Віктор Ющенко: Повага до Конституцiї має переважити амбiцiї полiтичних сил

17.01.2006
Віктор Ющенко: Повага до Конституцiї має переважити амбiцiї полiтичних сил

Вiктор Ющенко.

      Переговори з Росією з газового питання та ситуація, що склалася у зв'язку з рішенням Верховної Ради щодо Кабінету Міністрів, — ці дві теми протягом минулого тижня, безумовно, були найгарячішими. Тож цілком природно, що саме їм Президент присвятив своє чергове суботнє радіозвернення до народу.

      Висловивши вдячність усім, «хто підтримав владу в ці складні часи», Віктор Ющенко наголосив: «Насправді не йшлося про газ. Ми стояли перед загрозою втрати суверенітету, економічної незалежності і нашої свободи. Це були дні випробування на політичну згуртованість та єдність всього українського народу... Вдячний усім вам за розуміння, підтримку і єднання в дні великого виклику».

      За словами Президента, «ситуація навколо газу показала, що Україна здатна відстоювати свої національні інтереси і бути передбачуваним та надійним партнером». «Запропонована «Газпромом» ціна у 230 доларів за тисячу кубометрів була, перш за все, економічно не обгрунтована, а тому абсолютно для нас неприйнятна, — підкреслив глава держави. — Сьогодні ми маємо ціну 95 доларів за тисячу кубів, яка на тридцять відсотків менша, ніж ціна у країнах Балтії, Закавказзя і всіх наших сусідів на пострадянському просторі.

Ми збільшили на 47 відсотків тариф за транзит російського газу, і зараз він становить 1,6 долара за тисячу кубів. Згідно з договором, на 10 відсотків збільшено об'єм транспортування російського газу в Європу українською газотранспортною системою у 2006 році. За це в бюджет країни ми одержимо понад 2,5 мільярда доларів».

      Віктор Ющенко ще раз нагадав про той пункт угоди між російським «Газпромом» і «Нафтогазом України», згідно з яким змінити ціни на газ та на транзит газу можна буде лише за згодою обох сторін. «Найближчим часом уряди обох країн підпишуть додатковий протокол, де чітко визначать усі технічні моменти поставок; Кабмін уже готує проект такого документа», — повідомив В.Ю., зазначивши, що «таким чином, наші відносини з Росією в газовому питанні стали більш прогнозованими, раціональними та економічно обгрунтованими».

      І не варто перейматися тим, що в результаті газової катавасії ціна на газ стрімко зросте: як запевнив Президент, для населення в цьому опалювальному сезоні вона не зміниться. Для промисловості ж ціна на газ визначатиметься залежно від кількості споживання палива. Тож в інтересах промислових споживачів газу запроваджувати енергозберігаючі технології і, де це можливо, переходити на інші види палива.

      Особливо Ющенко наголосив на тому, що ми «повинні докорінно змінити політику щодо енергоспоживання і енергозбереження», адже «українська економіка споживає в середньому в чотири рази більше природного газу, ніж країни Євросоюзу». І дбати про збереження тепла повинні не лише власники промислових підприємств, а й керівники житлово-комунального сектора. Та й, зрештою, кожен із нас...  «З дитинства я пам'ятаю, як з батьками ми утепляли та заклеювали вікна, а хату обкладали соломою чи бадиллям від картоплі, — зізнався В.Ю. — Той, хто зберігає — той завжди має».

      Однак «газова» тема, як уже давно очевидно, є не лише економічною, а й політичною. І, як зазначив глава держави, напряму пов'язана з останніми подіями і у Верховній Раді. «Хочу ще раз наголосити, що в Україні працює повноцінний уряд на чолі з Прем'єр-міністром Юрієм Єхануровим. Цей уряд виконуватиме свої повноваження до формування нового Кабінету Міністрів після парламентських виборів. Ні про які «в.о.» не може йтися. Вся структура виконавчої влади працює і буде працювати як завжди. І за тиждень, коли парламент піде на канікули, Президент, уряд, уся система виконавчих органів влади працюватиме в повному складі й у посиленому режимі».

      А рішення ВР відправити уряд у відставку — «некоректне, незаконне і недержавницьке. Це наслідок непродуманих змін у Конституції та її ігнорування. Під прикриттям таких змін фактично здійснюється зазіхання на конституційний лад».

      При цьому, зазначив Віктор Ющенко, правову оцінку рішенню парламенту може дати лише Конституційний Суд, однак він наразі є недієздатним «через деструктивну позицію Верховної Ради, яка не обрала свою частину суддів, не привела їх до присяги». І не лише їх, а й тих тлумачів Основного закону, яких, відповідно до законодавства, призначили Президент і з'їзд суддів. «Українську Конституцію, по суті, позбавили слова. Я вважаю, що це прорахована позиція деяких політичних сил Верховної Ради, яка може призвести до нестабільної ситуації в країні. Замість конституційної реформи ми отримали небезпечні сигнали можливої конституційної кризи, — зазначив глава держави й наголосив: — Як гарант Конституції я робитиму необхідні кроки, щоб забезпечити стабільний і передбачуваний розвиток держави. Я вже звернувся до Верховної Ради з вимогою скасувати неконституційне рішення про відставку нинішнього уряду. Сподіваюся, повага до Конституції і громадян України переважать особисті амбіції окремих народних депутатів і політичних сил».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>