Веселих свят, майоре...

14.01.2006
Веселих свят, майоре...

На свята зростає кількість побутових злочинів «під шофе». (Івана ЛЕОНОВА.)

      Резонансний випадок стався днями в одній iз п'ятиповерхівок Депутатського провулку міста Шостка на Сумщині. Адже на початку п'ятої години ранку в будівлі пролунав вибух, який неабияк перелякав сонних мешканців. Дзвінок до чергової частини Шосткинського міськвідділу міліції підняв по тривозі весь особовий склад. Але вже на місці з'ясувалося, що все значно серйозніше, адже вибухівку підклали під двері квартири майора міліції! Тож до розшуку злочинців негайно приєдналися кращі співробітники карного розшуку обласного УМВС Сумщини, i невдовзі було затримано трьох молодиків.

      Обставини НП повідомила «УМ» співробітниця прес-служби Департаменту карного розшуку МВС Марина Котенко. Виявляється, вибухівку майору підклали його колишні підлеглі, які ще у грудні перебували на військовій службі у Внутрішніх військах МВС за контрактом! Їхнім безпосереднім командиром i був майор ВВ, який звільнив їх із військової частини напередодні Нового року. Невже, опинившись на вулиці, колишні бійці вирішили помститися командиру?

      У Департаменті карного розшуку МВС зазначають, що це була помста за «надмірно суворе i, на погляд злочинців, несправедливе покарання». Натомість у самих Внутрішніх військах уникають офіційних коментарів цієї неприємної для іміджу ВВ теми. Лише з власних джерел, які побажали лишитися неназваними, «УМ» вдалося дізнатися, що насправді бійців звільнили за серйозні порушення дисципліни. До того ж додають, що йдеться не про злочинців із ВВ (бо на момент скоєння злочину вони ніякого відношення до військ уже не мали), а про злочин проти офіцера ВВ. Але ж мотиви?..

      Остаточну відповідь на це питання може дати лише слідство. Хоча вже зараз зрозуміло, що про якісь корисливі або побутові мотиви не йдеться. Навіть Департамент із громадських зв'язків МВС у відповідному повідомленні на сайті міліцейського відомства розмістив інформацію про цей злочин у Шостці, де вкрай відчутною є проблема безробіття, i ті, хто має хоч якусь роботу, бояться її втратити. На сайті повідомляється: «Попередньо встановлено, що вони на грунті неприязних відносин із господарем квартири підірвали саморобний вибуховий пристрій, виготовлений із використанням 100 грамів вибухівки». Тобто причиною стало звільнення, хоча у МВС «скромно» не пишуть про те, ким є господар квартири i ким раніше були ті, в кого склалися з ним неприязні стосунки.

      А ось затримати незадоволених «підривників» за «гарячими слідами» ( зрозуміло, що розумітися на вибухівці вони навчилися саме за місцем служби — у Внутрішніх військах) вдалося завдяки миттєвій реакції співробітників карного розшуку. «Опери» обійшли кожну квартиру i, незважаючи на передранковий час скоєння злочину, коли всі спали, таки знайшли свідків. Хтось згадав хлопців, які напередодні цікавились, у якій квартирі мешкає майор, а хтось навіть побачив у вікно, як після вибуху злочинці втікали з місця злочину. В руках одного з них був акумулятор від легковика.

      За вибуховий пристрій було використано скляну банку, в яку засипали вибухівку, а потім загорнули все це в газету i поклали до поліетиленового пакета. Електропроводи протягнули з четвертого на перший поверх i, завдяки акумулятору, привели в дію «пекельну машинку»...Вибухова хвиля дуже пошкодила двері квартири офіцера ВВ i вибила вікна в під'їзді. Добре, що в цей час на сходах не було жодного мешканця.

      Як розповів «УМ» начальник обласної міліції Сумщини Володимир Горпинченко, коли оперативники затримали підривників, у них знайшли ще порошок «Тен», кiлькiсть якого еквівалентна 27 кілограмам тротилу. Більше коментарів генерал-майор не надав, пославшись на таємницю слідства, натомість відомо, що «вибухове тріо» перевіряють на причетність до інших вибухів, які лунали в Шостці, починаючи з 2000 року.

А ТИМ ЧАСОМ...

