Репетиція пташиного грипу

10.11.2005

      Цю особу зняли на станції Конотоп iз потяга «Москва—Софія» з підозрою на пташиний грип. І відразу постало безліч проблем: де утримувати людину; яким має бути режим у приміщенні, де перебуває хворий; як захищатися персоналу, який з ним спілкується; як профілактувати пасажирів, які їхали поруч з ним, їли в одному буфеті та ходили в той самий туалет...

      На щастя, всі ці проблеми були лише уявними, як уявним був і сам хворий. Адже ситуація була тренувальною і входила до масштабних навчань, проведених санітарною службою області для напрацювання навичок захисту від пташиного грипу. «Навчання ми провели одними з перших в Україні, — каже заступник головного санітарного лікаря Сумщини Олександр Черняк. — Зібрали всі медичні служби, які можуть бути задіяні за такої ситуації. І будемо продовжувати подібні заходи надалі. Адже сьогодні ця ситуація умовна, а як буде завтра, не знає ніхто...»

      Утім Олександр Черняк далекий від песимізму з цього приводу. Він наголошує, що занадто боятися поки уявної для нас хвороби не варто. Адже вірус гине при термічнiй обробці, а тому боятися їсти м'ясо просто безглуздо.

      Що ж до птиці, то, як запевнив перший заступник начальника управління ветеринарної медицини в Сумській області Віктор Науменко, всі дванадцять підприємств, що діють на території області, перевірені, жодних натяків не лише на мутований вірус, який загрожує людям, а й на звичайний «просто пташиний» немає. Нині підприємства переведені на закритий режим роботи, отож птиця зростає в ізоляції від можливих джерел інфекції. Подібний режим Віктор Науменко рекомендує і населенню, яке вирощує домашню птицю. Варто тримати птахів у закритому приміщенні, аби вони не спілкувалися з дикими «родичами», і — їжте на здоров'я.

      Поки ж лікарів Сумщини більше турбує не пташиний, а звичайний «людський» грип, який актуальний кожного осіннього сезону. Поки його показники не перевищують епідемічних норм. Але лікарі наголошують, аби люди все ж зробили щеплення від захворювання. Оскільки вакцини, як на загал, навряд чи достатньо, в обласній адміністрації, повідомив Олександр Черняк, вирішується питання про її додаткову закупку.