«Українка» готує по-новому

11.02.2006
«Українка» готує по-новому

      Науковий співробітник Харківського національного аерокосмічного університету Олексій Сабакар зацікавився проблемою довголіття ще тридцять років тому. Тоді у журналі «Здоров'я» він прочитав серію публікацій, автори яких наполегливо радили читачам наповнити свій денний раціон їжею, багатою вітамінами. Які саме корисні речовини містять знайомі усім гарбузи, картопля чи, наприклад, редька, авіаконструктор на той час уже знав. А ось спосіб їхнього приготування без втрати природного багатства залишався таємницею. «Посуд, що існує, не дозволив мені провести точні розрахунки, — розповідає винахідник. — Скажімо, після тушкування капуста втрачає весь вміст вітаміну С, а його людині потрібно щонайменше 100 міліграмів на добу».

      Вирішити цю проблему науковцю вдалося через 20 років. Тоді вітчизняна авіагалузь переживала не найкращі часи. Аби не втратити кваліфікацію винахідника, Олексій Іванович зі своїми колегами повернувся до проблеми створення «розумної» каструлі (про це «УМ» коротко повідомляла в номері від 4 лютого). За її основу інженери взяли типову пароварку, удосконаливши її новітнім способом приготування їжі. «У нашому посуді продукт обробляється не парою, а теплом, який та випромінює, — розкрив свій технічний секрет автор диво-агрегата. — Ми пропускаємо вздовж стінок конденсат. Він конденсується і збігає краєм посудини вниз, не зачіпаючи продукти. Останні за такого способу обробки не втрачають корисних речовин. Похибка складає всього лише три відсотки. Тобто нашу каструлю було б доречно назвати не пароваркою, а променеваркою, оскільки продукти в ній обробляються при допомозі інфрачервоного випромінювання».

      Ноу-хау харків'янина чимось нагадує матрьошку. Тобто у великій каструлі міститься менша. А довершує цей інженерний витвір спеціальна покришка, яка виконує ледве не основну роль у конденсуванні пари. З суто патріотичних міркувань своє ноу-хау Олексій Іванович назвав «Українкою» і вважає, що саме дбайливі господині оцінять новинку першими. Окрім того, що каструля варить надзвичайно корисні для здоров'я страви, вона ще й дуже функціональна, оскільки не потребує до себе великої уваги: засипав продукти, поставив на піч — і можеш сміливо зайнятися чимось іншим.

      Сам інженер готує обіди у своїй каструлі вже добрі два роки. За цей час позбувся надокучливих хвороб і не ходить до стоматологів. Проте аби повернути втрачений за роки неправильного харчування потенціал, потрібно трохи більше часу. Винахідник каже, що багата вітамінами їжа при спеціально підібраному раціоні здатна подовжити життя людини до 150 років. Пошук необхідного балансу — теж річ відповідальна. Організм в обов'язковому порядку повинен отримувати весь комплекс вітамінів та мінералів, які визначені дієтологами. «Кулінарно» обділені клітини, вважає вчений, набагато швидше старіють і відмирають. І навпаки, при балансі корисних речовин організм «зношуватиметься» тільки на генному рівні.

      Перелік корисних страв Олексій Іванович теж упорядкував з математичною точністю. Для цього він вивчив в інтернеті всю світову кулінарію з 13 тисяч рецептів і вибрав з них півсотні основних. Решта, каже він, — лише варіації на задану тему. Найбільше йому до вподоби французька кухня. Як доказ цього — довголіття французів. Вони живуть навіть довше, ніж педантичні японці, — в середньому 88 років.

      Але попри всю унікальність «Українки», купити її в наших магазинах сьогодні практично неможливо. Десять каструль, що виготовило на замовлення винахідника підприємство «Мотор-Січ», миттєво розійшлися по руках щасливчиків. На серійне ж виробництво кухонного комбайна наразі немає грошей. І це при тому, що комерційний успіх новинки взагалі не викликає сумніву. Вартість диво-агрегата у торговій мережі не перевищить 150 гривень. До того ж Олексій Сабакар готовий урізноманітнити асортимент ще двома типами моделей — туристичним та економічним.