      Цікавий «різдвяний подарунок» ніс засудженим Сумської виправної колонії № 116 лейтенант внутрішньої служби. Для тих, кого він мав охороняти, військовий намагався пронести через кордони «зони»... марихуану. Лейтенанта одразу ж затримали. Мабуть, у колег були певні підозри щодо його нестатутних стосунків із зеками.

      I хоча правоохоронці не повідомляють, скільки саме грамів (чи навіть кілограмів?) «травки» ніс засудженим підприємливий офіцер у заплямованому мундирі, за словами старшого слідчого прокуратури Сумської області Ігоря Сидоренка, одразу ж було складено протокол про вилучену в лейтенанта кількість канабісу (марихуани). До того ж своїми діями лейтенант Б. завдав істотної шкоди державним та громадським інтересам, що охороняються законом, відчутного удару по престижу й авторитету правоохоронних органів. Прокуратура області порушила кримінальну справу за фактом.

ДОВІДКА «УМ»

      Під час новорічних та різдвяних свят найгостріша кримінальна ситуація зберігалася на Донеччині. Адже тут ледь не кожної доби скоюється понад п'ятсот злочинів! А це i вбивства, i пограбування, розбої та злісне хуліганство. Натомість правоохоронці розкрили лише близько двохсот скоєних злочинів за «гарячими слідами», з іншими доводиться «повозитися».

      Дещо кращою є ситуація на Київщині. На противагу гірничому краю з початку 2006 року правоохоронцями Київської області загалом зареєстровано  понад чотири сотні злочинів, що менше, ніж на Донеччині за добу! До того ж близько трьохсот злочинів уже розкрито. Зокрема, це стосується трьох із чотирьох скоєних убивств, восьми з дев'яти заподіяних тяжких тілесних ушкоджень зі смертельними наслідками.

      Загалом по Україні за святкові дні до міліції надiйшло близько чотирьох з половиною тисяч заяв i повідомлень про злочини, половину з яких уже розкрито. Правоохоронці наголошують, що більшість злочинів є побутовими, тобто окремі українці сваряться у власних оселях в алкогольному чаді. Часто доходить до «поножовщини», як між родичами, так i господарями та гостями.

      Під час масових заходів на площах біля ялинок та різдвяних вертепів грубих порушень громадського порядку не відбувається. Посилений контроль вулиць міліція здійснюватиме по всій країні до Водохреща — 19 січня. Адже саме присутність людей у формі суттєво гальмує активність грабіжників i кишенькових злодіїв. Натомість побільшало квартирних крадіжок та пограбувань. Але ж біля кожної квартири міліціонера не поставиш.

  • І нема на то РАДИ

    Бурхливі політичні пристрасті розгорілися у районному центрі Карлівка, що на Полтавщині, перед обранням голови районної ради. Коаліція у складі депутатів від «Батьківщини», «Блоку Петра Порошенка» та «Свободи» висунула тоді кандидатуру Петра Світлика. >>

  • Вижити за лінією фронту

    Бійця АТО, який приїхав додому на реабілітацію після поранення в зоні бойових дій, уже з новими численними травмами голови госпіталізували до реанімації. За його життя борються лікарі у Вінницькому військово-медичному центрі. >>

  • Школа войовнича

    Батькам школярів добре відома ситуація, коли син чи дочка приходять зі школи і скаржаться на однокласників — той б’ється, той обзивається, а той і взагалі проходу не дає. >>

  • ЗалізоБЕТОНні докази

    Про тривалу відсутність мешканки Вінницького району заява в поліцію надійшла від брата зниклої лише 10 жовтня, оскільки той сам намагався знайти сестру й до останнього не вірив, що її немає серед живих. >>

  • Шукайте жінку

    Відомо, що 55-річний підприємець із Туреччини займався вантажними перевезеннями різних товарів та у справах часто відвідував Миколаїв. Саме в цьому південному місті йому влаштували справжню пастку, знаючи про його підвищену пристрасть до молоденьких дівчат. >>

  • Пані невДАЧА

    Дачники стверджують, що бачили їх за цим заняттям і навіть знають в обличчя. Правоохоронці ж у листах повідомляють, що ведуть слідчо-розшукові дії. Ця історія майже анекдотична. І з неї можна було б посміятися, якби все не було так сумно. >>