Перед податковою всі рівні

28.03.2006

      У демократичній і цивілізованій країні перед законом рівні всі. У цьому сповна переконався відомий на весь світ італійський дизайнер Роберто Каваллі, вбрання від якого носять десятки найпопулярніших знаменитостей, який одягає політиків, мільйонерів, переможниць конкурсів краси тощо. Однак знайомство з сильними світу цього не допомогло знаменитому модельєру уникнути покарання: минулого четверга суд Флоренції засудив Каваллі до значного штрафу і двох місяців ув'язнення. Щоправда, умовно.

      А все через те, що Роберто, представляючи в податкову інспекцію декларацію про свої доходи, вписав понад 2,5 мільйона євро, витрачених на реставрацію власної вілли, у рядок виробничих витрат власної ж фірми. Природно, суд розцінив це як спробу обдурити податківців. Адвокати Каваллі, щоправда, намагалися довести, ніби вілла їхнього підзахисного належить до сфери виробничої діяльності дизайнера: мовляв, саме там проходять його ділові зустрічі, прийоми та обговорення нових моделей одягу. Але навіть «мафіозна» Італія — це вам не Україна, де ще й досі подібні «хитрощі» використовують тисячі підпільних багатіїв. Тому невблаганні служителі флорентійської Феміди розцінили «докази» адвокатів як спробу відвернути увагу суду від суті справи...

      До речі, недавно в подібну халепу потрапив і співак та композитор Рішар Коччіанте, відомий як співавтор знаменитого мюзиклу «Нотр Дамм де Парі»: тиждень тому кримінальний суд Парижа приговорив Рішара та його дружину Катрін до 30 місяців (20 з них — умовно) ув'язнення за несплату податків.