Половина Мілана квітне, половина — в'яне

06.04.2006
Половина Мілана квітне, половина — в'яне

Коста ставить заслiн Фреду. (Фото РЕЙТЕР.)

      Бог любить трійцю — пригадала, очевидно, делегація «Ліона», залишаючи Мілан. Третій рік поспіль лідер французького клубного футболу припиняє боротьбу за Кубок європейських чемпіонів на стадії 1/4 фіналу. Цього разу ліонцям не вистачило лише двох хвилин, щоб утримати результативну гостьову нічию, яка після домашніх 0:0 виводила підопічних Жерара Ульє у півфінал. І хоча, за статистикою, більшим «героєм матчу» виглядає Філіппо Індзагі, який відзначився дублем, насправді команда Карло Анчелотті виграла у впертого опонента завдяки наявності у складі такого різнопланового форварда, як Андрій Шевченко. І це не патріотична риторика, а об'єктивна оцінка всіх трьох голів «россо-нері».

      Відмінність українського голеадора від інших відомих зірок цього амплуа полягає в тому, що він не втратив вміння і бажання «працювати у відборі», — якість, яку Валерій Лобановський вважав обов'язковим атрибутом сучасного нападника. І саме це призвело до першого голу у ворота «непробивного» Грегорі Купе — Андрій відібрав м'яч у Фреда, зробив типовий для плеймейкера пас на хід Кларенсу Зеєдорфу, а фланговий простріл голландця завершив ударом головою Індзагі. Слід зазначити, що Піппо-гол частіше був на вістрі атаки, тоді як Шева більше діяв з глибини. Було б помилкою казати, що ця тактика виправдала себе на всі сто відсотків, враховуючи кількість змарнованих італійцем можливостей для точного завершального удару.

      Напередодні матчу тренер гостей зазначив, що його команда завжди забиває на виїзді. Не будемо забувати, що «Ліон» до поїздки на північ Італії зазнав лише однієї поразки у 20 матчах Ліги чемпіонів, а на виїзді не програвав майже 13 місяців! Ідеться про вміння французів карати суперників за найменшої нагоди. Ось і позавчора серія з трьох помилок господарів завершилася тим, що статус-кво було відновлено вже за шість хвилин — Жуніньйо Пернамбукано виконав «стандарт», Фред пробив головою, м'яч рикошетом від Кріса потрапив до Діарри, і малієць успішно зіграв на добиванні. Голкіпер «Мілана» Діда в цей час лежав на газоні, бо невдало зіграв на виході — заплутався у ногах суперників та партнерів.

      У другому таймі гра на зустрічних курсах довго не приносила результату жодній із команд. Найнебезпечнішим був момент, коли Каха Каладзе пробив головою, а Вільторд (між іншим — форвард) вибив м'яч із лінії воріт «Ліона». Коли здавалося, що «Мілану» цього разу не пощастить, правом на удари «останньої надії» скористався капітан команди (а Шева знову підміняв ветерана Паоло Мальдіні, який вийшов на поле лише по перерві). Спочатку французький голкіпер відбив «постріл» Шевченка, м'яч «познайомився» з обома штангами, однак Індзагі добив-таки його у сітку з близької відстані. А на другій додатковій хвилині Андрій поставив красиву крапку в поєдинку, перехопивши необережну передачу захисника, обігравши воротаря і відправивши м'яч у порожні ворота — 3:1.

* * *

      Інший міланський клуб того дня грав на виїзді із нібито скромним «Вільяреалом» (пригадуєте, саме ця іспанська команда позаминулого року вибила з Кубка УЄФА наше «Динамо»). Досвідчений наставник «Інтера» Роберто Манчіні з незрозумілих причин припустився дуже поширеної помилки — вирішив після домашніх 2:1 зіграти в гостях «на нуль». Хоча не виключено, що тренер виходив із нинішніх реалій «нерра-дзуррі». А це нестабільна гра форвардів при більш-менш надійній обороні. І все ж повна відмова від контргри — це занадто. Чи, можливо, просто «Вільяреал» на цей момент перебуває у такій формі, що здатен зруйнувати будь-який план на гру суперника-фаворита?

      «Жовта субмарина» повністю виконала настанову свого керманича Еммануеля Пеллегріні — не надто поспішати з організацією атак. Інакше кажучи, Рікельме, Форлану і Соріну вистачило витримки довго володіти м'ячем і плести «мережива» навколо володінь «синьо-чорних», що й принесло свої плоди у другому таймі. Найкращий гравець матчу аргентинець Хуан Рікельме заробив штрафний удар (доленосне порушення скоїв Луїш Фігу), потім точно виконав «стандарт», і його партнер зі складним аргентинським прізвищем Арруабаррена головою підсік м'яч у дальній кут воріт Франческо Тольдо. До речі, саме подібний гол цього гравця на ім'я Родольфо у 1/8 фіналу вивів «Вільяреал» до наступної стадії.

      Найцікавіше сталося після цього. «Інтеристи» так і не змогли організувати потрібний штурм, навпаки — господарі остаточно затисли італійців на їхній половині поля і були близькими до того, щоб збільшити рахунок.

      Ось так дебютант Ліги чемпіонів з першої спроби вийшов до півфіналу, де зіграє з переможцем пари «Арсенал» — «Ювентус».

 

ТАБЛО

Ліга чемпіонів.1/4 фіналу.

Повторні матчі (результати вівторка):

«Мілан» (Італія) — «Ліон» (Франція) — 3:1 (перший матч — 0:0)

      Голи: Індзагі, 25, 88; Шевченко, 90+2 — Діарра, 31

«Вільяреал» (Іспанія) — «Інтер» (Італія) — 1:0 (1:2)

      Гол: Арруабаррена, 58

 

СТАТИСТИКА
Шева — 300!

      Позавчорашній гол Андрія Шевченка, як підрахували статистики, став 300-м у кар'єрі форварда збірної України. 127 м'ячів він забив у італійській серії А, 60 — у чемпіонаті України, 20 — у Кубку України, 9 — у Кубку й Суперкубку Італії, 56 — у єврокубках, 28 — за національну збірну.

      Крім того, Шевченко тепер з 52-ма голами є рекордсменом Ліги чемпіонів!