Поверніть у школу молоко і булочку!
Не надто приємний спогад зі шкільного дитинства: стакан кип'яченого молока з плівкою, в яке, підозрюю, ще й додавали масло, інакше звідки там могли взятися жовті кружальця жиру? Такий «перекус» колись нам, школярам, пропонували між уроками, на довгі роки відбиваючи бажання пити молоко. Але часи дешевого молока, якого вдосталь можна було напитися вдома, минули. Нині школярі уже далеко не з такою огидою відвертали б свої носи від стакана з білим напоєм, бо у деяких неблагополучних родинах уже й смак хліба забули, не те що молока. Та й кип'ятити його тепер не потрібно, адже сучасні технології високотемпературної обробки молока дозволяють зберігати напій свіжим аж до трьох місяців при кімнатній температурі. Одначе безкоштовного молока у школах уже давно не наливають. Лише Київ є приємним винятком, де школярі досі на перервах п'ють молоко і соки з безкоштовними булочками та печивом. Одначе регіони цю столичну ініціативу не підхопили, а шкода.
Святковий балик
Відносне потепління на півдні України викликало рецидив ботулізму, передовсім — на курортах Північного Приазов'я. В Бердянську, наприклад, жертвами власної необачності стало подружжя Х. За інформацією завідувачки інфекційним відділенням міського шпиталю Людмили Бєлявцевої, першою карета «швидкої допомоги» доправила до реанімації жінку. З типовими для ботулізму розладами нервової системи — ускладненнями дихання і ковтання, погіршенням зору. Пiд ранок привезли і чоловіка. Симптоми аналогічні. На відміну від жінки, глава сімейства був у свiдомостi. Він і розповів, що «накрили святковий стіл для гостей. Що їли? Поміж делікатесів був і балик із пелингаса. Власного приготування... Ним отруїтися ми не могли».