Грузинське па-де-де і пісня для космосу

04.04.2006
Грузинське па-де-де і пісня для космосу

      Артисти з Тбілісі вже встигли повписувати до своїх релізів численні компліменти від видань різних країн світу. Темпераментну та чуттєву аутентику грузинів газета «Лос Анджелес таймс» назвала «сенсаційним проривом кавказької культури на світовій сцені», а «Нью-Йорк пост» — «бенкетом багатства для очей та вух». Балетомани порівнюють «Ерізіоні» з такими відомими балетними шоу світу, як Riverdance та Lord of the Dance, відзначаючи заразом, що в драматургії та масштабах концертів грузини навіть випереджають цих визнаних лідерів на пуантах. Має «Ерізіоні» й винятково ексклюзивну фішку: цей колектив — єдиний у світі демонструє техніку танцю «тойпойнт», яка потребує не лише високої майстерності, а й... спеціальних балетних чобiтків iз м'якої шкіри. З грузинами працюють іноземні продюсери Джим Лоу (США) та Паскаль Жордан (Франція) — і цей факт багато в чому пояснює всесвітню популярність ансамблю «Ерізіоні», який гастролював у США, Китаї, країнах Європи...

      До Києва «Ерізіоні» везе шоу The Legend of the Storm. Якщо спробувати охарактеризувати цю програму мінімальним набором слів, то найдоречнішим буде визначення «аутентично-модернова». Ансамблю «Ерізіоні» вже понад сто років, відповідно, цей поважний вік позначився і на його глибокій кавказькій філософії танцю, і досвідові виконання та силі енергетики. З іншого боку — шоу є одним із найбюджетніших музично-хореографічних видовищ у світі, де використані надсучасні світлові технології.

      Що стосується пісень, які прозвучать, то тут варто пригадати один історичний факт. У 1977 році американське агентство NASA, почавши глобальне космічне дослідження Voyager, як приклад музичних здібностей землян, відправило в космос запис грузинської народної пісні «Чаркало». Так ось шоу The Legend of the Storm відкриває саме ця композиція.

Квитки на концерт коштують від 40 до 400 гривень.