Європа без киянок

17.01.2006
Європа без киянок

Настанови Юрія Гаркавенка до його підопічних не доходили. (Олександра ПРИХОДЬКА.)

     Київський «Спартак» має славне минуле, але, на жаль, не сучасність. За часів Ігоря Турчина столична команда 13 разів ставала найсильнішою в Європі, а нині не може пробитися навіть до 1/8 фіналу другого за рангом клубного турніру Старого світу — Кубка ЄГФ.

      Перша зустріч наших дівчат у Словаччині з командою «Слован дусло» з невеличкого містечка Шала наче давала українкам надію — програш усього в чотири м'ячі (24:28), які при належній підготовці можна відіграти вдома. Але в суботу на тенісних кортах НСК «Олімпійський», де відбувався матч-відповідь, на майданчику було видно лише дев'ятиразових чемпіонок сусідньої країни. Головний тренер «Спартака» Юрій Гаркавенко розгромний програш (22:38) пояснив психологічним пресом, який не змогли витримати його підопічні. Зовсім не на такий результат від бронзового призера української першості очікувала й дворазова олімпійська чемпіонка, багаторічний капітан «Спартака» Людмила Бобрусь (нині — Порадник), яку вітали з 60-річчям.

      Найбільше серед українок закидали гравці національної команди — штатний пенальтист Марія Боклащук (5 голів), Олена Радченко та Ольга Лаюк (по 4). У словачок просто розривала наш захист лінійна Галасова (9 голів), гравець збірної своєї країни, з якою Україні ще належить сперечатися у «плей-оф» за путівку на чемпіонат Європи.

      Підсолодив гірку пілюлю для українських прихильників гандболу виступ в 1/16 Кубка виклику херсонських дівчат з «Університету-Дніпрянки». Погодившись провести дві зустрічі з клубом «Спортлайтс» в австрійському Корнебурзі, українки не прогадали. В обох матчах їхня перевага над суперницями була суттєвою — 32:23 і 29:17. В 1/8 фіналу єврокубку «Дніпрянка» склала компанію ірпінській «Податковій академії».