Перемога без миру

11.05.2006
Перемога без миру

Солдати, оркестр і справжні знамена

      У вівторок Україна святкувала 9 Травня. Урочисті заходи, мітинги-реквієми, паради за участi ветеранів в День Перемоги пройшли практично в усіх українських містах та селищах. Наймасштабніші з них — у столиці: за участi Президента, урядовців, народних депутатів, ветеранів.

      Почався столичний ранок 9 Травня офіційним покладанням квітів до могили Невідомого солдата, потім Прем'єр Юрій Єхануров, Президент Віктор Ющенко урочисто крокували Хрещатиком разом із двома тисячами ветеранів, далі святкова колона попрямувала на Дніпрові схили — до Музею історії Великої Вітчизняної війни. Тут на ветеранів та державних мужів чекали молоді курсанти, одягнені в стилізовану військову форму часів Другої світової, зі справжніми бойовими знаменами (їх, до речі, взяли з музею), зведений оркестр Збройних сил України та гості свята. Неподалік музею, встановили намети для ветеранів і почесних гостей, де пригощали справжньою солдатською кашею та бойовими «ста грамами». Глава держави скуштував каші з військово-польової кухні разом із ветеранами та пригубив чарчину горілки. Також Віктор Ющенко разом із дружиною Катериною відвідав Музей історії Великої Вітчизняної війни — оглянули старі та нові експозиції музею, виставки, присвячені солдатським матерям та героям війни. А ще, повідомляє прес-служба глави держави, подружжя побувало в Залі Пам'яті музею, де віддало шану воїнам, чиї фотографії розміщено на Стіні Пам'яті. Серед них, до речі, є знімки Андрія Ющенка — батька Президента — та Михайла Чумаченка — батька Катерини Ющенко. Фотокартки потрапили до музею вісім років тому.

      Трохи згодом у меморіальному комплексі під артилерійські залпи було запалено Вогонь Слави. Присутні вшанували загиблих хвилиною мовчання, а воїни Почесної варти поклали квіти до Меморіалу форсування Дніпра, повідомляє УНІАН. Також цього дня Президент України відвідав ветеранів, які перебувають на лікуванні у Головному військовому клінічному госпіталі Міністерства оборони. Закінчилося ж свято в столиці феєрверком.

Президент хоче примирення

      Цьогоріч Президент традиційно привітав ветеранів зі святом — він виголосив промову просто неба, біля меморіалу. Зокрема, Віктор Ющенко говорив про необхідність систематизації комплексу питань соціального забезпечення ветеранів. «Це провідне завдання для уряду, я послідовно буду вимагати його виконання», — сказав глава держави.

      Інше, очевидно, більш складне питання, яке традиційно порушує Президент Віктор Ющенко 9 Травня, — це примирення українських ветеранів. «Українська нація знайшла в собі сили вибачити німцям, японцям, полякам. Давно настав час українцям вибачити один одного», — сказав Президент України. Віктор Ющенко переконаний, що в ім'я майбутнього України ветерани різних армій подадуть одне одному руку.

      «Ви не раз дивилися смерті в очі, я прошу вас сьогодні не ховати свій погляд від сьогодення. Можливо, ви по-різному бачили майбутнє, але я переконаний, що кожен з вас бачив це майбутнє у вільній, суверенній, незалежній Україні», — сказав Президент, звертаючись до ветеранів. Також Віктор Ющенко виступає за створення Українського форуму порозуміння, що матиме на меті встановлення історичної правди про Велику Вітчизняну війну. На думку Президента, співзасновниками цієї організації повинні стати ветеранські, громадські організації, ділові й політичні кола, а також держава. За його словами, діалог слід вести без емоцій, без поділу на фронти, не уникаючи «заборонених тем».

      А напередодні Віктор Ющенко висловив думку, що в угоду про формування парламентської коаліції слід включити пункт про прийняття новим парламентом закону про визнання воїнів УПА ветеранами війни. «Це наш борг перед батьківським поколінням», — сказав Президент. І реакцію чекати довго не довелося. Голова політради Партії регіонів Микола Азаров сказав, що вимога про визнання воїнів УПА воюючою стороною у Другій світовій війні має бути знята в ході переговорів щодо формування коаліції, бо «це може лише ускладнити сам процес підготовки коаліційної угоди», повідомляє УНІАН. До того ж, на думку Миколи Азарова, «це питання на сьогодні не є актуальним». Лідеру Соцпартії Олександру Морозу ідея Президента України також не сподобалася. Натомість Олександр Мороз закликає «не спекулювати на темі про статус воїнів УПА, а вирішити це питання без поспіху, не включаючи до коаліційної угоди». Адже це, за словами головного соціаліста держави, може розколоти суспільство.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      День 61-річчя Перемоги святкували в Україні по-різному: на Київщині, на території державного музею-заповідника «Битва за Київ у 1943 році», наприклад, відбулося військове театралізоване свято: тут відтворили фрагмент наступу радянських військ на Київ із Лютізького плацдарму в листопаді 1943 року. Участь у ньому взяли члени військово-історичних об'єднань Києва, Мінська, Москви, Санкт-Петербурга iз залученням представників Міноборони України, повідомляє УНІАН. А на кіностудії імені Довженка в Києві всі охочі мали можливість проїхатися на мотоциклі з «німецькими солдатами» — тут для гостей розіграли кіносцену: зі стріляниною, костюмами, технікою — «німцями» та «нашими».

      У Запоріжжі, наприклад, на чолі колони ветеранів війни рухалася справжня «катюша» — раритет, який дуже потішив місцеву малечу.

      А у Бродах Львівської області цього дня відбулося урочисте перепоховання останків 26 бійців Червоної армії, що загинули під час війни.

      У Донецьку в День Перемоги пройшов багатотисячний мітинг. До його програми ввійшла також театралізована вистава й висадка парашутистів біля меморіалу, пише «Українська правда».

      У Севастополі урочисто пройшли проспектом Нахімова українські й російські військовослужбовці.

      У Києві, Севастополі, Одесі, Керчі, а також Вінниці, Львові, Чернігові, Рівному, Дніпропетровську і Житомирі небо розфарбували святкові феєрверки.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>