Пара закоханих ковбоїв і пара палестинських терористів

19.01.2006
Пара закоханих ковбоїв і пара палестинських терористів

Найкраща драматична актриса — 2005 Фелiсiтi Хаффман.

      У ніч із понеділка на вівторок у Лос-Анджелесі відбулася 63-тя церемонія вручення «Золотих глобусів», найпрестижніших після «Оскара» нагород американської кіноіндустрії. Успіх фільму на церемонії «Золотих глобусів» є хорошою прикметою щодо отримання і «Оскара». Переможців «Золотих глобусів» визначають 85 членів Голлівудської асоціації закордонної преси, тобто закордонні кіножурналісти та критики, акредитовані на «фабриці мрій». Нагорода була заснована 1943 року, а перша церемонія відбулася у 1944-му. На відміну від «Оскарів», «Золоті глобуси» вручають у двох великих категоріях: драма та комедія і мюзикл. «Глобусами» також відзначають кращі телефільми і серіали.

      Кращим фільмом у жанрі драми цього року визнана робота американського режисера тайванського походження Енга Лі «Горбата гора» (саме під такою назвою буде демонструватися в прокаті фільм, який в оригіналі називається «Гора Зламаний Хребет»). Це історія двох ковбоїв, які пронесли через роки почуття один до одного. «Геївська» тема подана у фільмі делікатно. Досить сказати, що навіть консервативні мормони з Солт-Лейк-Сіті залюбки ходять на «Горбату гору». Стрічка в обмеженому прокаті в США вже зібрала 30 млн. доларів. А у Великій Британії і взагалі потіснила з першого місця за показниками зборів високобюджетного «Кінг-Конга». «Горбата гора» позолотилася «Глобусами» також у трьох інших категоріях: кращий сценарій (Ларрі Макмертрі та Діана Оссана), краща пісня (A Love That Will Never Grow Old — «Кохання, яке ніколи не зістаріє») та краща режисура (Енг Лі). Фільм мав сім номінацій, які трансформувалися в чотири повноцінні нагороди.

      Кращим драматичним актором названо Філіпа Сеймура Хоффмана за роль відомого американського письменника Трумена Капоте у біографічній стрічці про його життя «Капоте». Кращою драматичною акторкою названо Фелісіті Хаффман за роль у стрічці «Трансамерика». Це історія чоловіка-транссексуала, який напередодні операції зміни статі дізнається, що у нього є син. Відомий актор Джордж Клуні не мав успіху на «Глобусах» зі своєю дебютною режисерською роботою «На добраніч і щасти», але церемонію з пустими руками не залишив. Його визнано кращим актором другого плану за роль ветерана ЦРУ на Близькому Сході у політичному фільмі «Сиріана». Кращою акторкою у цій категорії визнано Рейчел Вейц за роль активістки правозахисного руху в Африці у трилері «Відданий садівник».

      Стосовно «несерйозних» нагород у категорії «комедія або мюзикл», то в ній кращим фільмом визнано біографічну картину про життя відомого співака, легенди музики кантрі Джонні Кеша «Пройти по лінії» (за назвою однієї з кращих пісень співака Walk the Line). Незадовго до своєї смерті Кеш дав особисту згоду на зйомки цього фільму. Нагороди для кращих акторів дісталися Хоакіну Феніксу та Різ Візерспун за головні ролі в цій стрічці, відповідно Джонні Кеша та його дружини, співачки Джун Картер Кеш.

      Найбільшою сенсацією стало визнання кращим закордонним фільмом 2005 року палестинської стрічки «Рай тепер». У ній розповідається про те, як двоє друзів із західного берега ріки Йордан обговорюють, а чи не податися їм до Тель-Авіва, щоб стати терористами-смертниками. Режисер фільму Хані Абу-Ассад, отримуючи «Глобус», заявив: «Ця нагорода є визнанням того, що палестинці, безумовно, заслуговують на свободу та рівні права». Почесним «Золотим глобусом» за внесок у мистецтво кіно відзначено видатного британського актора, сера Ентоні Хопкінса.

      Характерною рисою цьогорічної церемонії було те, що більшість нагород дісталася незалежним, низькобюджетним фільмам, на зйомки кожного з яких витрачено не більше 30 млн. доларів.

Славко ФЕРТ.