Не згаси вогонь холодом заяв

07.03.2006
Не згаси вогонь холодом заяв

Арсен Аваков. (Фото Данила IВАНIВА.)

      У цікаву ситуацію потрапив глава Харківської облдержадміністрації Арсен Аваков. Його вже кілька місяців поспіль, мов грізна тінь батька Гамлета, переслідує народний депутат Василь Салигін. Спочатку «регіонал» звинуватив «нашоукраїнця» у підкупі виборців різдвяними цукерками для дітвори, потім лякав неминучою сваркою з мером. Трохи пізніше взявся переконувати громадськість у тому, що на березневих виборах його «синьо-біла» команда візьме дві третини в обласній раді і нарешті оголосить «помаранчевому» «губернатору» «імпічмент». А нещодавно, схоже, для більшої надійності пустив у хід і важку артилерію: звинуватив обласного голову у намірі... загасити в центрі Харкова Вічний вогонь та розпочати будівництво на святому місці навпроти двох соборів розважально-культурного центру.

      Після такого випаду нерви у пана Авакова нарешті здали, і він подав на свого психологічного «кілера» позов до суду про захист честі, гідності та ділової репутації. Обласний керівник вимагає публічного спростування наклепів і компенсації за моральні збитки у розмірі 50 тисяч гривень.

      Але, як з'ясувалося, притягти «недоторканного» Василя Салигіна до відповідальності не так і легко. У Київському райсуді Харкова вже починалося два судових засідання, проте безрезультатно. Першого разу представники нардепа проігнорували слуг Феміди взагалі. А наступного — прибули у супроводі численної групи підтримки з партійними прапорами у руках, яка войовниче демонструвала свій намір стояти за колегу до кінця. Судове засідання під такий акомпанемент, щойно розпочавшись, одразу ж скінчилося. Цього разу представницю пана Салигіна Марину Стоматіну не влаштував закон. «Я вважаю, що подача заяви була здійснена в порядку цивільно-процесуального законодавства, — повідомила вона пресі, — тоді як ця справа є такою, що стосується виборчих процесів і має бути розглянута із застосуванням іншого законодавства». У результаті юристи народного депутата подали скаргу до Апеляційного суду.

      Такий крок представники Арсена Авакова назвали спробою зумисно затягнути справу. «Навіть професійно непідготовленому юристу-початківцю відомо, що захист честі, гідності й ділової репутації проводиться за нормою цивільно-процесуального права і вибори тут ні до чого, — говорить адвокат обласного голови Сергій Федоров. — Аваков подав позов як приватна, а не повноважна особа». Юристи глави облдержадміністрації мають намір довести розпочату справу до кінця, навіть якщо на це доведеться витрати не один місяць.