На перший-другий розрахуйся

17.01.2006
На перший-другий розрахуйся

Президент «Динамо» в Еміратах лузає насіння з гравцями «Шахтаря». (з сайту «Шахтаря».)

      14-й раз на традиційний Кубок Співдружності до Москви з'їхалися чемпіони країни СНД і Балтії. Прийнято вважати, що команди-учасниці в столиці Росії зараз збирає лише ностальгія за спільною першістю СРСР. Свій авторитет на пострадянському просторі турнір у тісних манежах втратив ще кілька років тому. Спершу київське «Динамо», а потім і чемпіони Росії перестали надсилати до білокам'яної свої основні сили. Так сталося й цього року: донецький «Шахтар» та московський ЦСКА надали можливість виступити на травмонебезпечному синтетичному покритті амбітним дублерам.

      Керує діями молодих гірників у Москві Микола Федоренко. Вже в першому матчі результат для української команди виявився зовсім не таким, на який розраховував тренер. Міцний «Шериф» із Тирасполя виграв у «Шахтаря-2» навіть попри те, що 35 хвилин грав у меншості після вилучення Флореску. А своєрідним антигероєм зустрічі став 18-річний захисник донеччан Ігор Коротецький, котрий відправив шкіряну кулю у сітку власних воріт. До речі, Мірча Луческу випускав Ігоря на поле і в матчах першої команди.

      У неділю ж донеччани трохи поправили турнірне становище, вирвавши перемогу в киргизького «Дордой-Динамо». Наприкінці поєдинку єдиний гол забив форвард Євген Селезньов. Тепер для того, щоб вийти до чвертьфіналу, українцям сьогодні потрібно здолати лідера групи — туркменський МТТУ.

* * *

      Водночас основний склад чемпіонів України на зборах в Об'єднаних Арабських Еміратах провів два контрольні матчі, причому обидва завершив унічию. У п'ятницю «Шахтар» розійшовся миром з ФК «Москва» — 2:2 (Жадсон, Беркеуан), а в неділю — з казахським «Кайратом» — 1:1 (Елано). Цікаво, що за першою грою донецьких футболістів на зборах спостерігала делегація київського «Динамо», яке також готується до сезону в цій країні. Президент столичного клубу Ігор Суркіс приєднався на трибунах до травмованих гірників Анатолія Тимощука й Андрія Воробея.

ТАБЛО

Кубок чемпіонів Співдружності.

Груповий етап.

Перший і другий тури

Група А

      ЦСКА (Росія) — «Динамо» (Тб, Грузія) — 1:0, «Пахтакор» (Узбекистан) — ТФМК (Естонія) — 3:0; ЦСКА — ТФМК — 1:0, «Динамо» — «Пахтакор» — 1:2.

      Турнірне становище: «Пахтакор», ЦСКА — 6 очок, «Динамо», ТФМК — 0.

Група В

      «Металург» (Латвія) — «Актобе» (Казахстан) — 3:0, «Нефтчі» (Азербайджан) — «Вахш» (Таджикистан) — 3:0; «Металург» — «Нефтчі» — 1:2, «Актобе» — «Вахш» — 1:0.

      Турнірне становище: «Нефтчі» — 6, «Металург», «Актобе» — 3, «Вахш» — 0.

Група С

МТТУ (Туркменія) — «Дордой-Динамо» (Киргизстан) — 2:0

«Шахтар» (Україна) — «Шериф» (Молдова) — 2:3

      Голи: Карамушка, 6; Гавриш, 74 — Єпуряну, 20; Флореску, 26; Коротецький, 53 (у свої ворота)

      Вилучення: Флореску, 57 («Шер.»)

      «Шахтар»: Степаненко (Купальний, 40), Пуканич (Голоперов, 73), Коротецький (Антонюк, 70), Шиндер (С. Шевчук 46), Фомін, Півненко, Кулаков (Селезньов, 64), Трусевич (Гавриш, 58), Флоря, Карамушка, Федецький

«Шахтар» — «Дордой-Динамо» — 1:0

      Гол: Селезньов, 80

«Шериф» — МТТУ — 0:1

      Турнірне становище: МТТУ — 6, «Шериф», «Шахтар» — 3, «Дордой-Динамо» — 0.

Група Д

      «Пюнік» (Вірменія) — «Каунас» (Литва) — 0:3, юніорська збірна Росії (до 19 років) — «Шахтар» (Білорусь) — 0:3; «Шахтар» — «Пюнік» — 0:2, «Каунас» — юн. зб. Росії — 0:1.

      Турнірне становище: «Каунас», «Шахтар», «Пюнік», юн. зб. Росії — 3.