«Брудна білизна» Фіделя

08.04.2006

      Фідель Кастро так боїться ймовірних замахів на його життя, що одягає білизну лише раз, а після використання наказує спалювати. Адже йому здається, що під час прання на одяг можуть нанести отруту. Також Фідель та його брат Рауль завжди пересуваються кортежем із шести однакових чорних «Мерседесів-560», щоб ніхто не здогадався, в якій із машин перебуває кожен з них. При цьому обоє вони обожнюють розкішні західні автомобілі й мають показну колекцію — 300 штук.

      Про ці та інші цікаві подробиці з життя кубинського лідера повідомила нещодавно американська газета «Маямі Геральд». А розповів ці «цікавиники», приховані від очей загалу, Дельфін Фернандес, який упродовж 1980—1999 років був найближчим приватним охоронцем братів Кастро. П'ять років тому, перебуваючи далеко від Куби як особистий охоронець доньки Рауля — Маріели Кастро Еспін, Фернандес попросив політичного притулку в Іспанії. У Європі він з успіхом продовжував займатися своїм фахом — з його послуг охоронця користалися, зокрема, англійський футболіст Девід Бекхем, американська акторка Мелані Гріффін та іспанський актор Антоніо Бандерас. Минулого року 44-річний охоронець перебрався жити на Флориду, де мешкає велика кубинська діаспора. І саме там його нещодавно «прорвало» на пікантні історії з життя кубинського керівництва.

      Голова особистої охорони Фіделя Кастро — Бенвенідо «Чіко» Перес часто розповідав Фернандесу, що диктатор дуже боїться за своє життя, є дуже підозрілим і має манію, що на нього постійно готуються замахи. Тому його особиста охорона повинна шпигувати не лише за представниками найвищого кубинського керівництва, а й за   всіма особами, які вступають у контакт із ними. Більше того, Фідель особисто залюбки займається прослуховуванням та підгляданням за високими закордонними гостями, які відвідують Кубу.

      Фернандес як агент «Отто» 11-го відділу комуністичної контррозвідки часто супроводжував братів Кастро у відпустках та приватних поїздках, зокрема перебував разом з ними в їхніх розкішних приморських резиденціях. Фідель та Рауль часто проводять відпочинок у компанії закордонних інвесторів, переважно іспанців. Вони охоче роблять інвестиції на Кубі, оскільки завдяки майже дармовій місцевій робочій силі вони отримують надприбутки. А режим тим самим отримує тверду валюту для задоволення всіх своїх непомірних забаганок. Не відомо, чи знають інвестори, що на кожного з них Фідель зібрав за допомогою спецслужб досьє з відео- та аудіозаписами компромату, який в разі потреби може використати.

      Цілодобове спостереження ведеться за усіма відомими особами, які відвідують острів. Фернандес особисто «писав» американських акторів Роберта Редфорда, Джека Ніколсона та Кевіна Костнера, кінорежисерів Френсіса Форда Копполу, Стівена Спілберга та Педро Альмодовара, моделей Кейт Мосс і Наомі Кемпбелл, які зупинялися у нашпигованих відео- та аудіозаписувальною апаратурою розкішних апартаментах «Мелія Хабана», «Мелія Кохіба» чи «Насьйональ». У віллі, яку Фідель подарував своєму улюбленому письменнику, лауреату Нобелівської премії з літератури Габріелю Гарсії Маркесу, було більше кабелів від апаратури для підглядання та прослуховування, ніж електропроводки. Лише один з високих гостей повівся обережно. Під час візиту в 1998 році на Кубу Папи Івана Павла ІІ його агенти безпеки видовбали зі стін та вилучили з усіх приміщень вілли, в якій мав зупинитися Понтифік, всю шпигунську техніку.

      Фідель та Рауль Кастро завжди перебувають в оточенні лікарів, яким особливо довіряють. На території своїх гаванських резиденцій кожен із братів має збудовані та оснащені за десятки мільйонів доларів приватні клініки з лікарями усіх фахів. Медперсонал кожного із медзакладу, який створений лише для однієї людини, перебуває у стані постійної готовності.

      Фернандес також розповів, що під час закордонних поїздок неодноразово виконував спецзамовлення братів. Так, у Німеччині він придбав для Фіделя ротвейлера, а в Іспанії — на 2500 доларів спеціальної іберійської шинки, яку виготовляють із місцевого виду чорних свиней, котрі перебувають на волі і їдять лише дубові жолуді.

      Водночас у ставленні до грошей між братами таки є карданальні відмінності. За словами їхнього екс-охоронця, 80-річний Фідель фактично не дбає про гроші, оскільки має всього достатньо. А молодший на чотири роки Рауль є надзвичайно жадібним. Він не зовсім впевнений, що після смерті старшого брата влада перейде в його руки, тому вкладає великі суми грошей у різні закордонні банки. За них Рауль і планує спокійно прожити свої останні роки.

  • Майдан біля Кремля

    Російські активісти активно вивчають «матбазу» масових протистоянь із правоохоронцями: щити, балаклави, коктейлі Молотова... За прикладами, благо, далеко ходити не треба: поряд, якихось шість сотень кілометрів, — Україна, де досвідчені товариші покажуть, навчать, передадуть досвід. >>

  • Кремлівська «Зміна»

    Лідер партії «Зміна» (Zmiana) Матеуш Піскорський не знав, що його партію фінансували російські спецслужби — така лінія захисту польського політика, заарештованого у Польщі за шпигунство та поширення антиукраїнських настроїв. Прокуратура і Агенція внутрішньої безпеки стверджують, що все було саме навпаки. >>

  • Потрібні робочі руки

    На тлі низького безробіття та великої кількості вакансій чеський уряд започаткував нову державну програму запрошення іноземних фахівців, повідомляє «Радіо «Свобода». Ідеться передусім про кваліфіковану робочу силу, яка зможе закрити прогалини на чеському ринку праці, а головним джерелом таких фахівців чехи бачать Україну. >>

  • З голоду не помрете, але паски затягуйте

    Міністри фінансів країн єврозони та представники Міжнародного валютного фонду після 11-годинних переговорів у Брюсселі домовилися вчора про новий транш допомоги для Греції в 11,5 млрд. доларів (10,3 млрд. євро) та реструктуризацію боргу, повідомляє Бі-Бі-Сі. >>