Час «Ч» для Києва

15.04.2006
Час «Ч» для Києва

Леонід Черновецький.

      Учора, коли цей матеріал готувався до друку, в колонному залі Київради відбулася перша сесія, на якій переможець столичних перегонів за крісло мера Леонід Черновецький склав присягу й офіційно вступив на посаду міського голови, отримавши вiдповiдне посвiдчення. Таким чином у головній адміністративній будівлі на Хрещатику, 36 було поставлено остаточну крапку у низці судових поразок попереднього господаря Києва — Олександра Омельченка. I хоча станом на 15.00 сесія ще так i не розпочалася, у прес-службі КМДА «УМ» запевнили, що в стінах мерії зібралися як старі, так i новообрані депутати. Виявилося, що столична ТВК ще вирішувала, чи відкривати першу сесію Київради нового, 5-го, скликання, чи ні. Пропонувалося перенести зібрання на іншу дату, тоді як до мерії приїхав судовий виконавець, який мав підтвердити, що всі суди Черновецький виграв i немає ніяких перепон провести сесію саме зараз. Врештi-решт 11 з 13 членiв ТВК проголосували: сесiї бути у п’ятницю. I вже о 16.00 вона розпочалася.

      «УМ» уже повідомляла, що ще на початку тижня Сан Саничу не вдалося довести Феміді, що Київ «ускочив у гречку», тобто що його конкурент — Леонід Черновецький — переміг завдяки підкупу виборців продовольчими пакунками. I хоча ще позавчора Шевченківський райсуд столиці за позовом Омельченка заборонив Київському міськтервиборчкому проводити 14 квітня першу сесію новообраної Київради, вже вчора вранці та сама суддя Васильєва, розглянувши позов Омельченка по суті, не знайшла підстав для його задоволення. Отже, Шевченківська Феміда скасувала свою попередню ухвалу про заборону проведення сесії. Звісно, представнику Омельченка Олегу Малиновському це рішення дало зайвий привід для тверджень, що «судовий процес із площини права перейшов у політичну площину». Хоча загалом адвокат почувався розгублено i не знав, чи буде сторона Сан Санича подавати апеляцію на це рішення.

      Натомість прес-служба Черновецького відразу повідомила, що оскільки суд відхилив адміністративні позови не лише Олександра Омельченка, а й інших кандидатів — Євгена Корнійчука і Миколи Грабара, то проведенню першої сесії нічого не заважає.

      Слід відзначити, що позавчора команда Черновецького мала змогу записати на власний рахунок ще одну вагому перемогу. Адже колегія суддів палати з цивільних справ Апеляційного суду столиці залишила без задоволення скаргу Омельченка i підтвердила законність визнання виборів мера Києва дійсними. Отже, попередню постанову Шевченківського райсуду, яку оскаржував Сан Санич, було залишено правомipною. Цікаво, що i Омельченко, i Черновецький взяли участь у цьому судовому засіданні. Опоненти ставили один одному питання, i це було схоже на справжні дебати переможця й переможеного.

      «Нічого це йому не дасть, він програв. Дуже страждає від того, що його не люблять кияни. Я йому нічим не можу допомогти», — так прокоментував пресі поствиборчу судову активність Омельченка Черновецький. Натомість тодi ще чинний мер, який збирався на цій посаді святкувати-поминати аж до травня, заявив, що й надалі оскаржуватиме у судах результати виборів: «Це не боротьба за посаду мера, це боротьба і позиція за правду. І вона не закінчилась... Буде наступний апеляційний суд. Думаю, що це буде у понеділок».

      При цьому Олександр Омельченко здивований інформацією МВС, згідно з якою Черновецький не має відношення до афери з «Елітою-Центр». Для O.O.O. такі слова заступника міністра внутрішніх справ, генерала Євдокимова є «напівдивом».

 

ДО РЕЧІ

       Напередодні фракція Блоку Юлії Тимошенко у Київраді заявляла, що не братиме участі в першому засіданні, якщо воно буде скликане 14 квітня. Така позиція пов'язана із «необхідністю дотримання всіх правових вимог щодо скликання першої сесії в органах місцевого самоврядування, зокрема норми про можливість судового оскарження результатів виборів».

      Щоправда, з неофіційних джерел УНІАН у КМДА стала відома й інша ймовірна причина такої позиції БЮТ. Адже Леонід Черновецький нібито пропонує на посаду секретаря Київради члена свого блоку, 24-річного Олеся Довгого, який є сином голови правління «Укртелекому» Станіслава Довгого i дружить із сином Віктора Ющенка Андрієм. Позицiя найчисельнішої фракції БЮТ зрозуміле, адже на посаді секретаря мерії вони б хотіли бачити не «чужого» недосвідченого юнака, а свого однопартійця Михайла Бродського. Саме з цієї причини переговори між блоками Черновецького та Тимошенко у Київраді про створення більшості й затягуються.

      Учора на першій сесії КР був лише мiнiмальний кворум — 61 депутат зi 120 обраних. До речi, на сесiю прийшов i член фракцiї СПУ, мiнiстр внутрiшнiх справ Юрiй Луценко, який ранiше обiцяв вiдмовитися вiд депутатського мандата.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>