Без страховки не «висувайся»

25.11.2005

      Із 1 грудня у сусідню Польщу без медичної страховки не заїдеш. Також іноземний громадянин при собі обов'язково мусить мати як мінімум 500 злотих (150 доларів) із розрахунку 100 злотих на добу проживання. Цю інформацію «УМ» повідомили в Генеральному консульстві Республіки Польща в Україні.

      Як розповіла начальник візового відділу консульства Анна Новаковська, відповідний указ був підписаний міністром внутрішніх справ Польщі ще у вересні 2003 року. При цьому діяти він мав із 1 травня 2004 року. Однак, як каже пані Новаковська, увесь цей час прикордонні служби надто пильно не відслідковували наявність страховки та необхідної грошової суми в іноземців. А відтепер перевірка буде посилена.

      Варто зауважити, що коли іноземець поїде в Польщу навіть на день-два, він все одно мусить мати при собі не менше 150 доларів. У консульстві кажуть, що не обов'язково має бути готівка, можна показати й кредитки чи дорожні чеки, а також запрошення з приймаючої сторони, де вона засвідчує, що бере на себе усі фінансові зобов'язання.

      Щодо страховки, то пані Новаковська каже, що це є обов'язковою нормою у будь-якій країні світу. Як повідомили «УМ» у страховій компанії «Інкомстрах», як правило, у країни Європи медична страховка коштує з розрахунку три гривні на добу. За цю суму, у разі травмування чи іншої причини термінового звернення до лікаря за кордоном, вартість лікування (до 30 тисяч доларів) буде оплачувати не іноземець, а країна перебування. Зауважимо, що купити страховку можна у будь-якій страховій фірмі.

* * *

      Водночас Словаччина хоче полегшити нам процедуру перетину словацького кордону, а саме, спростити візовий режим для українців. Про це заявив у ефірі «Радіо Свобода» словацький прем'єр Мікулаш Дзуринда. «Думаю, що наш візовий режим дуже близький до того, який існує між Польщею та Україною. Ми зробимо вся для того, щоб подорожі у Словаччину або через Словаччину були більш легкими і з меншими перешкодами, ніж досі», — заявив глава уряду. При цьому він наголосив, що спрощення візового режиму не має стати приводом для зловживань. 

      У словацькому посольстві в Україні наразі ніяк не можуть прокоментувати цю інформацію. На запитання «УМ», що може змінитися у процедурі видачі віз, сказали, що важко про щось говорити, допоки немає відповідного рішення словацького уряду. Прес-секретар посольства нагадала, що словацькі урядовці кілька місяців тому вдруге прийняли рішення про видачу віз для українців без оплати консульського збору. Нагадаємо, що раніше безкоштовні візи у Словаччину з туристичними цілями видавали протягом літа, а потім цей термін продовжили аж до червня 2006 року. При цьому головною вимогою при заповненні анкети на візу є точна адреса приймаючої сторони та точна кількість днів перебування у цій країні. Також на кордоні потрібно обов'язково показати медстраховку.

      Можливо, якусь детальнішу інформацію щодо спрощення візового режиму привезе з собою із Словаччини Прем'єр-міністр Юрій Єхануров, який від учора перебуває там із дводенним робочим візитом. За цей час він має зустрітися з керівництвом країни, взяти участь у пленарному засіданні глав урядів країн-учасниць Центральноєвропейської ініціативи та у міжнародній конференції «Україна на шляху до ЄС: очікування, можливості й обмеження».

      У контексті шляху України в Єросоюз та візового питання, учора стало відомо, що перший раунд переговорів стосовно проектів угод про спрощення візового режиму для в'їзду українських громадян до країн-членів ЄС та про реадмісію «показав, що Єврокомiсiя i Україна в деяких елементах мають рiзнi пiдходи». «Але це не означає, що ми зiткнулися з тим, що неможливо досягти результату», —  зазначив мiнiстр закордонних справ  Борис Тарасюк. За його словами, наступний раунд переговорів відбудеться на початку наступного року.

  • «Як тебе не любити, Києве мій!»

    Щорічно в останній тиждень травня жителі столиці святкують День міста. Свято чекатиме буквально на кожному кроці y центрі міста, адже цього року програма заходів нараховує 35 різних художніх, культурно-освітніх і спортивних подій. >>

  • Кровна залежність

    У жінки, яку покусали собаки в Миколаєві, медики діагностували гостру крововтрату і хронічний сепсис, який є прямою загрозою для життя. Їй терміново потрібно кілька сеансів переливання крові. Лікарі просять усіх небайдужих городян надати допомогу і здати кров. Нагадаємо, потерпілій через отримані травми ампутували праву руку. >>

  • «По-моєму, чувак, нас кинули»

    Невідомий нещодавно виманив майже 40 тисяч грн. за уявне пальне у 67-річного фермера із Золочівського району Львівщини. З цього приводу ошуканий чоловік звернувся в поліцію. >>

  • Конвеєр репресій

    Учора в Сімферополі й Алупці окупованого Криму відбулися чергові обшуки у будинках кримських татар. За словами адвоката Еміля Курбедінова, у більшості випадків, затриманих людей у масовому порядку відвозять до так званого «Центру «Е» у місто Сімферополь (центр боротьби з екстремізмом при МВС Росії). >>

  • «Херсон» наснився

    У ватажка терористичної «ДНР» Олександра Захарченка вочевидь сталося сезонне психічне загострення. Інакше, як пояснити його чергове словоблуддя: мовляв, бойовики «можуть претендувати на Херсонську область й інші населені пункти». >>