«Робін Гуди» на шляху до Верховної Ради

18.03.2006
«Робін Гуди» на шляху до Верховної Ради

Пікет справедливості біля офісу Порошенка. (Романа ЧОРНОМАЗА.)

      «Закон про справедливість» («офіційна» назва — проект Закону України про забезпечення прав власності на приватизоване в 1992—2004 роках майно) є одним з пакету законопроектів, які планується запропонувати до розгляду в новій Верховній Раді.

      Раніше блок «Пора»-ПРП уже представляв громадськості законопроекти, розроблені його фахівцями. Зокрема, це десятка «економічних» законів, які посприяють швидкому розвою малого та середнього бізнесу, гармонізації податкової бази (наприклад, Закон про єдиний соціальний податок). Наприкінці лютого було представлено і законопроект іншого порядку — так званий «Закон про правду», який регулює відповідальність державних управлінців усіх рівнів за достовірність оприлюдненої ними інформації, і, у випадку фальшування офіційних даних, передбачає  відповідальність, нечувану досі в нашій «країні неляканих кар'єристів» — позбавлення можливості обіймати державні посади та навіть позбавлення волі терміном до трьох років.

      «Закон про справедливість» має подвійну мету — це і досягнення соціального порозуміння, коли бідні люди та люди середнього достатку отримають сатисфакцію від повернутих у державну скарбницю відсотків за нечесно приватизоване державне майно, і поповнення бюджету. «Закон має стати механізмом залагодження конфлікту між суспільством та олігархами, які отримали свої статки сумнівним шляхом», — переконаний Владислав Каськів, голова політради Громадянського блоку «Пора»-ПРП.

      Законопроект передбачає забезпечення гарантованих прав власності, але після того, як нувориші добровільно доплатять за приватизоване державне майно 20 відсотків його нинішньої вартості, яку визначить міжнародний аудит. Те, що приватизація, починаючи з 1992 року, відбувалася здебільшого нечесно, для розробників законопроекту, як і для всього суспільства, є апріорним. Відповідно, «Пора»-ПРП наголошує на тому, що дія закону розповсюджуватиметься на всі об'єкти, приватизовані у держави за часи незалежності, та на добровільності  доплат. Розмір добровільних відшкодувань (це буде 20 відсотків, менше або більше) визначатиметься окремо, під час розгляду законопроекту в парламенті. Якщо власники відмовляться від доплат, то, згідно із законопроектом, через 6 місяців держава має право оскаржити право власності нового «хазяїна» колишнього державного об'єкта у суді.

      Саме таким чином можна буде поставити крапку в розподілі державної власності й реприватизації. Крім того, переконані в блоці «Пора»-ПРП,  у такий спосіб держбюджет може отримати впродовж року щонайменше 70 млрд. гривень, які варто спрямувати на проведення нагальних економічних реформ.

      Аби донести суть та мету «Закону про справедливість» до його найперших адресатів — багатіїв усеукраїнського масштабу, позавчора близько півтисячі активістів Громадянського блоку «Пора»-ПРП пройшли у Києві «від хати до хати» олігархів. Ця хода називалася Маршем справедливості.

      Марш справедливості пройшов по всій центральній частині Києва, охопивши пікетами офіси Петра Порошенка, Віктора Пінчука, Богдана Губського, Ігоря Коломойського та Олександра Ярославського.

      Першим по маршруту акції був офіс Петра Порошенка, що по вулиці Електриків, 29-А. Поруч — центральна «штаб-квартира» шоколадної імперії «Рошен». Охорона не пропустила мітингуючих  до дверей офісу, тому заклики до Порошенка пролунали звіддалік. Коли колона розвернулася і рушила далі, вже на мосту, що з'єднує Рибальський острів з «материковим» Києвом, «порівців» наздогнав Петро Порошенко.

      У бесіді з представниками блоку Євгеном Золотарьовим та Андрієм Юсовим Порошенко сказав, що він «не олігарх» і «Пора»див пікетувати офіси інших бізнесменів, наприклад Губського та Ярославського. Андрій Юсов пояснив, що «Пора» і туди прямує, а взагалі для Громадянського блоку «Пора»-ПРП «капіталісти не розрізняються за «кольорами»,  і запросив пана Порошенка взяти участь у запланованому на 22 березня «круглому столі», присвяченому проблемам приватизації та критеріям і законодавчим механізмам відшкодування за нечесно приватизовану державну власність. Порошенко відмовився взяти участь у «круглому столі». На його думку, самі законотворці «винні у створенні непрозорих правил приватизації».

      Не проігнорував Марш справедливості й Кучмин зять Віктор Пінчук. Коли «порівці» підійшли до однієї з його «штаб-квартир», що в бізнес-центрі «Горизонт» на вулиці Шовковичній, Пінчук вийшов до пікетувальників. Олігарх заявив, що... згоден із вимогами пікетувальників. «Припинення спекуляції навколо реприватизації залишається актуальним питанням», — мрійливо сказав Пінчук.

      Блок «Пора»-ПРП обіцяє винести цей законопроект як один із першочергових у парламенті наступного скликання.

Сергій ВЕСЕЛИЙ.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>