«Дорожня карта» із Брюсселя

01.12.2005

      Упродовж останніх років захист прав споживача став складовою державної політики. Утім на початку цього року, під час великих перестановок у центральних органах виконавчої влади, Держспоживстандарт ледь не ліквідували. На щастя, цей тиск вдалося припинити. Тим паче що всіма своїми діями Держспоживстандарт довів: він є не тільки наглядовим та контролюючим органом, а насамперед — правозахисним, якому не байдужа доля громадянина-споживача. Крім того, важко було б пояснити ліквідацію Держспоживстандарту на тлі євроатлантичних устремлінь України. Навіть цивілізована Європа визнає, що на її ринок щорічно потрапляє від 7 до 9 відсотків фальсифікату, неякісних та небезпечних для життя та здоров'я людей продуктів.

      Словом, Президент Віктор Ющенко вирішив зберегти Держспоживстандарт як окремий орган центральної виконавчої влади. Наступним кроком стало прийняття Указу «Про заходи щодо вдосконалення діяльності у сфері технічного регулювання та споживчої політики» від 13 липня цього року за № 1105. Відповідно до цього документа, Комітет працює над концепціями та державними цільовими програмами технічного регулювання, споживчої політики та стратегічного плану їх реалізації на 2006—2010 роки, а також активізував участь України у відповідних міжнародних та європейських організаціях. 

      Серед пріоритетних напрямів діяльності сучасної системи Держспоживстандарту  є створення сприятливих умов для насичення споживчого ринку України якісними та безпечними товарами, роботами, послугами та підвищення рівня захисту та безпеки споживачів. Це засвідчує низка наказів  щодо посилення контролю за якістю та безпекою питної води, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, м'ясної, м'ясо-молочної та рибної продукції, нафтопродуктів та іншої продукції. У зв'язку з поширенням пташиного грипу та загрозою здоров'ю людей голова Держспоживстандарту Микола Негрич наказав підвідомчим територіальним органам посилити контроль за якістю та безпекою сировини та продукції пташиного походження, і ця робота триває.

       Протягом квітня-вересня цього року органи Держспоживстандарту перевірили більше 5 тисяч підприємств (за аналогічний період 2004 року — близько 4 тисяч). За результатами державного нагляду застосовано штрафних санкцій на суму понад 6 млн. грн., тоді як у минулому році — 4,5 млн. грн. Кількість звернень громадян  збільшилася на 30—35 відсотків і, починаючи з квітня, сягнула майже 27 тисяч. Із них майже 24 тисячі вирішувалися на користь споживача. Це свідчить про високий правовий рівень захисту прав споживача з боку держави, що гарантовано статтями 3, 42, 50 Конституції України, та про зростання довіри громадян до теперішньої системи Держспоживстандарту. При цьому фахівці Комітету чітко визначили, які є прогалини в законодавстві. Отож взяли участь у розробці двох законопроектів («Про загальну безпеку продукції», «Про розроблення та застосування стандартів, технічних регламентів та процедур оцінки відповідності») та виробили свої пропозиції щодо змін до п'яти законів України.

      Комітет продовжує інтенсивно працювати над приведенням національного законодавства у відповідність до норм та правил СОТ та ЄС.  Починаючи з квітня  було гармонізовано з міжнародними та європейськими 507 національних стандартів (загальна кількість станом на 1 листопада — 2859). Наприкінці вересня українська делегація під головуванням Миколи Негрича взяла участь у 28-й Генеральній Асамблеї Міжнародної організації зі стандартизації. Проведена під час цього візиту низка двосторонніх зустрічей дозволила  досягти вагомих домовленостей, зокрема започаткувати співробітництво з представниками національних органів із стандартизації Великої Британії, Сінгапуру та Хорватії. У свою чергу, Європейська Комісія прийняла рішення розпочати консультації щодо приєднання України до Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів (ACAA), а у вересні нам вручили пакет документів до проекту «Україна: План дій щодо вільного руху промислових товарів».