Свобода пiднiмає пенсiї i зарплати

17.03.2006
Свобода пiднiмає пенсiї i зарплати

Про демократію

      Коли ми підбиваємо підсумок 2005 р., важко пригадати, скільки було бажаючих «завалити» цей рік і показати, що ця влада неефективна. З іншого боку, було колосальне намагання довести, можливо, вперше за 15 років, що свобода й демократія чогось варта, що вона матеріальна та стосується кожної людини, що вона піднімає пенсію, заробітну плату і вирішує ті питання, на які роками в цій країні всі дивилися з різних трибун.

Про економіку

      Безпосередні іноземні інвестиції збільшилися в декілька разів. 7,8 млрд. доларів інвестицій у національну економіку є найбільшою цифрою за всі роки української незалежності.

      Звідки починається економіка росту? Від першої операції, коли громадянин свою зарплату чи пенсію несе до банку й ті кошти починають працювати на національну економіку.

      Це ж, безумовно, не плід роботи 19  міністрів, це — робота всієї системи влади. Збитки економіки в цьому році є найменшими — 14,8 млрд., 12 місяців тому вони становили 30 млрд.

Про промисловість

      Що показав 2005 рік? За останні 2,5 року призупинено падіння промисловості, її ключових галузей: у машинобудуванні негативна тенденція до падіння спостерігалася 3 роки; в хімічній промисловості — 3 роки, деревообробній — 3 роки, нафтовій — 3 роки, сьогодні лише двi галузі економіки — у стагнації: оптова торгівля й будівництво.

Про безробіття

      У минулому році було створено 1 млн. 139 тис. робочих місць. Заборгованість із зарплати скоротилася на 13% або практично кожна 8 гривня заборгованості була погашена. Хіба це не предмет звіту позитивної роботи? Реальні доходи населення, скориговані на всі інфляційні процеси, виросли на 20%. Номінальна зарплата зросла на 34%. В українській соціальній історії заробітна плата за один рік ніколи не піднімалася до такого рівня.

      Більш ніж на 50% зросла зарплата в бюджетній сфері, і нехай вона не відповідає рівню зарплати в промисловості — за цей рік ми її наблизили до останньої майже на 14 пунктів. Ми ставимо собі за мету, щоб учитель, медик отримував, як мінімум, середню заробітну плату таку ж, як у промисловості.

Про державну політику

      Політика повинна бути простою, зрозумілою і дуже конкретною. Ключ до успіху 2006 року лежить у площинi структурних змін. Ці зміни повинні стосуватися тієї частини економіки, сфер соціального, гуманітарного життя, які найбільше стосуються інтересів людей, щоб цю політику відчула більшість суспільства.

Про реформу системи охорони здоров’я

      Ми провели з'їзд медиків сімейної медицини, де обговорили нову концепцію системи охорони здоров'я нації. У цьому році виділено додаткових 4,4 млрд. гривень на систему охорони здоров'я. Звичайно, всього ми за рік не зробимо, але ми можемо багато зробити в 2006 році. Треба по-іншому подивитися на доктрину сімейного лікаря, по-іншому подивитися на медицину на селі, на фельдшерсько-акушерські пункти. Якщо умовно поділити виділені кошти на всі сільські райони й кількість ФАПів, це 20—40 тис. у розрахунку на кожен ФАП. Ми беремо зобов'язання у 5-6 районах кожної області в цьому році зробити радикальну модернізацію тих відділень, які протидіють саме характерним захворюванням цього регіону. Треба приділити особливо увагу проблемі дитячої смертності, проблемi серця й судин, проблемі туберкульозу.

Про газ

      З 1996 р. Україна платила за газ 50 доларів. На той час, коли встановлювалася ціна, ця ціна відповідала ціні на ринку. Наприклад, у Німеччині у 1998 р. газ коштував 75 доларів. Зараз ціна в Європі, наприклад, у тій самій Німеччині вже 270 дол. — за останні 7 років виросла приблизно в 3,5-3,8 раза. Якщо взяти Румунію, ціна, яку сплачує ця країна на західному кордоні України, становить 230 доларів ще з 1999 року.

Про село

      Ми говорили про рік українського села. У бюджеті виділено 10 млрд. грн. Працює 25 програм, 10 з яких уже акцептовані урядом, 10 — на розгляді і ще 5 мають бути розглянуті.

