Роздоріжжя біля підніжжя

19.04.2006

      Сьогодні блок «Наша Україна» оприлюднить свою позицію щодо майбутньої парламентсько-урядової коаліції. Якщо конкретно, то з приводу протоколу, який минулого тижня підписали Юлія Тимошенко, Роман Безсмертний і Олександр Мороз. Його скріплення, здавалося б, наблизило «помаранчевих» до формування поствиборчої коаліції. Далебі: наступного ж дня в «нашоукраїнців» з'явилися претензії до шостого пункту протоколу, який, з-поміж іншого, дозволяє тій силі, що набрала найбільшу кількість голосів, пропонувати свою кандидатуру (читай — Тимошенко) на пост Прем'єра.

      Своє оціночне рішення політрада «Нашої України» мала прийняти вчора. Однак час «ікс» довелося перенести на наступний день, бо один з учасників блоку Християнсько-демократичний союз Володимир Стретович ще не провів засідання своїх керівних органів. Сьогодні ж «нашоукраїнці» обіцяють оприлюднити офіційну заяву з приводу протоколу.

      Юлія Тимошенко натомість заявила: роздуми «Нашої України» пов'язані з тим, що частина середовища НСНУ хоче сформувати коаліцію з Партією регіонів, і в надрах «нашоукраїнців» нібито з'явилося переконання саме в такому форматі майбутньої більшості. «Певні члени блоку «Наша Україна» проінформували нас про те, що у цьому блоці на базі трьох людей — Єханурова, Порошенка і Мартиненка — створена і чітко закріплена концепція на об'єднання блоку «Наша Україна» з Партією регіонів», — цитує Тимошенко «Українська правда».

      Як доказ, Юлія Володимирівна навела слова Прем'єр-міністра та першого номера списку «НУ» Юрія Єханурова, сказані в ефірі каналу «1+1». У понеділковому телеінтерв'ю керманич уряду висловився за те, аби було створено «широку» коаліцію. «Переговори повинні вестись з усіма конструктивними силами, треба писати програму дій і намагатися, щоб її підписали якомога більше депутатів», — зазначив Єхануров.

      Відтак Тимошенко вважає, що процес формування коаліції має взяти у свої руки Президент України Віктор Ющенко. «Ми наполягатимемо, щоб формат переговорів був змінений, — зазначила лідерка БЮТ, — і наполягатимемо, щоб переговори від «Нашої України» вів Віктор Ющенко, щоб прибрати людей, які торпедують створення «помаранчевої коаліції». Пані Юлія спільно з головою СПУ Олександром Морозом збирається ініціювати зустріч із Президентом.

      «НУ» заперечує те, що веде сепаратні переговори з «регіоналами». «Є рішення блоку, ради партії формувати коаліцію винятково з трьох суб'єктів — «Нашої України», Блоку Юлії Тимошенко і Соцпартії. Іншого формату ми не бачимо. Ніяких переговорів з Партією регіонів не ведеться», — заявив на прес-конференції перший заступник голови виконкому «НУ» Ігор Жданов. При цьому «нашоукраїнці» посилаються на те, що, хоча й не прийняли шостий пункт протоколу, зате п'ять попередніх мають у них згоду. А там якраз і записано, що коаліція складатиметься лише з БЮТ, «НУ» та СПУ. «Для нас однозначно, що, відповідно до цього протоколу, ми зобов'язуємося створити коаліцію демократичних сил у Верховній Раді V скликання», — пояснив Жданов.

      У свою чергу, Соціалістична партія схвалила протокол, підписаний минулого тижня, повністю, включно з шостим пунктом. Та й узагалі останнім часом позиції БЮТ і СПУ суттєво зблизилися. Поки «нашоукраїнці» роздумують, дві інші політичні сили прокладають між собою різні місточки. І, приміром, тепер Юлія Тимошенко каже, що виступає за те, щоб спікером парламенту Верховної Ради став Олександр Мороз (Голова ВР у 1994-98 рр.). «Ми твердо стоятимемо на тому, щоб головою ВР став Олександр Олександрович Мороз», — зазначила на вчорашній прес-конференції Тимошенко. На запитання, які ж посади в такому випадку відійдуть «Нашій Україні», Юлія Володимирівна пояснила, що «НУ» матиме «посади Президента, міністрів, у тому числі «силових», і «губернаторів». На її думку, саме та модель, коли «Нашу Україну» представлятиме глава держави, БЮТ — Прем'єр, а СПУ — спікер «унеможливить інтриги руйнування нашої демократичної коаліції».

      Проблема полягає в тому, що Президент не призначається коаліцією, тому не може бути чиєю-небудь «квотою». Хоча це залежить від того, як і з якого числа рахувати. Очевидно, для переговорів БЮТ і СПУ пропонуватимуть свій «калькулятор». А наразі можна констатувати, що процес творення «помаранчевої» коаліції ще більше ускладнився й обріс додатковими інтригами та піар-комбінаціями.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>