Напиши мені на бобах!

06.04.2006

      У наш час, щоб поспілкуватися з необхідною людиною, особливо й напружуватися не потрібно. Достатньо лише взяти в руки телефон і набрати номер. А ще можна «достукатися» за допомогою комп'ютеної електронної пошти, «аськи», зрештою, телеграми. Але й це, виявляється, вже набридло. Хочеться чогось душевнішого і старомоднiшого. Наприклад, написати листа. Звісно, це не значить, що треба повертатися у «кам'яний вік» і братися за чорнило та гусяче перо.

      Японці (а хто ж іще?) придумали радикально нову заморочку, яка, втім, зберігає й інтригу, й мученицький процес очікування епістолярію. Але, щоб прочитати повідомлення, доведеться трошки позайматися... рослинництвом.

      Чекати, доки виросте дерево, з якого потім зроблять папір, ясна річ, не потрібно. Досить лише вкинути у склянку з водою насіння бобів. А коли з них проклюнуться зелені листочки, на них і слід шукати «есемеску».

      Таку нову розвагу пропонують дві японські компанії, що виробляють іграшки, — «Томі» і «Такара». Саме вони продають бобове насіння із «чтивом», яке ще треба виростити. Написи наносять на боби за допомогою лазерного променя двома мовами —  французькою та японською. «Це трохи схоже на гадання, — кажуть представники компанії «Томі», — оскільки не відомо, яке саме повідомлення «виросте» на листочках».

      Особливою популярністю новинка користується в тих, хто хоче освідчитися або привітати зі святом.