«Ігоре Михайловичу, брелок-наручник тобі пасує»

07.03.2006

      Коли міністр внутрішніх справ Юрій Луценко почув інтерв'ю Ігоря Бакая телеканалу «Інтер», у нього з'явилося бажання відкликати санкцію на арешт екс-завгоспа Кучми. Тимчасово. Просто Луценко дуже хоче поспілкуватися з олігархом, який тепер носить у штанях російський паспорт. А позаяк Бакай на камеру сказав, що приїхав би в Україну, якби не його можливий арешт, міністр звернувся до Генпрокурора Медведька: чи можливо створити «вікно»? Але тут виникла проблема: санкцію на арешт дав Печерський суд. А рішення Феміди за раз-два не скасуєш.

      Загалом же Луценку було «дуже цікаво послухати сповідь «блакитного злодюжки». До того ж йому приємно, що «Бакай поступово звикає до звернення «громадянин начальник».

      Юрій Луценко рішуче спростував слова Бакая, ніби той ні в чому не винен. «Уся сума збитків, завданих паном Бакаєм під час зловживань своїми повноваженнями, за оцінками наших фахівців, становить близько мільярда гривень, — розповів «ДТ» міністр. — Можливо, це не дуже великі гроші для Бакая, але для слідства це досить серйозна резонансна справа». Луценко нагадав, що Бакая звинувачують у перевищенні влади або службових повноважень, які спричинили тяжкі наслідки. Найбільше це стосується його перебування на посаді голови Держуправління справами. За оцінками правоохоронців, ДУС розбазарювало державне майно, і, скажімо, курорт «Гліцинія» Україною втрачено безповоротно. Він належить росіянам.

      При цьому Юрій Луценко спростував слова Бакая, який втішався тим, що ніби не ставив своїх підписів під злочинними документами. «Генпрокуратура порушила кримінальну справу не за фактом, а проти пана Бакая, — зазначив міністр. — Тому обвинувачується особисто він. І особистими підписами Бакай наслідив».

      Луценко заявляє, що Ігор Бакай уже не вперше змінює паспорт, щоб уникнути кримінального переслідування (таке вже траплялося на початку 90-х, коли заступник голови білоруського колгоспу пустив «наліво» понад три тонни колгоспних раків). Тоді Ігор Михайлович перебіг до незалежної України, тепер — до Росії, причому пояснення Бакая щодо підстав, за якими він так просто отримав паспорт РФ, не витримують жодної критики. Для цього потрібно було або п'ять років жити в Росії, або не мати ніякого громадянства після радянського. Ще міністр каже, що, коли Бакая минулоріч затримали в Москві міліціонери, «відмашка» на звільнення екс-керманича ДУС надходила від... «другої особи у державі», тобто прем'єр-міністра РФ Фрадкова.

      Про це Юрій Луценко розповів уже в іншому інтерв'ю тому самому телеканалу «Інтер». «Якщо він (Бакай. — Авт.) впевнений у своїй невинуватості, то ніякої проблеми немає, — іронізував Луценко у студії «Інтеру». — Я гарантую, що особисто носитиму передачу і слідкуватиму за дотриманням всіх його людських прав у камері».

      А ще керманич МВС купив у США дрібний подарунок — брелок у вигляді наручників. «Я думаю, тобі він знадобиться, він пасує до того стану, який ти створив в Україні», — сказав Луценко, звертаючись до свого візаві.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Після Бакая в ефірі телебачення з'явився ще один політик, прізвище якого проходить у кримінальних справах, — екс-заступник голови СБУ Володимир Сацюк. В телефонному інтерв'ю «5-му каналу» він висловив думку, що вказівку порушити проти нього кримінальну справу дало «вище керівництво держави, можливо, навіть Президент». Сацюк гадає, що до цього спонукало «ближче оточення Президента, яке хотіло отримати винуватого в моїй особі або використати ще якісь свої плани».

      Володимир Сацюк, який брав участь у «таємничій вечері» перед отруєнням Віктора Ющенка, укотре взявся спростовувати свою причетність до різкого погіршення здоров'я В.Ю. на початку вересня 2004 року. Сацюк передав зі своїм адвокатом на «5-й канал» фотокартку, на якій зображені сам він, Ющенко й тодішній голова СБУ Ігор Смешко в доброму гуморі. Сацюк каже, що це була «дружня зустріч».

      Нагадаємо, що зараз екс-голова СБУ перебуває у міждержавному розшуку. Його адвокат домагається скасування порушеної справи.

  • У Верховній Раді оголошено перерву

    Після ранкових голосувань щодо програми діяльності уряду та законопроекту про пропорційну виборчу систему відбулося екстрене засідання фракції “Наша Україна”. >>

  • Почати знизу

    Доки український парламент, попри майданні обіцянки, не поспішає саморозпускатися, а ідея загальної децентралізації влади лишається в проектах, політики місцевого рівня вирішили взяти ініціативу в свої руки і почати ділитися досвідом та налагоджувати співпрацю з колегами, не чекаючи вказівок згори. >>

  • Вiдставили до лiкарнi

    Прокурор Черкаського району Руслан Олійник, він же син екс-мера Черкас і відомого народного депутата України Володимира Олійника, нині у реанімації. Туди він потрапив після того, як районну прокуратуру пікетували черкаські активісти, вимагаючи його відставки. >>

  • «УДАР» коліном

    Верховна Рада, котра ніяк не зважиться на «суїцид», помалу викликає гостре роздратування у найбільш палких прихильників дострокових парламентських виборів. Цього тижня із незвичною для себе різкою риторикою виступив депутат від «УДАРу» Павло Розенко, котрий заявив наступне: «УДАР» наполягатиме, щоб на одному з перших засідань через два тижні було все-таки проголосовано постанову (про саморозпуск), яка була підписана трьома політсилами... >>

  • Морозу відріжуть зв'язок,

    Як уже повідомлялося, спікер розпущеного парламенту Олександр Мороз планує скликати 4 вересня сесію ВР. На заваді цьому можуть стати досить цікаві чинники. >>