Ми бачили, як ви голосували!

28.03.2006
У Заходу претензій немає

      Спостерігачі від Європарламенту не зафіксували серйозних порушень на парламентських виборах в Україні. Про це журналістам повідомив член об'єднаної делегації спостерігачів від ОБСЄ, Ради Європи, Європарламенту і НАТО на виборах у Верховну Раду України Марек Сівець, повідомляє УНІАН. Сподобалися наші вибори й екс-президенту Польщі Олександру Кваснєвському — він вважає, що парламентські перегони в Україні були демократичними. Про це пан Кваснєвський сказав українцям у прямому ефірі телеканалу «Ера». Думку європейців поділяє й інший, німецький, експерт Александр Рар — він заявляє, що виборча кампанія в Україні пройшла жорстко, але цивілізовано. Як запевнив фахівець, із боку Заходу нарікань щодо прозорості й чесності виборів в Україні не повинно бути.

Комітет виборців України: вибори пройшли прозоро

      Вітчизняні спостерігачі теж не мають серйозних зауважень щодо проведених виборів. Зокрема, повідомляє «Українська правда», Комітет виборців України стверджує: голосування в Україні відбулося у вільній та прозорій обстановці, фактів тиску на виборців, членів комісій, ЗМІ, спостерігачів, за незначним винятком, не зафіксовано, — йдеться у повідомленні Комітету. Щоправда, КВУ зазначає, що підготовча робота з організації виборів була на низькому рівні як з боку органів влади, так і більшості політичних партій (блоків). Чимало виборців не змогло реалізувати своє право голосу через проблеми зі списками та черги. Проте, за оцінкою КВУ, ці проблеми були прогнозованими, типовими для всіх регіонів України і не дали переваг жодному з суб'єктів виборчого процесу.

      Спостерігачі КВУ зафіксували низку спроб фальсифікацій, у першу чергу, спрямованих на місцеві вибори. Серед подібних фактів — спроби вкидання пачок бюлетенів, винос і купівля бюлетенів, поширення фальшивої агітпродукції в день виборів, голосування виборців за місцем перебування без відповідних заяв із боку виборців. Проте ці випадки були нечисленними, члени комісій та співробітники міліції вчасно та адекватно виправляли ситуацію, і тому виявлені порушення, як правило, не могли вплинути навіть на результат місцевих виборів. У окремих випадках, якщо буде доведено вплив цих порушень на результат голосування 10 відсотків виборців на цій дільниці, на таких дільницях результати виборів можуть бути визнані недійсними.

      На окрему увагу заслуговує, на думку експертів Комітету, спланована акція з виготовлення форм заяв виборців про включення до списків виборців через суд на основі Конституції України. Така процедура суперечить діючому законодавству і заплутала окремі суди та членів дільничних комісій. Проте такі включення не стали масовими і тому не можуть бути підставою для оскарження результатів виборів навіть на окремих виборчих дільницях — вважає КВУ. Думку про відкритість нинішніх виборів поділяє й інший експерт: голова правління Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко назвав ці вибори найдемократичнішими за всю історію України.

      Загалом, як повідомляє УНІАН, у день голосування до Центральної виборчої комісії надійшло 12 скарг та 2 заяви про порушення виборчого законодавства. Про це повідомив голова ЦВК Ярослав Давидович.

Зауваження є у всіх

      Під час проведення виборів, щоправда, раз по раз різні політичні сили заявляли про грубі порушення: так, зокрема, прес-служба УНБ «Костенка і Плюща» повідомляла про намагання влаштувати у Львові та Кіровограді каруселі. Блок «Наша Україна» заявляла про численні порушення у ході голосування в Донецькій та Луганській областях. Зокрема, у «нашоукраїнців» викликала занепокоєння «підвищена явка виборців», повідомляє УНІАН. Крім того, КВУ зафіксував випадки недопущення на дільниці спостерігачів і представників ЗМІ в Чернігівській, Харківській, Сумській, Луганській і Черкаській областях, а також в Автономній Республіці Крим і в Києві. Представник Партії регіонів у ЦВК Олена Лукаш називала найбільшою проблемою у виборчому процесі неякісні списки виборців. У деяких регіонах не вчасно відкривалися виборчі дільниці. А от Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова заявляла про порушення права на вільне волевиявлення ув'язнених у Лук'янівському СІЗО: ув'язнені були позбавлені права брати участь у виборах до органів місцевого самоврядування, голосуючи лише за кандидатів до Верховної Ради України. При цьому вони скаржилися на обмаль інформації про учасників виборчих перегонів. Деякі зазначали, що перед голосуванням отримали від певних політичних сил цигарки, шампунь, юридичну літературу тощо. А в'язні-«довічники» голосували, не виходячи зі своїх камер, — через решітку, повідомляє УНІАН.

