«Шостий» алімент

06.12.2005

      Біля райвідділків міліції й зараз висять грізні об'яви: «Розшукується такий-то... злісний неплатник аліментів». Авжеж, чоловіків, які тікають від дружин і дітей, не бажаючи сплачувати встановлене законом і судом «відступне», вистачає. Але що сказали б наші аліментники, яким слід переказувати на своїх чад навіть по 25 відсотків зарплати, про нещасного громадянина Ірану? Того, якому «найгуманніший у світі» іранський суд призначив кару у вигляді виплати аліментів своїй колишній дружині упродовж... 10 тисяч років?!

      Річ у тім, що, відповідно до сімейного кодексу Ісламської Республіки Іран, подружжя з самого початку укладає шлюбну угоду, в якій наречена обумовлює розмір грошової компенсації, виплачуваної чоловіком протягом їхнього спільного життя. Також у весільному контракті прописується сума, яку чоловік має віддати дружині після можливого розлучення. Звісно, у більшості своїй іранці та іранки перед весіллям домовляються про розумні гроші. Але в даному випадку, як повідомляє AFP, жінка з самого початку зажадала від чоловіка, аби той у разі розриву шлюбу виплатив їй 15 мільйонів доларів золотими монетами. І закоханий бідака, який був переконаний, що їхню сім'ю зруйнувати неможливо, погодився...

      Тож тепер суд задовольнив вимогу колишньої дружини й ухвалив, що екс-благовірний має щомісяця віддавати їй по одній золотій монеті. На сплату цього боргу в неназваного іранця є цілих 10 333 роки.