Телевежу підперли... гривнею

18.02.2006

     Змонтована в 1959 році вежа Запорізького обласного радіо-телевізійного передавального центру (ЗОРТПЦ) уже в 35-річному «віці» спростувала гарантії проектантів, ніби височіти їй над містом без проблем щонайменше півсторіччя. Тоді, в 1994 році, влада вперше відмахнулася від сигналу дирекції ЗОРТПЦ про «захворювання» 180-метрової сталевої конструкції: якісь сантиметри... Ейфелева вежа, мовляв, відхиляється під натиском вітру на 12-13 — і нічого, парижани сплять спокійно. Тодішній «губернатор» відмахнувся від директора телецентру — та й відбув послом у Болгарію.

      Фахівці ж Українського НДІ проектування металевих конструкцій невдовзі зробили висновок: телевежа помилково зведена на осадочних грунтах, і фундамент, осідаючи нерівномірно, може спричинити її падіння. А поруч — житлові будинки. З огляду саме на цю обставину в 1999 році комісія місцевої філії Держнаглядохоронпраці винесла вердикт: негайно демонтувати телевежу, позаяк вона є загрозою людському життю (в зоні падіння були житлові будинки, облуправління міліції, прокуратури і власне ЗОРТПЦ). Тоді сигнал біди фахівців приглушили голоси тривоги з приводу аварійного стану шлюзів ДніпроГЕСу і... потреба в фінансуванні виборів Президента Леоніда Кучми.

      До речi, саме пiд час виборчих перегонів сума боргу столичних телерадіокомпаній перед ЗОРТПЦ — за трансляцію створеного в Києві інформпродукту— зросла до п'яти мільйонів. Навіть п'ятої частини цих коштів вистачило б на те, аби під кожну «лапу» вежі закачати у пробурені свердловини бетон, — і жодних проблем. Однак борги ніхто і не думав «гасити».

      Відтак Державний реєстр небезпечних будов і споруд поповнився об'єктом № 1191. У 2004 році відхилення телевежі від віртуального перпендикуляра перевищило допустимі параметри втричі.

      Минулі вихідні були першими, коли мешканці вулиць 40 років Радянської України і Матросова могли спати спокійно: напередодні вони були свідками церемонії символічного відкриття оновленої телевежі. Директор ЗОРТПЦ В'ячеслав Сватьєв: «Тепер жодних сумнівів щодо стійкості конструкції. Під кожну з чотирьох опор ми увігнали в землю по десять 35-метрових паль. Дійшли аж до скельної породи, і тепер вежа стоятиме на місці навіть тоді, якщо грунт знову «попливе». Однак спостерігатимемо за її «поведінкою» щодня».

      Традиційну стрічку перерізали заступник міністра транспорту і зв'язку Василь Гандабура і запорізький «губернатор» Євген Червоненко.

      Обидва зауважили, що проект профінансовано з державного і місцевого бюджету і це уможливило розвиток у регіоні інформаційного простору та мобільного зв'язку. Євген Червоненко, до речі, вперше долучився до проблеми ще в статусі міністра транспорту і зв'язку, тож не приховував свого вдоволення: «Тепер на вежі можна монтувати найсучасніше обладнання, і буквально за тиждень-півтора ефір регіону поповниться новими каналами».

      Наостанок — прогноз фахівців: термін надійності телевежі становить п'ятдесят років, однак фундамент потрібно буде зміцнити вже у 2015-му.