Холодно... як би не було i як би не дуло в твоє вiкно...

21.01.2006
Холодно... як би не було i як би не дуло в твоє вiкно...

За такої погоди навiть священики стають «дiдами морозами». (РЕЙТЕР.)

      «Такий дрижак, хоч грілку із собою в дорогу бери, — бідкалися вчора журналісти «УМ», розтираючи змерзлі носи та задубілі від холоду руки. — За прогнозами, мало ж бути максимум 19 градусів морозу...» Дійсно, на прогнозовані українським Гідрометцентром 16—19 градусів нижче нуля вчорашні тріскуни, які вдарили у столиці, скидалися мало. Люди, які перед виходом на роботу не полінувалися поглянути на позначки «вуличного» термометра, розповідали про 25—26, а в одному випадку про всі 29 холодних градусів. А ті з колег, хто по 30—40 хвилин виглядав трамвай чи маршрутку на переповненій народом зупинці, танцюючи справжній «танець пінгвінів», могли сказати, що мороз «лізе під тридцять» і без градусника. Особливо ті, хто вдягнувся не надто тепло... Чому ж синоптики дали маху?

      

Рятувальникам гаряче навіть у морози

      Морози традиційно спричинили «гарячу» пору для рятувальників. Лише в четвер підрозділи MiнНС Києва виїжджали на НП 21 раз. Тільки у вогні загинула одна людина, ще троє — отримали травми та опіки. Пожежі в ці дні стаються здебільшого через бомжів, які, щоб зігрітися, можуть розкласти багаття навіть у підвалі житлового будинку. Саме так намагався переночувати безпритульний чоловік у підвалі житлового будинку на вулиці Почайницькій, 13/9. Увечері він розвів багаття та згодом заснув. Уві сні він просто задихнувся від чадного газу. А могли ж постраждати від залишеного без нагляду вогнища і мешканці будинку!

      Ще одна причина — електрообігрівачі та короткі замикання внаслідок перевантаження мереж. Як повідомила «УМ» старший інспектор Головного управління МінНС у Києві Наталія Бистра, минулої ночі на вулиці Героїв Дніпра через це згорів металевий кіоск з фруктами. Господарі, щоб зберегти екзотичний товар, залишили в кіоску ввімкненими два маслянi обігрівачі. Електромережа не витримала навантаження і виникла пожежа. Від температури дав тріщину один з обігрівачів, з якого витекло та спалахнуло масло...

      А на Херсонщині учора близько шостої ранку зі снігового замету визволяли пасажирський автобус «ЛАЗ», що їхав із селища Велика Олександрівка в обласний центр. Хуртовиною машину знесло з дороги просто в півметрову снігову кучугуру. На щастя, водій мав мобільник і викликав рятувальників. Ті впродовж години «відкопували» автобус зі снігу, а коли витягнули його, то відправили на відпочинок у найближче транспортне підприємство. Два пасажири, які їхали в автобусі, були змушені добиратися в Херсон іншим транспортом.

      Сніг паралізував рух i на трасі при виїзді з Миколаєва: кілька вантажівок застрягли на дорозі та перекрили проїзд. Через це не змогла пробитися в селище Матвіївка, що неподалік від міста, карета швидкої допомоги, яка поспішала до вагітної жінки. Рятувальники отримали незвичний виклик вночі о 2.45. Обминаючи трасу, вони дісталися будинку породіллі. А потім на пожежному авто подолали понад 7 кілометрів заметеної дороги до міста. Жінку зрештою доставили в пологовий будинок № 1, повідомив «УМ» Павло Петров, інспектор Центру пропаганди Головного управління МінНС у Миколаївській області.

