Озеро надiї

28.01.2006
Озеро надiї

Цю «хатинку» екс-податківця на березі озера невдовзі знесуть. (Фото автора.)

      Нещодавно Апеляційний суд Чернігівської області таки задовольнив позовні вимоги прокуратури і нарешті повернув територіальній громаді Чернігова частинку берега приміського озера Глушець. Рiч у тiм, що ще за колишньої влади на цій заповідній території надали «земельку під хатинку» аж ніяк «не рядовому» податківцю. Звісно, в порушення законодавства. А відтак було створено прецедент.

      Позивачами до суду у цій справі разом із облпрокуратурою виступили Чернігівське обласне та міське управління земельних ресурсів та державна екологічна інспекція міста. Вони доводили: при наданні у користування спірної земельної ділянки погоджень з їхнього боку не було і не могло бути, бо ця ділянка належить до земель природоохоронного призначення. Відсуджений шматок землі — одна з шести ділянок, які рік тому сесія Чернігівської міськради виділила в оренду шести екс-керівникам обласної податкової адміністрації.

      Порушення закону є очевидним: землю давали на території прибережної захисної смуги (вона має становити в даному випадку 100 метрів від води), на якій заборонені як розорювання, так і будь-яке будівництво. Навіть більше: якби при підготовці технічної документації були зроблені всі необхідні погодження з відповідними контролюючими органами, то депутати обов'язково б дізналися, що вода та прибережна смуга озера Глушець з 1964 року є ще й заповідним об'єктом — гідрологічною пам'яткою природи місцевого значення. А відповідно до рішення виконкому Чернігівської облради від 1972 року це озеро віднесено до «парків-пам'яток садово-паркового мистецтва і лісопарків місцевого значення по районах Чернігівської області». Охоронним зобов'язанням від 28 березня 1997 року на місці цієї гідрологічної пам'ятки заборонено будь-яку господарську діяльність. Тобто підстав не віддавати ці землі будь-кому більш ніж достатньо. Якби не одне «але»...

      Податкову адміністрацію недаремно називають силовою структурою. Кому ж хочеться із нею зв'язуватися? Нікому, у тому числі й міськраді Чернігова. Тож коли ще у 2003 році податківці попросили владу міста виділити шмат землі на берегах мальовничого Глушця (начебто для організації відпочинку для своїх, утомлених у боротьбі за наповнення казни співробітників), депутати проголосували «за». Так само позитивно міськрада вирішила і питання про передачу цієї ділянки в оренду шістьом керівникам податкової різного рівня.

      Нові землевласники, у свою чергу, виявилися дуже спритними — майже як та лисичка з казочки, яка спочатку попросилася погрітися, а потім узагалі господарів з хати вигнала. Нині на двох із шести ділянках уже повністю зведені «хатинки», на інших — стоять фундаменти під будинки або у землю забиті палі під майбутні споруди. До дач підведено лінію електромереж. Ділянки (які, до речі, в результаті самозахоплень стали значно більшими за виділені) вже обнесено парканами, що доходять до самої води.

      У суді представник власника дачі так і не зміг пояснити суддям та прокурору, навіщо приватним особам потрібна для відпочинку аж чверть гектара заповідної землі. Як і те, звідки на березі озера з'явилися самовільно зведені будинки та фундаменти.

      «Ми довели в суді, що порушуються не тільки земельне та водне законодавства, а й Конституція, моральні засади суспільства, — пояснює начальник відділу захисту інтересів громадян та держави в судах Чернігівської облпрокуратури Лілія Федорченко. — Цю прибережну смугу мали використовувати для відпочинку всіх жителів міста».

      «Закон має виконуватись, — прокоментував «УМ» ситуацію прокурор Чернігівської області Анатолій Василевський. — Ці будівлі мають бути знесені».

      У суді першої інстанції є позови і щодо решти п'яти ділянок. Провадження по них було призупинене до рішення Апеляційного суду. Дане рішення було прийняте по ділянці, на якій тільки палі — будівлі нема. Але прецедент створено. У чому, як вважають працівники обласної прокуратури, не лише їхня заслуга — нічого б цього не було, якби не принципова позиція суддів. А ще зміна влади в країні. Свого часу Президент Ющенко видав указ про посилення нагляду за дотриманням законності у сфері земельних відносин. Тож до суду прокуратура звернулася, діючи у рамках цього указу.

      Зараз прокуратура перевіряє законність отримання податковою адміністрацією ще й земель під будівництво бази відпочинку обласної ДПА на території гідрологічного заповідника на березі озера Ледань у Куликівському районі. Цю фешенебельну базу у напрочуд мальовничому куточку колишнє керівництво податкової використовувало для прийому поважних гостей з Києва.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Від семи до десяти років «колючки» «світить» деяким запорізьким податківцям. Як повідомив прокурор Орджонікідзевського району Запоріжжя Андрій Кудрявцев, співробітники районної податкової інспекції завдали державі збитків на суму 250 тисяч гривень. Цей факт виявили в ході перевірки діяльності Орджонікідзевської ДПІ, яку слідчі прокуратури проводили спільно з обласною податковою.

      Схема проста: інспектори, зрозуміло що не задарма, зняли з обліку платників податків приватного підприємця, який мав борг зi сплати ПДВ саме на чверть мільйона. Зрозуміло, що за такої «підтримки» бізнесмен нібито був уже нічого не винен державі. Прокуратура кваліфікувала такі дії податківців як перевищення службових повноважень (ст. 365 Кримінального кодексу). Ведеться слідство.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>