячеслава Євстратенка і Володимира Гуртового, які не так давно були основними виконавцями «золотих» сезонів «Азовмаша», приїзд у Маріуполь мав особливе значення. Щоправда, ці баскетболісти так і не змогли вийти на майданчик, і без їхньої «принциповості» черкащани змогли здивувати лише на початку гри, коли вперше і востаннє повели у рахунку — 9:2. Гірскіс навіть не брав тайм-аут, як його висококласна команда сама повернула гостям «боржок» — 11:0. У цій парі, вочевидь, дебютанти можуть розраховувати хіба на локальний успіх у рідних стінах, але не в серії загалом.

 

ТАБЛО

Чоловіча суперліга. Плей-оф. 1/2 фіналу (серії до 3 перемог)

БК «Київ» — «Хімік» — 86:77 (26:26, 25:13, 19:18, 16:20)

      Найрезультативніші: Ніссім (17), Ніколич (14), Кецман (12) — Дойчин (22), Мур (13)

      Серія — 1:0

«Азовмаш» — «Черкаські мавпи» — 87:63 (24:16, 18:14, 18:13, 27:20)

      Найрезультативніші: Байрамович (19), Ель-Амін (12) — Госа (15), Галенкін (12), Джонсон (11)

      Серія — 1:0