Вогненний пес не любить ошийників

30.12.2005

      Симпатичний — вільнолюбний, активний, червоно-жовто-помаранчевий Собака «куруватиме» наступний рік. Оскільки стихією року буде вогонь, то не варто сподіватися, що в 2006-му можна буде спокійно лежати на дивані та відпочивати. Успішними будуть нові сміливі проекти, особливо колективні (Собака добре почувається у зграї). Але якщо прибуток намагатимуться отримати нечесним шляхом — з допомогою обману чи приватизаційних методів, Собака обуриться, а справа закінчиться грандіозним провалом. «Зубастішими» стануть журналісти, у міліції з'явиться «нюх» на злочинців.

      Цього року таланитиме в коханні та сімейних стосунках. А ось любителям «ходити наліво» вірний за своєю натурою Собака допомагати не буде. Діти будуть у захваті, якщо батьки оберуть активний відпочинок для всієї родини — разом пограють у сніжки, покатаються на лижах, поїдуть у подорож чи хоча б куплять собаку.

      Рік Дерев'яного півня закінчиться лише 22 січня, проте ми, як і всі європейці, вже 1 січня прагнемо задобрити тотем наступного року.

Що їсть Собака?

      На новорічному столі Собаці сподобалися б м'ясні страви — якийсь запечений кролик чи смажене бараняче стегенце. Корейцям не таланить — їсти собачатину цього року вкрай ризиковано — можна викликати обурення володаря року. І курятину теж їсти не гуманно — все ж таки прощатися з Півнем будемо фактично через місяць. Православні, які мали б дотримуватися різдвяного посту, можуть «пригостити Собаку» 22 січня, а на святковий новорічний стіл поставити рибу (символ благополуччя), червоні яблука та помаранчі.

      Гарно виглядатимуть натуральні соки. Астрологи чомусь переконані, що шампанське Собаці не подобається, а ось червоне вино їй до смаку. У будь-якому випадку напиватися «до чортиків» ризиковано — згадайте, скільки чотирилапих друзів терпіти не можуть п'яних.

      Прикрасьте стіл червоними свічками та серветками, купіть бенгальські вогні. А якщо є можливість зустріти Новий рік біля каміна, то це просто чудово — Собака ж бо вогняний і, крім того, любить сімейний затишок та тісну компанію добрих друзів.

Що одягнути?

      Кольорами вогняного 2006 року є жовтий, помаранчевий (а ось 2005, рік помаранчевого Майдану, за іронією долі, мав у покровителях синього Півня). В одязі актуальними будуть червоно-чорні, червоно-золоті поєднання, бордо, словом, усі відтінки кольорів вогню. Собака тяжіє до класики, тому після авангардних вибриків Півня варто одягнути щось строгіше. Відкритий пупок, «різані» контури спідниці виходять з моди, а елегантні вечірні сукні з відкритими плечима чи глибокими декольте набувають актуальності. Тканини в смужечку, крапочку, «леопардовий» малюнок теж не дуже до душі Собаці.

      Нюх у тотема року чутливий, тому жінкам варто стриманіше користуватися парфумами. Прикраси — можна, але теж не занадто і не все відразу. Свободолюбний Собака не любить ошийників, тож короткі кольє «по шиї» одягати не варто. Кажуть, що золото, одягнуте під Новий рік, приносить багатство, рубіни — успіх у коханні, корал та янтар — здоров'я та захист від лихого ока.

І деякі прогнози

      Усім, хто народився в рік вогняної стихії (роки, що закінчуються на 6, 7), 2006-й обіцяє відродження. Лише для народжених у рік Бика собачий рік буде ставити вимоги, бо Собака — «хазяїн» Бика в традиції векторної астрології. Ті, хто народився у рік водяної стихії (роки, що закінчуються на 2,3), можуть сильно змінитися: вода «шипить» на вогонь чи закипає завдяки його впливу. Народжені в «металеві» роки (закінчуються на 0,1) будуть «плавитися», можливо, не без впливу амурних почуттів. Людям земної стихії (за китайською традицією, це народжені в роки, що закінчуються на 8,9) вогонь дасть сильний поштовх до розвитку. За китайською традицією, вогонь «народжує» землю та «харчується» від дерева (народжені на 4,5), тобто дерево буде цього року «донором».

      У новорічну ніч прийнято загадувати бажання. Цього разу вони повинні збутися, адже початок року збігається з новолунням, а новолуння — магічний день, коли думки мають тенденцію матеріалізовуватися.

Підготувала Богдана СОРОКА.
  • Янголи, що просяться до рук

    Різдвяні свята, що починаються зі Святвечора, для багатьох українців — не тільки одухотворена трапеза з дідухом, кутею та колядками, а й добра нагода згадати про давні сакральні обереги, котрі ще з дохристиянських часів були неодмінним атрибутом у кожній українській оселі. З–поміж них — лялька–мотанка, яку вважали одним із найдієвіших «запобіжників» зла. >>

  • Неси мене, мій коню!

    «УМ» вирішила познайомитись із «живим» талісманом нового року і відвідала Київський іподром. Захоплююче було спостерігати за звичайним, буденним життям коней, за тим, як вони уживаються з іншими тваринами зі східного календаря, адже у конюшнях також мешкають собаки, кішки і навіть, як пізніше виявилось, поросята. >>

  • Анімація, монстри та віртуальний світ

    Уже традиційно наприкінці грудня Національний палац мистецтв «Україна» запрошує своїх найвибагливіших критиків — дітей з усіх куточків країни — на Головну новорічну ялинку. Цього року першими глядачами сучасного театралізованого музичного дійства у 3–D форматі стали більше 3500 малюків із дитячих будинків та інтернатів Києва та Київської області. >>

  • В Індію чи на гравюру?

    Окрім Головної ялинки в Палаці «Україна», у Києві на святкування Нового року і Різдва дітей запрошують в Український дім, Жовтневий палац, Музей Ханенків і «Мамаєву слободу». Кожен із закладів зі шкіри пнеться, щоб зачарувати своїми дійствами якомога більше дітлахів із батьками. >>

  • Чудотворець під козацькою охороною

    На голові — гетьманська шапка з пір’ям заморських птахів, у руках — ліра. Таким наші прадіди уявляли Миколая, і саме такий святий, втілення древніх українських традицій, відтепер живе в козацькому селищі «Мамаєва Слобода». Сьогодні він складає серйозну конкуренцію американському Санта Клаусу та російському Дєду Морозу — дітлахи від нього в захваті. Ще б пак! Незвичайний Микола одягнений у священичі ризи та у підбитий бобровим хутром шляхетський кунтуш (верхній одяг козаків та шляхти. — Авт.). Він не махає крючкуватою палицею, йдучи по лісу, а сидить у традиційній, оздобленій рушниками, наддніпрянській хаті, виконує на старосвітській лірі канти XVII століття і чекає на чемних дітей. >>

  • Парадний розрахунок

    Такої помпезної та заполітизованої підготовки до святкування 9 Травня українці давно не бачили. А підхід до наведення марафету з нагоди 65–ї річниці Перемоги в столиці подекуди взагалі шокує: центральні вулиці Києва чи не вперше за роки незалежної України завішені радянськими прапорами, серпами та молотами. >>