Чемпіонат в експрес-варіанті

04.03.2006
Чемпіонат в експрес-варіанті

Тарас Михалик iз «Закарпаття» на зборах у теплих краях став своїм у «Динамо». (Фото прес-служби ФК «Динамо».)

      У неділю український футбол відновлює чи не найбільш екзотичний сезон у своїй історії. Зимова пауза, яку, за радянською звичкою, називають міжсезонням, тривала приблизно стільки ж, скільки триватиме й друга частина 15-го чемпіонату. А на тренувальних зборах клуби провели стільки ж контрольних поєдинків, скільки потрібно зіграти в найближчі два місяці й дев'ять днів. Розповіді про те, що взимку в нас закладається база на наступний чемпіонат, цього разу виглядають недоречними. Бо цього літа таки матимемо справжнє двомісячне міжсезоння. Щоправда, це не стосуватиметься окремих гравців, які виступатимуть за свої збірні на чемпіонаті світу в Німеччині.

 

      Цікаво буде спостерігати за творчим протистоянням тренерів через появу у вищій лізі добре відомих імен — Олега Протасова («Дніпро»), Олександра Заварова («Арсенал») та Михайла Фоменка («Таврія»). Саме двом останнім дістався найважчий «виклик» — не допустити вильоту своїх клубів у першу лігу. Тренер як людина творча має право на помилку, але цього разу Заварову і Фоменкові не до творчості — залишитися б цілими.

      Утім цієї весни спокійно може працювати лише Петро Кушлик — із долею «Закарпаття», здається, все зрозуміло. Зі стану аутсайдера пішло відразу 13 гравців, на місце яких прийшло стільки ж місцевих вихованців (серед них і повний тезка легендарного тренера — Валерій Лобановський) та троє легіонерів.

      Очікується, що «відкриттям» цього відрізку чемпіонату стане запорізький «Металург». Враховуючи, що в попередніх клубах Грозному вдавалися саме 10-15-матчеві спурти, запоріжці можуть стати найреальнішою «грозою авторитетів». Минулий рік «Металург» завершив на мажорній ноті: розгромивши 14 грудня «Кривбас», команда втретє за свою історію подолала бар'єр чвертьфіналу Кубка України. З третьої спроби запоріжці спробують пробитися до фіналу, бо ж маріупольський «Іллічівець» — це не «Динамо» чи «Шахтар».

      Повернувшись з Туреччини, «Металург» на стадіоні ЗАЗ саме з «Кривбасом» розпочне весняну частину першості. Попри 13-те місце «Металурга», В'ячеслав Грозний налаштований оптимістично. Перший результат кадрових змін — успішні спаринг-поєдинки під час трьох навчально-тренувальних зборів у Туреччині. «Металург» не програв жодного матчу, а голи забивали зазвичай новачки команди.

      За словами президента ФК Віктора Межейка, бюджет клубу вперше перевищив 50 мільйонів гривень. Це уможливило перехід групи гравців на правах оренди з донецького «Шахтаря» і київського «Динамо» — Карамушки, Трусевича, Алієва. Укладено контракти з 22-річним гравцем збірної Македонії Данчо Масєвим, з основним воротарем «Волині» Віталієм Постранським, з досвідченим захисником ярославського «Шинника» та капітаном збірної Білорусі Сергiєм Штанюком. Напад посилили форвард донецького «Металурга» Сергій Шищенко і Дмитро Коваленко (цей вихованець київського футболу багато років грав у США). Компанія представницька навіть без відомих облич — Демченка, Модебадзе, Кутарби, Нагорняка, Любарського, Глущенка...

      Чи варто подібного «ефекту оновлення» чекати від «Таврії», сказати важко, бо ми вже давно не бачили Михайла Фоменка в дії. У Сімферополі він розпочав iз того, що позбувся послуг 11 гравців. Поповнення було масованим, на слуху імена воротаря Медіна, захисників Омоко й Амісулашвілі, хавбеків Пестрякова й Снитко. В одному з інтерв'ю новий наставник кримчан зізнався, що створювати боєздатний колектив у цейтноті неймовірно важко. З іншого боку, щодо кваліфікації цього фахівця не виникає сумнівів. Скажімо, чого вартий його творчий підхід у підготовці команди до гри на важких березневих полях: «Ще в Ізраїлі почали заганяти хлопців у пісочок». Чи встигли кримські футболісти адаптуватися до нових вимог тренера, який раніше був великим прихильником гри від оборони, завтра перевірить чемпіон України.

