Справедливість повертається?

24.03.2006

      З ініціативи Громадянської партії «Пора» в приміщенні готелю «Прем'єр Палац» позавчора відбувся «круглий стіл» на тему: «Власність і справедливість», на якому партія презентувала своє дітище — проект «Закону про справедливість». Цей документ, зі слів батьків проекту, пропонує інноваційну ідею вирішення проблеми прав власності на приватизоване майно. Це питання є одним із найгостріших у сучасному суспільстві, і такий документ має раз і назавжди поставити крапку в суперечках довкола цієї проблеми. 

      До участі в «круглому столі» були запрошені  відомі політики, громадські діячі та експерти у цій темі. Не обійшли увагою і «найважливіших експертів» — українських капіталістів, представників великого бізнесу, яких безпосередньо стосується законопроект. Ігорю Коломойському, Богданові Губському, Вікторові Пінчуку та ще кільком вітчизняним олігархам було надіслано персональні запрошення взяти участь у обговоренні питання незаконно приватизованого. На жаль, жодна з цих фігур не з'явилася на обговорення.

      Натомість мали що сказати інші учасники «круглого столу». Лідер Громадянської партії «Пора» Владислав Каськів заявляє, що нова розробка його політичної сили є «чіткою та конкретною ініціативою щодо вирішення проблеми несправедливо приватизованого майна в українському суспільстві». 

      «Люди навряд чи пробачать державі велику приватизацію останніх років», — говорить Каськів і додає, що навіть за таких умов повернутись до початкової точки приватизаційного відліку вже ніяк не вдасться. А оскільки залишати без уваги цю сторінку української історії ми не можемо, то потрібно шукати якихось компромісних рішень.

      Про такий компроміс йдеться в законопроекті, розробленому фахівцями «Пори», що передбачає забезпечення гарантованих прав власності, а також пропонує власникам приватизованого за весь час незалежності України держмайна добровільно доплатити певний відсоток («Пора» наполягає на 20 відсотках) його нинішньої вартості, яку визначить міжнародний аудит. Особливо блок «Пора»-ПРП наголошує на добровільності таких доплат.

      На виплати олігархам виділяється аж три місяці. Розрахувавшись із країною, капіталіст отримує від держави право власності на приватизоване майно. Держава водночас обіцяє не висувати надалі претензій до цієї власності. Після закінчення тримісячного терміну держава має шість місяців на оскарження в суді права власності на майно тих олігархів, які не встигли чи не захотіли розрахуватися з країною. У такому випадку держава може «впаяти» надто інертному власникові таку форму оплати, яка йому зовсім не сподобається.

      Майно ж, приватизацію якого держава не встигла оскаржити впродовж відведеного їй терміну в півроку, назавжди отримує гарантію недоторканності. 

      Дія майбутнього закону, на переконання авторів, має стосуватися всієї без винятку приватизованої власності, починаючи з великих металургійних комбінатів і закінчуючи периферійними молокозаводами. Не робитимуть різниці й між самими власниками майна — «синіми» чи «помаранчевими».

      Представники «Пори» водночас сподіваються, що таке радикальне і нетипове рішення виходу з постприватизаційної кризи знайде розуміння у знакових українських капіталістів-олігархів, які таки приєднаються до обговорення піднятого проблемного питання. На думку Сергія Тарана, члена робочої групи з напрацювання законопроекту, новий закон буде вигідний усім — і суспільству, яке отримає бюджетні кошти, й олігархам. Розрахувавшись із суспільством, представники великого бізнесу, вважає Таран, назавжди позбудуться тиску чиновників, котрі, користуючись плодами сумнівної приватизації, час від часу починають новий переділ власності.

      Сам проект «Закону про справедливість» незабаром планується передати на розгляд парламенту. Зробити це вповноважено представника виборчого списку Громадянського блоку «Пора»-ПРП Тараса Стецьківа.

      «Закон про справедливість», як і презентований наприкінці лютого «Закон про правду» (Закон про відповідальність державних службовців, уповноважених на виконання функцій держави, за порушення права особи та суспільства на правдиву інформацію), є частиною пакета радикальних законодавчих змін, які пропонує Громадянський блок «Пора»-ПРП.

Сергій ТИТАРЕНКО.
  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>