І хліб, і до хліба
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Харківський регіон, якщо вірити оптимістичним звітам управлінців, невдовзі може отримати статус вітчизняного беконового краю. Зосередитись на виробництві свинини в процесі відродження тваринницької галузі чиновників спокунукали не лише традиційні гастрономічні пристрасті слобожан, а й уже існуюча інфраструктура господарств області. Тобто на відміну від корівників, які зникають в регіоні з блискавичною швидкістю, власники свиноферм стійко тримають удар і навіть примудряються нарощувати обсяги виробництва.
Йдеться, у першу чергу, про успіхи одного з найбільших вітчизняних виробників — свинини, агрокомбінат «Слобожанський» Чугуївського району. Протягом цього року тут збільшили кількість свиней на 26 тисяч голів. Крім цього, підприємство викупило колишній комплекс у СВК «Іванівський лан», на базі якого планує створити власне репродуктивне господарство. Сьогодні агрокомбінат вивчає пропозиції провідних фірм Австрії, Німеччини і Данії на предмет поставки та монтажу технологічного обладнання. Остаточний вибір буде зроблено в ході тендеру, запланованого на цей місяць. Якщо «Слобожанському» поталанить реалізувати свої плани, то модернізований комплекс щороку поставлятиме виробникам м'яса до 100 тисяч поросят.
Налагодити виробництво свинини із замкнутим циклом планує ще до кінця поточного року і Нововодолазький район. Тут розпочали солідну реконструкцію на базі свинарників у селі Старовірівка. Невдовзі, як стверджують фахівці облдержадміністрації, сюди поетапно почнуть завозити свиноматок від кращих племінних заводів України. Виробнича потужність комбінату вже у недалекому майбутньому складатиме 1200 тонн м'яса на рік.
Бізнесова активність авторів вищезгаданих проектів не може не радувати пересічних споживачів, оскільки для них свинина вже давно стала недоступним делікатесом. Сьогодні на ринках обласного центру кілограм такого м'яса найскромнішої якості сягає 25 гривень. Відбірні ж шматки вирізки можуть коштувати понад 30 гривень. Далеко не кожен харків'янин може дозволити собі й сало. Його найнижча вартість сягає 16 гривень за кілограм. За такого цінового розкладу вигідніше купувати ковбасу. Виробники свинини говорять, що сьогодні місцеві м'ясокомбінати не приймають їхню продукцію, оскільки Харків уже давно заполонили м'ясні контрабандисти. Це дозволяє переробним підприємствам дещо знижувати вартість ковбасних виробів.
І все ж найдоступнішим у регіоні м'ясним продуктом i надалі залишається курятина. Сьогодні її вартість балансує у межах 12 гривень за кілограм. І хоча місцева та привізна «ряба» вже давно не є дефіцитом, на Харківщині не зникають бажаючі прилучитися до когорти виробників саме цієї продукції. Як повідомив заступник голови облдержадміністрації з питань агропромислового комплексу Віктор Звєрєв, сьогодні Балаклійське племінне підприємство з птахівництва почало реалізовувати бізнес-проект з будівництва сучасного відгодівельного комплексу, потужність якого складатиме 5 тисяч тонн м'яса бройлерів на рік. Уже до кінця поточного року тут буде завершено зведення нового забійного цеху та частини виробничих приміщень.
А ось охочих розбудовувати корівники в регіоні, навпаки, сьогодні знайти важко. З початку року дійне стадо в області скоротилося ще на 3 тисячі й тепер складає менше 60 тисяч голів. Однією з причин такого обвалу фахівці називають низькі закупівельні ціни на яловичину та молоко. Врятувати ситуацію, на думку Віктора Звєрєва, можна тільки ринковими методами, створюючи централізовані системи закупівлі і, відповідно, підвищуючи ціну на тепер дефіцитний товар.
Станом на 23 травня, за інформацією прес-служби Мінагрополітики, ярі зернові та зернобобові культури з кукурудзою при прогнозі 7,3 млн. га посіяли на площі 7 млн. га, суттєво перевершивши минулорічні показники. >>
Як свідчить моніторинг ринку останніх років, найбільшою популярністю в українських аграріїв сьогодні користується техніка виробництва США. І рiч не тільки в тому, що засновника всесвітньо відомої компанії «Джон Дір» наші фермери сприймають як свого рідного інженера-емігранта Івана Козу. Американська техніка справді добре зарекомендувала себе в полях України. >>
Міністерство аграрної політики і продовольства України сформулювало ключові напрями, за якими найближчим часом відбуватиметься реформування галузі. Комплексний стратегічний план, в основу якого їх і покладено, отримав назву «3+5». >>
Апеляційний суд Одеси минулого тижня виніс остаточне рішення про конфіскацію на користь нашої держави турецької рибопромислової шхуни ZOR та близько п’ятнадцяти кілометрів сіток — знаряддя лову. Шхуна назавжди залишається в Україні. >>
Росспоживнагляд дозволив українському державному підприємству «Артемсіль» відновити постачання солі до Росії. Очікується, що підприємство постачатиме до Росії 170 тисяч тонн солі щороку. Росспоживнагляд повідомив Федеральну митну службу про допуск продукції з 10 травня. >>