      Натомість абсолютно спокійно ставився до тривалості зборів Олег Протасов, завдяки «європейськості» якого «Дніпро» мав найменше в лізі днів на підготовку — лише 38. Щоправда, продовжити «міжсезоння» дніпропетровцям допомогла «Сталь»: поле в Алчевську виявилося неготовим до футболу, тому цей матч перенесено на 26 квітня, а команди одержали додатковий тиждень на тренування.

      Кадрової революції, анонсованої президентом Андрієм Стеценком, дніпряни не провели, обмежившись орендою у «Динамо» болгарина Пеєва. Замість цього в команді відбувається тактична революція — перехід на гру в лінію в обороні. Сумнівно, що це принесе користь кандидатам у збірну Єзерському та Русолу...

      Олександр Заваров, який свого часу залишив Харків через неготовність керівництва клубу вести серйозну селекцію, не одержав поки гучних трансферів і в «Арсеналі». До київських «канонірів» прийшов форвард «метадонів» Олександр Олексієнко, у «Шахтаря» орендували захисника В’ячеслава Свідерського, а у «Динамо» — Олександра Романчука та Андрія Башлая. Крім того, допомагатиме команді зберегти прописку в еліті група так званих перспективних гравців, серед яких, зокрема, талановитий грузин Канкава.

      Найпомітнішою особливістю останнього трансферного періоду стало зменшення потоку легіонерів на оглядинах. Практика перегляду маловідомих новачків з екзотичних країн ще має місце, але суттєво поступається напливу української молоді. Інше питання, наскільки часто їй довірятимуть перші ролі в цих 11 матчах. І все ж добре, що потенційні підопічні в молодіжній збірній перед першістю Європи заявлені в основі команд вищої ліги. Сподіваємось, що нарешті скористаються шансом для прогресу той же Алієв у Запоріжжі та Фомін у рідному Харкові в лавах «Металіста».

      Напередодні весняного старту в уболівальників не бракує прогнозів щодо найголовнішої інтриги чемпіонату — долі чемпіонства. Різких рухів на трансферному ринку обидва претенденти на «золото» не робили, що свідчить про збалансованість колективів. Донеччани прикупили львівського голкіпера Шуста та повернули з оренди захисника Чигринського, а кияни дозаявили дублерів — голкіпера Рибку та Федоріва, взяли Михалика із «Закарпаття», також підписали контракт із форвардом збірної Грузії Марцваладзе. Незважаючи на те, що у «Шахтаря» є додаткова мотивація взяти «золото» саме цього року (донеччани відзначають 70-річчя клубу), шансів стати чемпіоном, мабуть, більше таки у «Динамо». Адже кияни наразі лідирують, і навіть найталановитіший тренер-психолог навряд чи змусить легіонерів битися за перше місце в чемпіонаті України завзятіше від «аборигенів», яких сьогодні більше саме в Києві.

      Крім «золотої» і аутсайдерської  суперечок, є ще й розширена група претендентів на місце в «зоні УЄФА». Чи виграє глядач від того, що більшість матчів весняного відрізку матимуть «кубковий характер», питання риторичне. Якщо це буде протистояння ігрових концепцій, то буде цікаво. Якщо ж усе зведеться до змагання суперників у бійцівських якостях, то ми побачимо футбол «на любителя».

 

Турнірне становище команд:

                       I      В     Н     П     М     О

1. «Динамо» 19    16    3     0     46-11 51

2. «Шахтар» 19    15    3     1     42-8  48

3. «Іллічівець»   19    9     5     5     20-19 32

4. «Металург» (Д) 19    8     7     4     25-13 31

5. «Чорноморець»  19    8     4     7     25-19 28

6. «Металіст»     19    8     3     8     24-27 27

7. «Волинь»       19    8     2     9     25-32 26

8. ФК «Харків»    19    7     4     8     24-25 25

9. «Дніпро» 19    6     5     8     17-20 23

10. «Ворскла»     19    6     5     8     17-24 23

11. «Сталь» 19    5     7     7     16-26 22

12. «Кривбас»     19    5     5     9     15-20 20

13. «Металург» (З)      19    5     4     10    18-28 19

14. «Таврія»      19    5     3     11    13-23 18

15. «Арсенал»     19    4     5     10    15-27 17

16. «Закарпаття» 19    2     5     12    11-31 11

 

АНОНС

      У 20-му турі завтра зустрічаються: «Шахтар» — «Таврія», «Металіст» — «Металург» (Д), «Ворскла» — «Чорноморець», «Іллічівець» — «Динамо», «Закарпаття» — «Волинь», «Арсенал» — «Харків», «Металург» (З) — «Кривбас».

Матч «Сталь» — «Дніпро» перенесено.