«Щоб було капітально»

28.01.2006
«Щоб було капітально»

      Ситуація в Алчевську вже де-юре набула статусу загальнонаціональної катастрофи. До роботи з подолання наслідків аварії на обох міських мегакотельнях (які загалом обігрівали 100 тисяч мешканців промислового міста) підключився Президент України. Віктор Ющенко зв'язався по телефону з головою Луганської облдержадміністрації Геннадієм Москалем не лише для того, аби довідатися про стан справ, але й запропонувати весь обсяг можливої допомоги. А з Прем'єр-міністром Юрієм Єхануровим, за словами Москаля, він узагалі підтримує постійний зв'язок.

      За дорученням Прем'єра до Алчевська прибули відразу два міністри його уряду — з надзвичайних ситуацій Віктор Балога та з питань будівництва, архітектури та житлово-комунального господарства Павло Качур. Крім того, до високого «десанту» було включено заступників міністра фінансів та міністра охорони здоров'я. Мета: визначитися з обсягом потрібних для подолання надзвичайної ситуації коштів. Робоча зустріч гостей із відповідальними особами міста й області проходила не в замерзлому міськвиконкомі, а у відносно теплій залі засідань Алчевського металургійного комбінату.

      Характерна деталь: перед початком роботи Геннадій Москаль, давши п'ять хвилин операторам на первинні зйомки, «попросив» пресу в коридор. У такому недружньому до журналістів жесті можна побачити утиск свободи слова, однак, скоріш за все, відповідальні люди дійсно збиралися попрацювати серйозно. А не для зайвого піару. На це вказує й категорична відмова, принаймні обласного голови та обох міністрів, називати винних у катастрофі. Мовляв, спочатку треба налагодити нормальну життєдіяльність комунальної сфери міста, і лише після цього починати роздачу орденів та стусанів. Кому що належить. Голова ОДА навіть журналістів попросив не шукати винних.

      Слід сказати, що такий підхід притаманний далеко не всім місцевим «політикам». У цей же день проходила сесія Луганської обласної ради, і там фракція Партії регіонів оприлюднила свою заяву, в якій поклала відповідальність за аварію на... центральну владу. Анекдот у тому, що мером міста є член ПРУ, а вищезгадану фракцію очолює колишній голова облдержадміністрації Олександр Єфремов. Так би мовити, «біло-блакитні» нанесли превентивний удар у передчутті майбутньої критики.

      Звичайно, що міністри разом із керівником області вийшли до представникiв преси і розповіли все, що від них хотіли почути. Головне — це те, що уряд готовий виділити будь-яку суму грошей, причому наступного ж дня Прем'єр підпише відповідне розпорядження. Єдина вимога: обгрунтуйте! Чим, власне, й займалися учасники робочої зустрічі (і для чого прибув у застигле місто заступник Віктора Пинзеника). Попередня цифра, озвучена Геннадієм Москалем, — 15 мільйонів гривень. Гроші, звичайно, виділятимуться з Резервного фонду Кабміну, і це дозволить витрачати їх негайно, не втрачаючи дорогоцінний час на витримування бюрократичних процедур.

      Одного винного все ж було названо: гігантоманію радянської доби. Внаслідок того, що тоді будувалися не лише гіганти індустрії, а й гіганти ЖКГ, сьогодні просто неможливо протягом однієї «кампанії» замінити всі тепломережі. У зв'язку з цим у кореспондента «України молодої» виникло запитання: чи існують такі системи контролю, які б дозволяли виявити, не руйнуючи поверхні, яка зарита в землю труба от-от вибухне, а яка ще певний час протримається. Обидва міністри запевнили, що такі технічні засоби вже існують, а Павло Качур повідомив, що тиждень тому був присутній у Рівному, де бачив у дії обладнання для тестування. Щоправда, не на тепломережі, а в системі водопостачання. І додав, що за результатами Алчевської аварії його відомство розробить «певні методичні технічні рекомендації щодо того, як такі ревізії робити. У першу чергу, тих магістралей, від пориву яких залежать цілі мікрорайони».

      Єдине питання, на яке керівники не схотіли давати точну відповідь — це щодо строків подолання кризи і навіть обсягів уже зробленої роботи.

      — Ми не бачимо до кінця наслідків аварії, — пояснив Геннадій Москаль. — Їх можна побачити тільки тоді, коли починаємо підключати воду. Так дивимося: наче все нормально. Воду підключили — все пролетіло, тому що промерзло. Люди у багатокімнатних квартирах туляться в одній кімнаті. Решту закрили, що призводить до замерзання води в батареях. Ну, і одночасно злити воду з усього міста було неможливо. Тобто — щось зливали, щось «прихопило»... Іде подача води; тільки воду подали — і все потекло. Воду знову треба зливати, всю систему міняти. Це дуже і дуже великі кошти, але хочемо зробити, щоб було капітально...

 

P. S. Київ допоможе Алчевську

      Київський міський голова Олександр Омельченко після телефонної розмови з першим заступником голови Луганської облдержадміністрації Олександром Кобітевим доручив відповідним службам столиці допомогти мешканцям постраждалого міста. Зокрема, Київ допоможе хворим медикаментами, а якщо потрібно, то надішле туди медичні бригади або ж забере людей на лікування до столиці.

 

А ТИМ ЧАСОМ...

      Учора в Києві на колегії МінНС міністр з надзвичайних ситуацій Віктор Балога повідомив, що влада робить усе можливе, аби вирішити «алчевську» проблему. За його словами, оперативне усунення лиха неможливе, на це потрібно щонайменше місяць-півтора. «Затримують не фінанси, — каже Балога, — для відповідного ремонту техніки потрібен час і чимало ремонтних бригад». Міністр уже дав доручення керівникам усіх обласних управлінь міністерства вжити якнайшвидше власних заходів щодо порятунку Алчевська. За його словами, всі регіони України повинні залучитися до надання допомоги місту. Вчора з Києва в Алчевськ виїхало 100 чоловік і 50 — із Закарпаття. А поки що алчевці гріються у встановлених міністерством наметах.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>