Театр «Мено Фортас»: «Отелло» подано

04.04.2006
Театр «Мено Фортас»: «Отелло» подано

      «Отелло» є складовою особистої шекспіріани всесвітньо відомого режисера з Литви. До цього Някрошюс струсонув Європу своїми «Гамлетом» та «Макбетом». Та й герої цих окремих п'єс Вільяма Шекспіра у режисера наче переходять із вистави у виставу, помираючи в одній і з'являючись в іншій уже з новим життєвим призначенням. Природні метафори Някрошюса — земля, вода, повітря — також отримують новий ракурс у черговій постановці, дублюючи кругообіг речей, думок, мотивів і вчинків.

      Отелло у Някрошюса — не чорний, а блідолиций, вже літній чоловік, стриманий і замкнутий. Та й сама вистава позбавлена традиційної для шекспірівських постановок помпезності та позолоти у декораціях і костюмах, характерах та емоціях. Нестримні людські пристрасті в аскетичному візуальному обрамленні — так подає цю відому історію режисер. І цей мінімалізм знову грає на користь Някрошюса, який простими засобами може сказати про будь-що. У той час, як його колеги городять на сцені громіздкі образно-асоціативні конструкції, але так і залишаються непочутими та незрозумілими.

      Кияни виставу «Отелло» зможуть переглянути 7—8 квітня на сцені Української драми. Минулої весни театр Някрошюса «Мено Фортас» привозив «Гамлета» та «Макбета» і капельдинери театру Франка досі згадують, як на тих виставах люди сиділи один на одному навіть у проходах. Цього разу очікується подібний ажіотаж. Незважаючи на те, що ціни на квитки — від 150 до 700 гривень.