Пекучі проблеми теплопостачання

04.03.2006

      Суми з етапу жорстких холодів вийшли без втрат. І, як вважає заступник сумського міського голови Володимир Шамрай, городянам навряд чи можна скаржитися на теплопостачання, адже ні аварійних відключень, ні катастрофічного спаду температури в домівках не було. Так, є окремі будинки, де тепло не досягало належної межі, - місто пообіцяло зробити їхнiм мешканцям перерахунок сплати за теплопостачання.

      Тим часом депутати міської ради та політичні сили міста стурбовані ще одним незмінно «пекучим» питанням - тарифів на тепло. Порушується воно передусім щодо ТОВ «Сумитеплоенерго», підприємства, заснованого в серпні минулого року на базі, що тривалий час була предметом скандальної уваги. Саме тут намагалися господарювати представники колишньої «донецької» влади, саме тут постійно нуртував колектив і саме на цю структуру безперервно скаржилися мешканці умовної половини міста, тепло якої залежить від неї.

      У серпні минулого року з'явився інвестор з Києва - фірма «ТехНова», вніс обіцяні в угоді п'ять мільйонів гривень, і на паях з містом було засновано ТОВ, яке очолив приїжджий зі столиці Сергій Кравченко. Тоді було досягнуто домовленості про стабільність тарифів і обіцяно їх не підвищувати. Логічно, що деякі депутати вимагають дотримуватися обіцянки. Не менш логічно Сергій Кравченко їм заперечує: величина тарифів залежить не тільки від нього. І наводить цифри.

      За минулий рік ціна на вугілля зросла на 33 відсотки, тепер - ще на 17. Комунальний газ минулого року став на 25 відсотків дорожчим, комерційний - на 34. Топити мазутом, вважає Кравченко, це однаково, що топити грошима, бо ціни на мазут надто дорогі, а його обсяги як палива для міста досить великі. У структурі тарифу частка палива складає 70 відсотків. Очевидно: якщо воно дорожчає, й тарифи не можуть лишитися незмінними. Ціни ж на сьогодні не стабілізувалися і не відомо, скільки доведеться платити за паливо завтра і пiслязавтра. Тому Сергій Кравченко відверто говорить, що буде просити міську владу тарифи підвищити.

      Але, на його думку, як і на думку інших фахівців, найбільша проблема для сумчан зовсім не в тарифах. І можливо, оціни кожен реальну ситуацію, він погодився би платити більше сьогодні, аби бути гарантованим, що не мерзнутиме завтра. Бо ж тінь Алчевска падає на більшість міст України. На Суми в тім числі. Так, під час холодів підвищення тиску в мережі може мати зовсім не приємні наслідки. Свідчення тому - зростання кількості поривів, що відбувається щороку. 2003 року було усунено 115 поривів. Наступного року їхня кількість зросла вже до 170, минулого трапилося більше 360 поривів. 315 кілометрів мереж, отриманих «Сумитеплоенерго» у спадщину від попередників, та ще 70 кілометрів, цілком безгоспних останніми роками, яке місто попросило взяти в господарство, несуть у собі загрозу катастрофи. «Щонайменше п'ять-сім кілометрів треба міняти щороку, аби місто не вибухнуло», - говорить Сергій Кравченко. Звідки брати гроші на це?

      Як за такої ситуації позбутися недовіри громадян щодо правильності використання коштів, відповідати на численні запитання, що є пекучими для споживачів? Сергій Кравченко пропонує створити громадську раду при їхньому підприємстві. «Але не таку, яка буде лише критикувати, а таку, що вникала б у суть справ та інформувала громадськість про ситуацію».