Росіянам — все не так

      Як не дивно, спостерігачі від Держдуми Російської Федерації залишилися задоволені ходом виборів на Луганщині, повідомляє УНІАН з посиланням на голову обласної територіальної виборчої комісії Елеонору Поліщук. Але водночас російські спостерігачі «висловили подив щодо великих черг до виборчих дільниць і жорсткостi законодавства стосовно голосування за відкріпними талонами».

      Не такими задоволеними залишилися після відвідин України інші їхні колеги — міжнародні спостерігачі на виборах у Верховну Раду, що представляють Громадську раду РФ, а також CIS-EMO, відзначають численні технічні порушення у день голосування. Як повідомляє «Українська правда», вони прогнозують «шквал судових позовів» як з парламентських, так і з місцевих виборiв. Про це, зокрема, заявив член Громадської палати РФ Сергій Марков. Він, до речі, зауважував і щодо використання владою адмінресурсу. Усі спостерігачі відзначили безліч «технічних проблем», серед яких стовпотворіння на виборчих дільницях, нестача протоколів, бюлетенів та виборчих урн. За словами Маркова, влада виявилася неготовою до високої активності громадян на виборах. Усі присутні на прес-конференції міжнародні спостерігачі відзначили необ'єктивність оцінок місії спостерігачів ОБСЄ. Із такою думкою, до речі, погоджуються усі проросійські блоки та партії, що балотувалися до Верховної Ради.

      До слова, перебіг виборчого процесу в Україні відстежували майже 295 тисяч спостерігачів. Iз них 3,5 тисячі — міжнародні.

  • Троє в човні. Не враховуючи роздумів про четвертого...

    Майбутня парламентська коаліція формуватиметься-таки з тих сил, які стояли на революційних барикадах півтора роки тому. До цього схилилися керівні органи кількох політичних сил, які збираються долучитися до нової більшості — блоку «Наша Україна» та Соціалістичної партії. З Блоком Юлії Тимошенко все саме собою є зрозумілим: найпопулярніша серед виборця «помаранчева» сила була готова підписати угоду про утворення тріумвірату ще в першу ніч підрахунку голосів, із 26-го на 27 березня. >>

  • Алчевськ. Початок відлиги

    Вибори, які щойно завершилися, підтвердили суцільне домінування на Луганщині Партії регіонів (а якщо точніше — все тієї ж старої «комсомольської» номенклатури радянської доби, яка тепер перефарбувалася в синьо-білі кольори). Остаточно голоси не підраховано, однак уже зрозуміло, що ПР набирає більше 70%. Це загалом по області. Але, як кажуть, є нюанси, і найпомітніший із них — уже всесвітньо відомий Алчевськ. >>

  • Повний перерахунок? Не смішіть!

    Надія вмирає останньою, тому доводити до її смерті не хочеться нікому. Тим паче, якщо за цією надією стоять великі гроші, витрачені на виборчу кампанію й отримані від її спонсорів не за красиві очі, а за мандат народного депутата. А деякі політичні сили витратили на виборчу кампанію дуже, дуже багато спонсорських коштів... >>

  • Європа — за Ющенка, Росія та Африка — за Януковича

    Вибори по закордонному виборчому округу для «Нашої України» закінчилися певною, хоча й не надто значною, сатисфакцією після програшу Партії регіонів та БЮТ. За межами України «ющенківський» блок таки здобув перше місце: «Нашій Україні», за попередніми даними (після обробки майже 90 відсотків бюлетенів), віддали свої голоси трохи більше ніж 41 відсоток українських емігрантів із чинним українським паспортом. Партія регіонів здобула почесне друге місце з майже 20 відсотками, а БЮТ «за кордоном» лише третя — менше 18 відсоткiв. >>

  • Здобутки «Гуллівера» в регіоні «ліліпутів»

    Ще з початку ХХІ століття відомо: колишня всесоюзна «кочегарка» на період виборів перетворюється на своєрідну «кузню», де ударними темпами «кують» голоси на підтримку Партії регіонів. Рівень симпатій мешканців Донеччини до ПР за підсумками голосування 26 березня виявився найвищим у державі. >>

  • Сімферопольці обиратимуть мера ще раз

    У червні мешканці Сімферополя, очевидно, змушені будуть знову прийти на виборчі дільниці. Цього разу — лише для того, щоб обрати міського голову. Адже територіальна виборча комісія визнала вибори мера 26 березня такими, що не відбулися. У повторних виборах візьмуть участь ті кандидати, що не були зняті з виборчої кампанії до 26 березня. >>