«Судилище» закрито на Новий рік

21.12.2005
«Судилище» закрито на Новий рік

Протасов ховає обличчя. (Фото УНІАН.)

      Судового слухання у справі Гонгадзе не лише рідні загиблого журналіста, а й ми, його колеги, та взагалі громадськість чекали п'ять років. Але навіть якщо не акцентувати увагу стосовно незрозумілого подрібнення цієї справи на дві частини (нагадаємо, що Генпрокуратура передала до суду матеріали обвинувачення виконавців, а замовників i організаторів все ще шукають у межах окремого провадження справи), мусимо визнати: перший млинець (тобто попереднє слухання справи  про вбивство журналіста Георгія Гонгадзе в Апеляційному суді міста Києва) вийшов глевким. Тобто Феміда із самого початку не виправдала очікувань ні рідних Гії, ні їхніх адвокатів, ні численних представників мас-медіа.

      По-перше, колегія суддів Судової палати з кримінальних справ під головуванням судді Ірини Григор'євої вирішила провести слухання справи за зачиненими дверима. I це тоді, коли особисто Президент Віктор Ющенко запевнив, що Феміда розглядатиме справу Гонгадзе відкрито для громадськості.

      По-друге, на лаві підсудних лише троє — це «перевертні» з міліцейських рядів — Валерій Костенко, Микола Протасов і Олександр Попович. Водночас замовники злочину до цього часу не встановлені. Усі кивають у бік колишнього Президента Леоніда Кучми і його оточення. Оточення після смерті колишнього міністра внутрішніх справ звузилося, Кучма й нинішній спікер Литвин, кожен окремо, звинувачення відкидають — коло замкнулось? I хоча на цьому першому слуханні адвокат Лесі Гонгадзе Андрій Федур заявив суду клопотання про повернення справи на дослідування, щоб встановити замовників та організаторів вбивства Гії, суддя Ірина Григор'єва відхилила його.

      А ось перше засідання у справі Апеляційний суд столиці призначив на 9 січня 2006 року. Як бачимо, справу взято на розгляд по суті, але вже після новорічних та різдвяних свят. Хоча відтепер Феміда вникатиме у суть вже у відкритому режимі.

      До речі, Андрій Федур подав до суду кілька клопотань. А це i додаткове розслідування, бо не всі особи притягнуті до кримінальної відповідальності, i стосовно необхідності змінити міру запобіжного заходу для Олександра Поповича, який перебуває на підписці про невиїзд на взяття під варту, повідомляє «Українська правда». Також Федур подав скаргу на дії заступника Генпрокурора Щоткіна, оскільки, на його думку, ця справа була направлена до суду в неустановленому законом порядку.

      А тим часом  учора мати вбитого журналіста Леся Гонгадзе заявила, що автомобіль, який фігурує у судовому розгляді справи Гонгадзе, не може вважатися доказом вбивства журналіста, повідомляє «Німецька хвиля».

      «Я вперше заявляю, у мене є результати експертизи з Мюнхенського інституту, де сказано, що кров з ременя машини не належить моєму синові. І включити в судовий процес той факт, що знайдено машину, і ці полковники є виконавцями — це нонсенс», — каже пані Леся. Вона переконана, що якби це були справжні виконавці, то вже було б знайдено і голову її сина.

      Продовжуючи думку свого адвоката Федура, Леся Гонгадзе вважає, що розділення справи Гонгадзе на виконавців та замовників, яких ще досі не встановлено, є нічим іншим як «відтягуванням часу та замилюванням очей», а сам суд у справі Гонгадзе «посміховиськом та фарсом, який влаштовано для того, аби ввести в оману українське суспільство та міжнародну спільноту». Саме тому вона не братиме участі у судових засіданнях, бо вважає, що підсудні не були виконавцями вбивства, а цей процес радше нагадуватиме «судилище».

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>