«Шпаргалка» від академіків

21.03.2006
«Шпаргалка» від академіків

Вiктор Ющенко на виставцi «Наука Харкiвщини — 2006». (Фото PHL.)

      Дорожня карта розвитку української науки, схоже, матиме харківський вектор. Під час свого візиту в Харків глава держави, ознайомившись із регіональним планом конкретних дій, назвав його унікальним документом, який гідний того, аби скласти основу загальнонаціональної концепції порятунку занедбаної колишньою владою галузі. Словом, якщо ідеї харків'ян управлінцями найвищого рангу були й справді почуті, то вже через два-три дні в Україні запрацює робоча група, яка, підсумувавши сказане на першій нараді, підготує другу. Тоді вчені разом iз президентом зберуться знову і приймуть державний документ, що визначить пріоритети, мобілізує бюджетні і бізнесові кошти, згуртує науковців, освітян, чиновників та виробничників на реалізацію спільно визначених проектів.

      За словами головного науковця країни Бориса Патона, йдеться про поки що незвичний і дуже складний для України інноваційний шлях розвитку. Це коли всі підрозділи працюють на конкретний результат, використовуючи найновіші технології. Аби реалізувати цю ідею, в Україні буде створено систему управління наукою. Серед пріоритетних напрямів у Харкові були названі авіаційна галузь, що найбільше готова здійснити прорив на міжнародному ринку. І атомна енергетика, актуальність якої незаперечно зросла на тлі газової кризи. За словами Бориса Патона, Україні цілком під силу самостійно створити повний паливний цикл та інфраструктуру галузі, оскільки для цього вона має і власні природні ресурси, і свій науковий потенціал.

      Після наради у Харкові, очевидно, по-іншому буде розглянуто також давно наболілу проблему інтелектуальної власності. «Вчений, який зробив винахід через політику державного фінансування, — говорить Віктор Ющенко, — по суті приречений, оскільки не є власником бодай частки цього товару. У той час, коли в європейських країнах частка автора винаходу становить 15 відсотків».

      Харків, схоже, отримав шанс зміцнити свої позиції і у вітчизняному дипломатичному корпусі. Президент повідомив, що має намір запропонувати на посаду посла України в Росії колишнього віце-спікера парламенту, екс-«губернатора» Харківщини й одного зі співробітників адміністрації Кучми — Олега Дьоміна. Свій вибір глава держави пояснив рідкісною для вітчизняних кадровиків порядністю пана Олега. За словами Президента, він зберіг моральність та баланс, не дружив iз крайнощами, які б дискредитували його як політика й держслужбовця, не брав хабарів і не скуповував перші поверхи будинків у Харкові та Києві. Кандидатуру харків'янина Ющенко вже обговорював з Путіним два місяці тому і, схоже, отримав схвальну відповідь.

      А ось лінгвістичні експерименти східного регіону Віктор Андрійович явно не схвалює. Надання російській мові статусу регіональної він назвав «роботою політиків, які не можуть заробити дивіденди на прагматизмі, здорових цікавих ідеях, на інтелекті, тому й носяться з такими пропозиціями». Подібна кампанія, на думку глави держави, не відповідає національним інтересам. «Це девальвація України, девальвація держави»,— сказав він, підкресливши, що правову оцінку таким діям має дати суд.