      Ми говорили про те, що кожен міністр повинен знайти щось своє в реформі села: хтось почне зі школи, інший подбає про ФАПи, третій впорядкує систему роботи сільських дільничних інспекторів. Ми домовилися з вами, що село ми повинні піднімати всі разом.

Про судову реформу

      Ми затвердили Концепцію судової реформи: в центрі стоїть постать судді, було пораховано, скільки людей не забезпечено житлом — удвічі збільшено фонд зарплати судовій системі на цей рік. Є багато питань формування кадрового потенціалу, відсутності конкурсного відбору суддів і, власне, самої правової, законодавчої бази. Концепція ухвалена з урахуванням зауважень, які були висловлені, після того як буде вона доопрацьована — я підпишу указ. Доки ми не будемо мати публічної об'єктивної і ефективної судової системи, багато процесів — економічних, соціальних — будуть перебувати у великій нестабільності, значна частина їх буде розвиватись шляхом корупції.

Про корупцію

      За 12 місяців минулого року показник криміналізації влади зменшився, за визначенням міжнародних організацій,  більше ніж на 10 пунктів. Я знаю, як важко мобілізувати правоохоронні системи на інший принцип роботи в той час, коли ми маємо досить пов'язані, досить тінiзовані моделі чи принципи прийняття рішення з тих чи інших питань. У податковій наводити порядок дуже важко. Доки буде прострочена заборгованість iз ПДВ, завжди буде нечесний податківець, який буде допомагати її достроково погасити через хабар. Зараз МВС, Генеральна прокуратура, Служба безпеки опрацьовують для розгляду на засiданнi РНБО Концепцію боротьби з корупцією і конкретні завдання на 2006 рік.

Про зовнішню політику

      Країна виведена з ізоляції, за цей рік ми підписали фундаментальну угоду з Євросоюзом, ми підписали також 9 окремих угод з ЄС — починаючи з космосу, аеронавтики і закінчуючи співпрацею в енергетичному секторі. Україна приєдналася до Болонського процесу.

      Ми отримали статус країни з ринковою економікою. Переглянута візова політика, яка привела до того, що Україну майже вдвічі більше стали відвідувати іноземні громадяни. Досягнуто значного прогресу в організації двосторонніх стосунків з такими країнами, як Велика Британія, Франція, Росія. Кожна країна, кожна нація повинна знати, де закінчується її суверенітет, де починається її національний кордон.

      Коли ми домовляємось про те, що в 2006 році буде реалізований загальний план дій, куди буде залучена робота кожного міністерства, міністра і відомства, це легко прогнозована система. Політика реформ — це політика, яка має один центр, яка має узгодження зi своїми колегами як у змістовній частині, так і у форматі часу.

 

  • Страховим коштам — прозорість і контроль

    У кожної хоч трохи обізнаної з бухгалтерією людини викликає подивування те, як державі вдається впоратись із такою кількістю соціальних фондів. Нагадаємо, їх кілька: Фонд соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, Фонд соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонд загальнообов'язкового державного соціального страхування на випадок безробіття, Пенсійний фонд. А згодом, як прогнозує міністр праці та соціальної політики Михайло Папієв, буде створено ще й Фонд загальнообов'язкового державного соціального медичного страхування.
    Насамперед, незручності відчуває підприємство, якому доводиться щоразу, в період звітності, мати справу відразу з кількома установами. Не завжди і державу задовольняє ця звітність, оскільки в ній трапляються неточності. Зрештою, останнім у цій ситуації залишається застрахований (або незастрахований) громадянин, спосіб життя якого рано чи пізно зазнає змін, і часом, у таких випадках, допомога якогось із згаданих фондів стає для нього вкрай необхідною.
    Прокоментувати питання, пов'язані з діяльністю соціальних фондів, ми попросили заступника міністра праці та соціальної політики Георгія ГАЛИЦЯ. >>

  • Віктор Ющенко: Настав той момент, коли за країну відповідає кожна людина

    Україна як нація, як держава взялася за те, за що не бралася останні 15 років. Перш за все — провести чесні вибори. Я думаю, що в суспільстві, у громаді ще немає достатньої оцінки цього критерію, але переконаний, що він з'явиться. >>