Тролейбуси та труби «здаються» першими

      Без аварій не обійшлося майже в усіх районах Донецька. Приміром, жертвою морозу стала 200-міліметрова водогінна труба в центрі міста. Крім того, що без води залишились мешканці навколишніх осель, на вулицi Університетській утворився величезний затор. Причому надовго, адже аварійникам, аби бодай отримати вільний доступ до труби, довелося спершу пиляти й рубати дерева та розбирати тротуарну плитку. Перебої з водою в ці дні також відчували й окремі мешканці Будьонівського, Куйбишівського та Кіровського районів. Причини ті ж — різке похолодання, що призвело до зсувів нижніх шарів грунту та великого навантаження на водогінні труби. А ось у Краматорську мороз спробував завітати безпосередньо в помешкання місцевих жителів. За інформацією Головного управління МінНС у Донецькій області, внаслідок серйозної аварії на магістральному трубопроводі, Краматорська ТЕЦ змушена була призупинити постачання тепла в центральну частину Соцміста. Тобто від тепла виявилися відключеними майже сто будинків, серед яких — житлові багатоповерхівки, школи та дитсад.

      Не краща ситуація i в інших регіонах. 329 населених пунктів у 8 областях залишилися без світла в ніч із 19 на 20 січня. Найбільше постраждав південь країни, де сильний сніг та вітер перетворилися на справжнє стихійне лихо. Так на Миколаївщині і в Криму знеструмлено по 80 сіл і містечок, На Херсонщині — 55, Одещині — 38.

      Через налипання мокрого снігу сталася аварія на Керченському теплопункті. Сотні людей залишилися без електроенергії і тепла. В Харкові, де за одну добу випала місячна норма опадів, з учорашнього ранку закрито аеропорт, а в місті через замети і намерзання на рейках не ходили трамваї. В більшості ж міст, зокрема й у Києві, найбільше проблем було на тролейбусних маршрутах. «Рогаті» не призначені для роботи за таких температур. Як повідомляють «Українські новини», у Києві через холод учора була задіяна менша кількість тролейбусів, ніж звичайно. А з тими, що виїхали на маршрути, клопоту не менше. Учора з вікон редакції «УМ» було видно кілька тролейбусів, що стояли біля зупинки з опущеними «рогами». За якийсь час їх підібрали «аварійки». Поки зберігатиметься холодна погода, мер Києва Олександр Омельченко доручив комунальним службам міста організувати цілодобову роботу аварійних бригад. А комунальне і міське начальство не повинне виїжджати з міста на вихідні, щоб оперативно реагувати на проблеми, які можуть виникнути через холоди.

 

Щоб не стати жертвою морозів

      Що ж робити, аби не потрапити у смертельні обійми морозу? Міністерство охорони здоров'я радить скоротити до мінімуму перебування на морозі і без необхідності не виходити на вулицю. А ще зараз варто відмовитись від тісного (хоч і двісті разів модного) одягу та взуття, яке зменшує обсяг кровообігу, від перенесення важких предметів (сумок, кошиків тощо), які здавлюють судини рук, від вживання алкоголю (він розширює судини, а це призводить до втрати тепла та швидкого замерзання), від використання зволожуючого крему для обличчя та рук (вода, яка входить до його складу, надворі замерзне, і бідна буде ваша шкіра).

      При обмороженні першого ступеня (кінцівки дуже почервоніли) необхідно зайти до теплого приміщення, але ні в якому разі не можна швидко відігрівати руки чи ноги, тримаючи їх над багаттям чи накладаючи на них грілку з окропом. Суттєві перепади температури лише погіршують стан та наслідки при обмороженні, зауважують працівники прес-служби МОЗу. При обмороженні другого — четвертого ступенiв (блідість, втрата чутливості кінцівок) слід відігрівати постраждалого за допомогою теплого повітря (прогрівати феном) чи теплої (не гарячої!!!) води, починаючи з температури 20 градусів і поступово підвищуючи до 33—34 градусів. Якщо ж відігрівання неможливе, на обморожені місця необхідно накласти термоізолюючу (ватно-марлеву, вовняну) пов'язку і терміново їхати до лікаря.

      У жодному разі не розтирайте обморожене місце снігом! Не відчуваючи болю, ви можете сильно натерти шкіру, пошкодити тоненькі судини, а завдяки цим мікротравмам (на перший погляд непомітним) в організм може потрапити інфекція. Патогенні бактерії, які почнуть активно розмножуватись на шкірі, тільки зашкодять хворому і аж ніяк не покращать його самопочуття. Не втирайте у шкіру креми, олію, жир чи спирт — від такої процедури медикам лише додасться роботи.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>