Високі стрибки «молодняка»

24.02.2006

      Головними подіями другого дня чемпіонату України в Сумах стали стрибкові дисципліни. Слідом за Жанною Блок та Іваном Гешком публіка очікувала побачити в легкоатлетичному манежі ще одну зірку — бронзову призерку Олімпіади в Афінах Вікторію Стьопіну. Але в останній момент з'ясувалося, що уславлена стрибунка у висоту на першість не приїхала через проблеми зi здоров'ям. Хоча сумські любителі «королеви спорту» й без цього були цілком задоволені проведенням у їхньому місті змагань такого високого рівня. Блок і Гешко не відмовляли у автографах і фотографіях на згадку, а Іван ще й щедро роздавав плакати із власним портретом (там же, що цікаво, красувалася політична реклама блоку «Наша Україна»).

      На відміну від вівторка, у середу півторатисячні трибуни заповнилися фактично вщерть, деяким глядачам довелося спостерігати за змаганнями стоячи. Подивитися було на що. Навіть за відсутності Стьопіної й Віти Паламар боротьба у секторі для стрибків у висоту точилася серйозна. Гідну конкуренцію досвідченій киянці Ірині Михальченко склала чемпіонка світу серед молоді Ірина Коваленко. Лише на висоті 1,95 м 20-річна представниця Білої Церкви поступилася суперниці. Коли ж після змагань Коваленко розповіла, в яких жахливих умовах вона займається в рідному місті (немає залу, де можна повноцінно тренуватися й стрибати), залишалося тільки дивуватися її досягненням.

      У чоловічих змаганнях сталася свого роду сенсація. За відсутності чемпіона світу Юрія Кримаренка фахівці заздалегідь віддавали пальму першості досвідченому Андрієві Соколовському з Вінниччини. Але всі карти сплутав молодий Артем Козбанов, який за підтримки публіки, з третьої спроби підкорив 225 см, а Соколовський зупинився на 220. Козбанов, хоч і представляє Дніпропетровську область, тренується у Бердичеві у відомого тренера Кримаренка — Журавльова. На чемпіонат світу до Москви, швидше за все, поїдуть і Козбанов, і Соколовський, оскільки виявилося, що травма нашого чемпіона світу не дозволить йому виступити в Росії.

      Окрасою вечора стали змагання жердинників, які зібрали всю вітчизняну еліту нащадків Бубки. Хоча наразі висоти, що вони нині штурмують, далекі від результатів нинішнього президента НОК. «Вистрілив» тут ще один чемпіон світу серед молоді — Максим Мазурик. Він єдиний зумів підкорити 5,70 м, «обскакавши» свого донецького земляка Дениса Юрченка та Владислава Ревенка з Київщини.

      У турнірі з потрійних стрибків домінували представники столичного регіону. Віктор Ястребов з результатом 16,73 м суттєво «перестрибнув» Миколу Саволайнена (16,37) і Віктора Кузнєцова (16,35).      Відомий Олексій Лукашевич із Дніпропетровщини з доволі скромним результатом 7,78 м переміг у стрибках у довжину.